לצד הקשיים והאתגרים העצומים שהביא עימו משבר הקורונה, הסוחרים והמשקיעים בבורסה לני"ע כבר הספיקו ללמוד כי למשבר הייתה גם תרומה לצמיחת חלק מהפעילויות העסקיות במשק. עם החברות שהמשבר ייצר עבורן גם השלכות חיוביות נמנית הבורסה לני"ע עצמה, שכפי שהציגה בדוחותיה הכספיים לתשעת החודשים הראשונים של 2020, נהנתה מעלייה בהכנסותיה בזכות העלייה במחזורי המסחר.
נתוני הבורסה לסיכום שנת 2020 בתל אביב מצביעים על עלייה חדה, שנעה סביב 40%, במחזור המסחר הממוצע היומי במניות. בסיכום שנתי, הממוצע היומי, ללא עסקאות מחוץ לבורסה ופעילות קרנות הסל, הגיע ל-1.35 מיליארד שקל, ויחד עם קרנות סל ועסקאות מחוץ לבורסה התקרב הממוצע היומי ל-1.9 מיליארד שקל (לעומת כ-1 מיליארד שקל וכ-1.3 מיליארד שקל בהתאמה ב-2019).
הפעילות האינטנסיבית במסחר הושפעה מפרוץ משבר הקורונה בשווקים, וכך, לפי נתוני הבורסה, פעילות השיא בשנה החולפת נרשמה בחודש מרץ - שבסיכומו נסק מחזור המסחר הממוצע היומי במניות לכ-2 מיליארד שקל. בחודש שלאחר מכן, אפריל, המשיכו מחזורי המסחר הגדולים, והממוצע היומי בסיכומו עמד על כ-1.6 מיליארד שקל.
עלייה בפתיחת חשבונות ני"ע
אחד הגורמים שדחפו קדימה את מחזורי המסחר בשנה החולפת היא הפופולריות הגואה של מניות חברות הטכנולוגיה, שנהנו מעדנה מאז פרוץ משבר הקורונה, בזכות החוסן שהפגינו נוכח המשבר, והמשך הצמיחה בעסקיהן.
בבורסה מציינים, כי הצמיחה במחזורי המסחר בשנת 2020 נרשמה "בכל הענפים, כשהגידול הבולט הינו בענפי הטכנולוגיה, השירותים הפיננסיים והנדל"ן" - כשמול עליות שערים חדות במניות הטכנולוגיה, ענפי הפיננסים והנדל"ן סבלו משחיקות ערך משמעותיות במהלך המשבר.
עוד מדגישים בבורסה את העלייה במספר העסקאות, לצד צמצום בגודל העסקה הממוצעת. לפי הנתונים, מספר העסקאות היומי הממוצע במניות עלה אשתקד ב-57% והגיע לכ-100 אלף עסקאות ביום, לעומת כ-64 אלף עסקאות ב-2019, בעוד שגודל העסקה הממוצעת הצטמצם ב-12% ל-13.5 אלף שקל, לעומת יותר מ-15 אלף שקל ב-2019.
ועוד מסממני משבר הקורונה: שיא בפתיחת מספר חשבונות ני"ע חדשים בבורסה, וזאת כחלק מהחיפוש של הציבור הרחב אחר למידה והשקעה בתחומי פעילות חדשים, שאליהם לא הספיקו להגיע בימי שגרה. מנתוני הבורסה עולה כי בסיכום שנתי נפתחו כ-141 אלף חשבונות חדשים, לעומת כ-98 אלף חשבונות חדשים בשנת 2019.
בבורסה מסבירים בין היתר, כי הציבור הרחב "מצא בתקופת המשבר והסגר את הזמן והרצון להעמיק וללמוד את תחום ההשקעות, לפתוח חשבונות ניירות ערך ולנצל את הירידות החדות שהיו בתחילת המשבר, על מנת לנצל הזדמנויות השקעה".
בהקשר זה מציינים שם כי ניכרת תאימות בין העלייה במספר החשבונות החדשים שנפתחו לבין מספר הכניסות לאתר הבורסה ולאפליקציה שלה, לצורך איתור נתוני המסחר היומיים ועוד נתונים רלוונטיים. זאת כשבמהלך השנה החולפת השקיעה הבורסה משאבים ניכרים בפרסום, וכך גם בתי ההשקעות הפועלים לשווק את אפשרויות המסחר למשקיעים חדשים.
