ג'ו ביידן | פיצ'ר

ג'ו ביידן הושבע כנשיא ה-46 של ארה"ב: "יום של היסטוריה ותקווה"

הנשיא ג'ו ביידן פתח את דבריו עם מסר של תקווה: "כל הנשמה שלי בתוך זה - לאחד את העם, לאחד את כולנו. ואני מבקש מכל אמריקאי להצטרף אליי במטרה הזו" • מחוץ לגדרות הבית הלבן: מאות אלפי צופים • הנשיא היוצא טראמפ נפרד: "אלה היו 4 שנים נפלאות"

ג'ו ביידן מושבע לנשיאות ארה"ב / צילום: Reuters, Kevin Lamarque
ג'ו ביידן מושבע לנשיאות ארה"ב / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

18:54

ג'ו ביידן נשא את נאום ההשבעה הרשמי: "יום של היסטוריה ותקווה. אמריקה נבחנה מחדש ואמריקה קמה לאתגר. היום אנחנו חוגגים לא ניצחון של מועמד אלא ניצחון של מטרה".

"הסיפור האמריקאי תלוי בכולנו. באנשים שמחפשים איחוד מושלם יותר. הגענו כל כך רחוק אבל עדיין יש לנו עוד דרך ארוכה. יש עוד הרבה לתקן, לשחזר, להבריא אבל גם להרוויח", הוסיף ביידן.

הנשיא ה-46 התייחס למגפת הקורונה שגבתה יותר קורבנות אמריקאים מאשר מלחמת העולם השנייה ולפערים הגזעיים וחוסר השוויון במדינה. הוא התייחס גם לגזענות, עליונות לבנה וצורות אחרות של תנועות ניאו נאציות. "כל הנשמה שלי בתוך זה - לאחד את העם, לאחד את כולנו. ואני מבקש מכל אמריקאי להצטרף אליי במטרה הזו", אמר.

"זהו הרגע ההיסטורי שלנו של משבר ואתגר, ואיחוד הוא הדרך היחידה קדימה. אני מבטיח לכם שאם נפעל באיחוד, בארצות הברית המאוחדות של אמריקה, נצליח. פוליטיקה לא חייבת להיות אש משתוללת שמשמידה כל דבר בדרכה, אנחנו צריכים לדחות את התרבות בה עובדות עוברות מניפולציה", אמר ביידן בהתייחסות לזירה הפוליטית בארה"ב בשנים האחרונות.

"רק לפני כמה עשרות שנים ניסו למנוע מנשים אמיצות להצביע והנה היום אנחנו עומדים ומשביעים את סגנית הנשיא הראשונה בהיסטוריה של ארה"ב", אמר ביידן בקריצה לקמלה האריס.

בנוגע למהומות האלימות בוושינגטון לפני שבועיים אמר הנשיא החדש "זה לא יקרה יותר לעולם".

"אני אהיה נשיא לכל האמריקאים, אלחם עבור אלו שלא תמכו בי כפי שאלחם עבור אלה שכן", אמר ביידן לאלו שלא הצביעו עבורו.

"בעבודה שלפנינו, נזדקק אחד לשני כדי לעבור את החורף הקשה הזה. אנחנו חייבים לשים את הפוליטיקה בצד ולהתמודד עם המגפה הזו כאומה מאוחדת. אנחנו נעבור את זה יחד", הדגיש ביידן ביחס שלו למגפת הקורונה.

"אנחנו נתקן את הבריתות שלנו ונשוחח עם העולם שוב. נוביל את העולם לא בשל כוחנו אלא כי נהווה דוגמה", אמר ביידן לאויביה וחבריה של ארה"ב מסביב לעולם.

הנשיא ביקש מהקהל להצטרף אליו לרגע של תפילה שקטה לזכר קורבנות המגפה.

ביידן סיכם את דבריו: "יחד נכתוב סיפור אמריקאי של אור ולא חושך, גדולה וטוב. הלוואי שזה יהיה הסיפור שמוביל אותנו, מביע לנו השראה. הדמוקרטיה והצדק לא מתו במשמרת שלנו אלא שגשגו. שאלוהים יברך את אמריקה ושאלוהים יגן על האמיתות שלנו. תודה אמריקה".

18:48

נשיא ארה"ב ה-46, ג'וזף ביידן, הושבע לנשיאות ע" נשיא בית המשפט העליון.

18:40

שופטת בית המשפט העליון סוניה סודומאיור השביעה את סגנית הנשיא קמלה האריס.

בתום השבעתה של האריס עלתה להופיע הזמרת ג'ניפר לופז עם עיבוד לשיר "This Land Is My Land".

ג'ניפר לופז מופיעה בהשבעת הנשיא ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Brendan McDermid
 ג'ניפר לופז מופיעה בהשבעת הנשיא ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Brendan McDermid

18:19

ג'ו ביידן, הנשיא ה-46 של ארה"ב הוצג לקהל בוושינגטון. לאחר הצגתם, עלתה לבמה הסנאטורית איימי קלובישר. הסנאטורית התייחסה למהומות שהתרחשו בבירה לפני שבועיים ואמרה כי "זהו הרגע בו האומה מתנערת וממשיכה הלאה".

הקהל בהשבעתו של ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque
 הקהל בהשבעתו של ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

לאחר דבריה של הסנאטורית קלובישר, עלה לשאת דברים הסנאטור רוי בלאנט, יו"ר ועדת ההשבעה. בלאנט התייחס לאתגרי המגפה והודה לעובדי מערכת הבריאות של ארה"ב. הסנאטור הדגיש כי "זהו רגע של איחוד".

בתום דברי הסנאטור, ליאו ג'רמיה או'דונובן, כומר המקורב למשפחת ביידן הקריא את השבועה לאומה והושמע הנאום האמריקאי, בשירת ליידי גאגא.

ליידי גאגא שרה את ההמנון בהשבעת ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque
 ליידי גאגא שרה את ההמנון בהשבעת ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

ליידי גאגא מגיעה להשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Win McNamee/CNP/InStar/Cover Images
 ליידי גאגא מגיעה להשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Win McNamee/CNP/InStar/Cover Images

מתחם ההשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
 מתחם ההשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

18:15

בני הזוג ג'ו וג'יל ביידן עומדים לעלות לבמה בבית הלבן.

עובד מניח את התנ"ך שעליו יושבע ג'ו ביידן לקראת ההשבעה / צילום: Reuters, Brendan McDermid
 עובד מניח את התנ"ך שעליו יושבע ג'ו ביידן לקראת ההשבעה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

18:11

טקס ההשבעה החל, קמלה האריס ובעלה דאג אמהוף הוצגו בפני הקהל.

ג'ו וג'יל ביידן לצד קמלה האריס ובעלה דאגלס אמהוף לפני טקס ההשבעה / צילום: Reuters, Mike Segar
 ג'ו וג'יל ביידן לצד קמלה האריס ובעלה דאגלס אמהוף לפני טקס ההשבעה / צילום: Reuters, Mike Segar

17:55

טקס ההשבעה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עומד להתחיל בוושינגטון והאורחים ממשיכים לזרום - למקום הגיעו בני הזוג הילארי וביל קלינטון וברק ומישל אובמה. גם קמלה האריס, סגנית הנשיא הבאה, ובעלה הגיעו כבר למקום.

הילארי וביל קלינטון מגיעים להשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque
 הילארי וביל קלינטון מגיעים להשבעה של ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

17:40

ברשת CNN דווח כי בית לשכת המידע בבית המשפט העליון קיבלה שיחת טלפון שהתריעה מפני פצצה, אך המבנה לא פונה כפי שדווח קודם לכן. בית המשפט יושב מעבר לרחוב של גבעת הקפיטול.

חיילי המשמר הלאומי נאספים בוושינגטון / צילום: Reuters, Mike Segar
 חיילי המשמר הלאומי נאספים בוושינגטון / צילום: Reuters, Mike Segar

17:15

המוזמנים מתחילים להתאסף במתחם ההשבעה בוושינגטון לקראת תחילת הטקס בשעה 18:00 שעון ישראל. בבירה מדווחים על תנועה מוגברת של כוחות ביטחון. נזכיר כי ההשבעה תיערך במתכונת מצומצמת בצל מגפת הקורונה המשתוללת בארה"ב, הופעות מוזיקליות עדיין יתקיימו, אך כמות המוזמנים מצומצמת מאוד.