זאת ועוד: באחרונה התקבלה החלטה להוריד את גודל הפקודה המזערי במסחר הרציף ל-500 שקל, לעומת 2,000 שקל בכל המניות ו-5,000 שקל במניות ת"א-35 עד כה, מה שעשוי לתמוך בהמשך המגמה החיובית הנרשמת במחזורי המסחר ובמספר המשקיעים המצטרפים לבורסה, ואף לסייע בהעצמתה, גם בשנה הנוכחית.
יופי של קפיצה למניית נייס
מסיכומי הבורסה עולה כי בראש טבלת המניות הסחירות ב-2020 המשיכה לעמוד מניית בנק לאומי, עם מחזור מסחר יומי ממוצע של כ-86 מיליון שקל, עלייה של כ-20% ביחס לממוצע ב-2019. צעד אחריה ניצבת המניה המתחרה - של בנק הפועלים - עם מחזור יומי ממוצע של כ-77 מיליון שקל, אחרי עלייה בשיעור דומה (19%), ביחס לממוצע שלה ב-2019.
כחלק מהביטוי לביקושים הגוברים למניות הטכנולוגיה, מניית נייס התברגה אחרי צמד מניות הבנקים הגדולות, ואחרי קפיצה של 42% במחזור המסחר היומי הממוצע בה, הוא הגיע בשנה שעברה לכ-63 מיליון שקל. לצד זאת הציגה מניית נייס זינוק שנתי של קרוב ל-70% בערך המניה, שהובילה אותה להיות החברה הגדולה ביותר בבורסה בסיומה של 2020, וערכה הנוכחי עומד על 55.5 מיליארד שקל (אחרי שמתחילת השנה הנוכחית שמרה על יציבות).
עוד בין מניות הטכנולוגיה בעשירייה הפותחת מבחינת היקפי סחירות, הממוצע היומי במסחר במניית אלביט מערכות טיפס ב-32% והגיע לכ-34 מיליון שקל. לפי הבורסה, בסך הכול מחזור המסחר היומי הממוצע במניות הטכנולוגיה קפץ כמעט פי שניים, והגיע ל-300 מיליון שקל.
כך, הפך סקטור הטכנולוגיה, שהוא הסקטור החם בגל ההנפקות הראשוניות המגיעות לבורסה, לגדול גם מבחינת היקפי מסחר, והוא היה אחראי בסיכום שנתי על כ-22% מהיקף המסחר היומי, צעד לפני מניות הבנקים, שריכזו בסיכום שנתי 21% מהיקף המסחר היומי. אחרי הטכנולוגיה והבנקים ניצבות מניות הנדל"ן והבינוי, עם נתח של 17% - כשעל עיקר המסחר בענף זה אחראיות מניות הנדל"ן המניב.
בין מניות הטכנולוגיה, אחרי נייס ואלביט מערכות, מחזורי המסחר באורמת טכנולוגיות ולייבפרסון קפצו בכ-80% ובכ-160% בהתאמה, לכ-17-19 מיליון שקל, בעוד שהממוצעים בצמד מניות האנרגיה הירוקה הגדולות - אנרג'יקס ואנלייט - זינקו בכ-200%-320%, לכ-17 מיליון שקל כל אחת.
עוד לפי הנתונים, מחזור המסחר הממוצע היומי במניות הדואליות בבורסה בתל אביב צמח ב-32% והגיע ל-373 מיליון שקל, לעומת 283 מיליון שקל ב-2019.
כמו כן מציינים בבורסה, כי העלייה במחזורי המסחר נרשמה תוך המשך "הירידה בריכוזיות המסחר במניות הגדולות" והמשך העלייה "בשיעור המסחר במניות הבינוניות".
לפי הנתונים, שיעור המסחר במניות מדד הדגל, ת"א-35, עמד אשתקד על כ-62%, לעומת כ-70% ב-2019, בעוד שיעור המסחר במניות מדד ת"א-90 הגיע לכ-29%, לעומת כ-21% ב-2019.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.