ג'ו וג'יל ביידן עדיין נמצאים בתפילה בכנסייה בוושינגטון, אליה הזמין הנשיא הנכנס חברי קונגרס ובית נבחרים מהמפלגה הדמוקרטית והרפובליקנית.

15:48

לצליליי השיר "YMCA", הנשיא דונלד טראמפ ואישתו מלאניה עולים לאייר פורס 1. בכניסה למטוס טראמפ ינופף לציבור האמריקאי בפעם האחרונה בתור נשיא ארה"ב. בני הזוג טראמפ מתכננים לטוס למאר-א-לאגו, למסיבת פרידה פרטית.

15:40

טקס הפרידה של נשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ יצא לדרך בבסיס אנדרוס בארה"ב. הנשיא טראמפ עלה לבמה לאחר שהתנגן השיר "Hail to the Chief" והוא זכה למטח כבוד של 21 תותחים כנהוג לנשיאים יוצאים.

טראמפ בנאום הפרידה שלו / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta
 טראמפ בנאום הפרידה שלו / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta

טראמפ החל את דבריו בתודה למשפחתו שעמדו לצידו, "הם לא היו חייבים להיות לצידי ולעבוד עבורכם אבל הם עשו זאת", אמר. "אלה היו 4 שנים נפלאות", הוסיף.

אחריו עלתה לבמה מלאניה טראמפ ונשאה נאום קצר, בו הודתה לציבור האמריקאי ואמרה שהם "ישארו בתפילות ובמחשבות" שלה.

12:10

ברקע מגפת הקורונה והחשש ממהומות אלימות בדומה לאלה שנראו בגבעת הקפיטול לפני כשבועיים, יושבע ג'ו ביידן לנשיאות היום ויהפוך לנשיא ה-46 של ארה"ב. אלא שבשונה מחגיגות ההשבעה של הנשיאים שקדמו לו, הטקס המרכזי והאירועים הנלווים השנה יהיו הפעם שונים מאוד.

על פי החוקה האמריקאית כלל אין צורך בהשבעה, אלא זו נורמה שהשתרשה. לכן, כך או כך, בשעה 12:00 בצהריים בארה"ב, ייחדל טראמפ להיות הנשיא וביידן יחל את כהונתו - כך על פי חוק.

מתי יום ההשבעה?

יום ההשבעה בארה"ב מתקיים ב-20 בינואר, כחודשיים וחצי לאחר יום הבחירות, כפי שנקבע בתיקון ה-20 לחוקה האמריקאית בשנת 1933. בעבר תקופת ההמתנה הייתה ארוכה יותר והסתיימה ב-4 במרץ - ארבעה חודשים לאחר יום הבחירות. הסיבה: לקח זמן לספור את הקולות, לאסוף אותם ולרכז אותם. 

ביידן מצופה להישבע אמונים למשרה בסביבות השעה 18:30 שעון ישראל, באירוע שישודר בכל רחבי העולם מוושינגטון הבירה.

היכן תתקיים ההשבעה?

בהתאם למסורת, ההשבעה תתקיים לפני הקפיטול בוושינגטון, עליו הסתערו לפני שבועיים אלפים מתומכי טראמפ המתנגדים לתוצאות הבחירות. 

היכן ניתן לצפות בהשבעה?

ההשבעה תשודר בשידור חי על ידי כל רשתות החדשות האמריקאיות הגדולות, ותהיה זמינה בסטרימינג על גבי אתרי האינטרנט שלהן ובחשבונות שלהן ברשתות החברתיות ובעמודי היוטיוב. בנוסף, אתר אינטרנט יעודי להשבעה (https://inauguration.dc.gov/) שמתופעל על ידי הממשל האמריקאי יעודכן במידע נוסף לגבי צפייה מקוונת והיבטים נוספים.

במה החגיגות השנה יהיו שונות לעומת שנים אחרות?

לרוב מגיע קהל גדול מאוד לגבעת הקפיטול לחגיגות ההשבעה, אך השנה ייתכן שתיאלץ להיות פשרה חסרת תקדים בנושא בגלל מגפת הקורונה. בנוסף, לאחר המתקפה ב-6 בינואר על גבעת הקפיטול, נולד צורך נוסף להפחית כמה שאפשר את החגיגות ולהגביל עד כמה שניתן את ההתקהלות במקום.

אי לכך, אנדרטת וושינגטון נסגרה לציבור לאחר שהתקבל מידע על קבוצות קיצוניות שהשתתפו בפרעות לפני כשבוע וחצי שחוזרות ומאיימות להפריע לטקס ההשבעה להתנהל כסדרו.

 מי בכל זאת יצפו בהשבעה באופן אישי?

באופן מסורתי, אזרחים אמריקאיים יכולים לבקש כרטיסים בחינם מהמשרד של החבר המייצג אותם בבית הנבחרים או ממשרד הסנאטור, אך כאמור לא השנה. ועדת הקונגרס המשותפת של טקסי השבעה הודיעה על כך כבר באמצע דצמבר. "הוועדה, בהתייעצות עם מומחי בריאות ציבור ועם ועדת ההשבעה לנשיאות, החליטה שהמגפה העולמית והעלייה במספר הנדבקים בקורונה מכריחים אותנו לקבל החלטה לא פשוטה ולהגביל את כמות הנוכחים בטקסי ההשבעה ה-59 לקהל שדומה לקהל הנוכח בעת נאום מצב האומה", אמר יו"ר ועדת הקונגרס המשותפת רוי בלאנט.

"אנו מטפלים בכך שיהיו אפשרויות טובות לראות את הטקסים ברשת, מעבר לשידור החי המסורתי ברשתות הטלוויזיה".

הפעם, הזמנות לחברי הקונגרס יכללו רק אותם ואורח נוסף אחד. חבילות כרטיסים למזכרת וחוברות מהאירוע יהיו זמינות אחרי ההשבעה.

מה יקרה בהשבעה?

הנשיא הנבחר וסגנית הנשיא הנבחרת יישבעו לתפקיד בצהרי היום, ולאחר מכן יישאו דברים. "צעדה מקוונת" של קהילות מרחבי ארה"ב תשודר במקום הצעדה המסורתית המתרחשת כשבני הזוג ביידן יגיעו לבית הלבן בליווי משמר הנשיאות.

מה בנוגע לאי-ההסכמה של חלק מהציבור האמריקאי בנוגע לתוצאות הבחירות?

לאחר ההתקפה על גבעת הקפיטול וכשברקע ריחף מעליו איום האימפיצ'מנט (ההדחה), הנשיא היוצא טראמפ אולץ, ככל הנראה על ידי מקורביו, להודות בתבוסתו. הוא עשה כך לבסוף בסרטון שהפיץ לאחר מכן ואף התחייב להעברת שלטון מסודרת. בכל מקרה, על פי חוק, הכהונה של טראמפ מסתיימת כאמור בצהרי ה-20 בינואר.

האם דונלד טראמפ ישתתף?

טראמפ הודיע בשבוע שעבר כי לא ישתתף בהשבעה. הוא יעלה בשעות הבוקר על מטוס אייר פורס 1, בפעם האחרונה, ויטוס לפלורידה כנשיא. בצהרי היום הוא כבר לא יהיה נשיא באופן רשמי. לעומת זאת, סגן הנשיא מייק פנס, שלקח על עצמו יותר ויותר ממשימות הנשיא בשבועיים האחרונים, צפוי להיות נוכח בטקס.

מי יהיו הדוברים והסלבריטאים שישתתפו בטקס?

מעבר לנאום של ביידן, בטקסי השבעה יש לרוב הופעות של מוזיקאים או שחקנים מהשורה הראשונה. השנה, טום הנקס יארח ספיישל טלוויזיוני בן 90 דקות החל משעה 20:30 לפי השעון המקומי. בין המופיעים באירוע זה ובאירועים העוקבים: ליידי גאגא שתשיר את המנון ארה"ב, ברוס ספרינגסטין, ג'סטין טימברלייק, ג'ניפר לופז, דמי לובאטו, ג'ון בון ג'ובי, ג'ון לג'נד, להקת הרוק פו פייטרז ועוד. לרוב מופיעים בטקס גם פוליטיקאים ומנהיגים דתיים, כגון ארכיבישופים, כמרים ורבנים, ונושאים נאומים קצרים.

איזה אמצעי אבטחה יינקטו?

בימים האחרונים, מערכת הביטחון עושה כל שביכולתה להבטיח ציבורית שהאירוע יעבוד בשקט. גדרות בגובה שלושה מטרים הוצבו ברחבי העיר; מכוניות משוריינות נפרשו; ולפחות 25 אלף חיילי המשמר הלאומי וכוחות ביטחון נוספים הוצבו באזור גבעת הקפיטול והבית הלבן. ה-FBI הבטיח כי יבצע בדיקת רקע לכל החיילים שהוצבו בבירה, כשברקע התרעות על אירועים ביטחוניים פוטנציאליים בכל 50 בירות ארצות הברית.

מבחינת השירות החשאי "כישלון אינו אופציה", והוא מבטיח שהאבטחה תהיה חזקה ביותר, כולל מחסומים בדרכים וכתר על אזור גבעת הקפיטול בכמה שכבות. אזורים שלמים בוושינגטון צפויים להיחסם לתנועה.

באתר פוליטיקו אף דווח כי ביידן לא ייסע השנה ברכבת האמטרק להשבעה בגלל שיקולי בטיחות, והחזרה הגנרלית להשבעה שאמורה הייתה להתרחש ביום ראשון נדחתה ביום בגלל התרעות ביטחוניות ברחבי המדינה.

ב-11 בינואר הזהיר ראש מנהל התעופה הפדרלי נוסעים בטיסות שכל איום על הביטחון יכול להוביל למאסר בפועל ולקנס בגובה 35 אלף דולר. האיום הגיע לאחר שבכל אחת מרשתות התעופה הטסות מוושינגטון היו תקריות ביטחוניות בעת האחרונה. ברשתות התעופה הגבירו את האבטחה לאחר ההפגנות, והחברות יעבדו כתף אל כתף עם רשויות אכיפת החוק.

ועדת בית הנבחרים לרפורמה ופיקוח שלחה מכתבים בנוסח דומה לכמה מלונות ונותני שירותים אחרים בסוף השבוע, כולל הילטון, אקספדיה (Expedia) וגרייהאונד (Greyhound), להדגיש בפני החברות את אחריותן לכך ששירותיהן לא משמשים "לאפשר אלימות או טרור פנימי" בימים הקרובים.

מה הנרטיב של ההשבעה השנה?

ב-11 בינואר הכריזו חברי מועצת ההשבעה של ביידן בציוץ בטוויטר שהנושא של ההשבעה השנה יהיה "אמריקה המאוחדת", והוסיפו: "בעת של משבר חסר תקדים ושיסוע עמוק, אמריקה מאוחדת משקפת את תחילת המסע החדש להחזרת הנפש לאמריקה, לאחד את המדינה ולסלול נתיב לעתיד זוהר יותר".

כמה זה עולה?

לעומת השבעות קודמות, הכמות הנמוכה של משתתפים בקהל בהשבעת ביידן צפויה לחסוך כסף. ההשבעה הראשונה של ברק אובמה ב-2009 עלתה 170 מיליון דולר, על פי רשת ABC; ההשבעה של דונלד טראמפ עלתה בין 175 ל-200 מיליון דולר על פי ה"וושינגטון פוסט". יש לציין כי טקס ההשבעה עצמו עולה באזור 1.5 מיליון דולר ועיקר העלויות נוגעות לאבטחה, שיטור, כיבוי אש, מסיבות, חדרי מלון של מוזמנים ועוד. המימון מגיע מקרנות, תרומות וכמובן תקציב הממשל הפדרלי.

בחודש ספטמבר, לפני שהוטלו מגבלות על גודל הקהל, הוערכה עלות הטקס בכמעט 45 מיליון דולר, שהממשלה הפדרלית הייתה אמורה להחזיר למחוז קולומביה, אבל הפרעות בגבעת הקפיטול ואי השקט הכללי מאז תחילת 2021 הגבירו את הצורך באבטחה באופן משמעותי כך שעדיין לא ברור מה תהיה העלות הסופית של האירוע.