מנכ"ל חדש לחברת הגמל וההשתלמות הצומחת של בית ההשקעות מור: אורי קיסוס, לשעבר מנכ"ל הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל, ימונה לתפקיד - כך נודע לגלובס. ממור גמל נמסר כי המינוי כפוף לאישור רשות שוק ההון.
בכך מסמן בית ההשקעות את הרצון שלו להמשיך ולצמוח בשוק הגמל, כשהוא מביא מנהל שהיה בקבוצת ביטוח גדולה, ושיודע כיצד לעבוד עם סוכני ביטוח. קיסוס מחליף בתפקיד את אייל שלייפר, שעובר לתפקיד אחר בבית ההשקעות, ובמסגרתו הוא יהיה אחראי על בנייה והטמעה של מערכת קשרי לקוחות חדשה לכלל החברה, כך שכל הפעילויות השונות במור יפעלו במסגרתה.
ברקע ההצלחה הניכרת של מור בפעילות הגמל וההשתלמות שלו, עד כה נסק השווי של בית ההשקעות בבורסה ליותר ממיליארד שקל (עלייה של יותר מ-70% במניה בשנה האחרונה). מור השקעות מנוהל על ידי יוסי לוי ובנו אלי לוי (מבעלי השליטה בחברה, לצד משפחת מאירוב), והיו"ר הוא מאיר גרידיש.
10 מיליארד שקל נכסים מנוהלים
מור גמל מנהלת כיום נכסים בהיקף שנאמד ב-10 מיליארד שקל (נתח שוק זניח), כשהיא רושמת גיוסים וביצועים בולטים ביחס לענף. החברה, שכיום נקראת מור גמל והשתלמות, הוקמה כבר ב-2013 על ידי דב סיני, ונקראה אינטרגמל. זמן קצר לאחר שמור השקעות הונפק בבורסה ונהפך לציבורי, הוא פעל ליצירת זרוע חיסכון לטווח ארוך, שתאזן את פעילות בית ההשקעות - שנסמך עד אז, ועדיין, בעיקר על פעילות ניהול קרנות נאמנות.
חלק חשוב מהמהלך היה כשמור רכש את אינטרגמל, בעסקה שהושלמה בסוף ספטמבר 2018. לצד זאת, מור נכנס לעוד תחומי פעילויות, ובהם שירותי ברוקראז' בניירות ערך זרים למוסדיים וניהול השקעות לגופים מוסדיים חיצוניים.
הגמל שמור רכש היה בעיקרו רישיון, כשהיקף הנכסים שהיה אז בקופות ובקרנות היה מהנמוכים בשוק. מאז, היקף הנכסים של מור גמל תפח - והוא נהפך לגוף הגמל ה-11 בגודלו בשוק, לאחר שכנראה עקף באחרונה את אנליסט.
אם וכאשר תושלם רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי על ידי קבוצת הפניקס, יהפוך מור לבית ההשקעות העשירי בגודלו בשוק הגמל וההשתלמות, במרחק די גדול מהבא בתור - קבוצת מגדל.
תשואות חזקות ביחס לשוק
בית ההשקעות מור מחזיק כיום ב-85% ממניות חברת הגמל שבשליטתו, לאחר שבסוף אפריל 2019 מכר 15% מהמניות לידי אורי קרן. קרן, עד אז מנהל משותף בילין לפידות קרנות נאמנות, הגיע למור ונהפך לשותף מיעוט בחברת הגמל, כשהוא מנהל ההשקעות הראשי בה. מאז הגיעו ועד היום, מור בית השקעות נמצא בצמרת טבלאות דירוגי התשואות בתחומי הגמל וההשתלמות - דבר שמתורגם מיידית להפקדות משמעותיות של לקוחות חדשים, שעוברים מהמתחרים.
התשואות של מור טובות משמעותית משל המתחרים, וזאת במידה רבה משום שהוא מנצל את היתרונות לקוטן שביכולתו להציג, כשהתשואה הגבוהה נרשמת בעסקאות שהן לעתים קטנות מאוד, שמאפשרות רישום רווח מיידי וגבוה בעסקאות שככלל לא נגישות למוסדיים גדולים. כלומר, סביר להניח שמור, גם אם ימשיך להצטיין באופן יחסי בניהול ההשקעות, לא יוכל לשחזר שנים של תשואות כה טובות, והרבה מעל לשאר השוק, משום שהוא כבר לא הגוף הקטן שהיה עד לפני רבעונים ספורים.
כך, ב-2020 הציג מור בית השקעות תשואות של 17.8%, 14.2%, 8.3% ו-33.5% במסלולים של עד 50, גילאי 50 עד 60, 60 ומעלה (מסלול דפנסיבי וסולידי במיוחד) ובמסלול המניות בגמל, בהתאמה. בקרן ההשתלמות הכללית שלו רשם מור תשואה שנתית של 14.2%, בעוד שקרן ההשתלמות המנייתית שלו רשמה ב-2020 תשואה של 30.7%.
מדובר בתשואות חזקות מאוד ביחס לשוק, כאשר לפי הערכת ביצועי קופות הגמל לשנת 2020 של בית ההשקעות מיטב דש, הקופות הכלליות השיגו ב-2020 תשואה חיובית ממוצעת של כ-4.7% - כמעט זהה לתשואה השנתית הממוצעת בחמש השנים שקדמו לה, למרות הקורונה. זאת, כשהמסלולים המנייתיים רשמו, לפי מיטב דש, תשואה שנתית של כ-8.2%.
הפקדות גדולות לגמל, עוד לא בפנסיה
הצטיינות זו משפיעה ישירות על היקפי פעילות מור גמל, שבסוף ספטמבר היו לה 155 אלף עמיתים, מהם כ-75% עמיתים פעילים שמפקידים כספים. למעשה, מור הוא גוף הגמל השני בחוזקו בשוק הגמל וההשתלמות במונחי צבירה בשנה החולפת - שני רק לאלטשולר שחם, מוביל השוק.
על פי נתוני אתר גמל-נט של רשות שוק ההון ומשרד האוצר, נכון לסוף נובמבר היו רק שני גופי גמל שרשמו צבירה נטו (הפקדות בניכוי תשלומים ובשקלול העברות בין חברות מנהלות) בסכומים של יותר ממיליארד שקל. הראשון והגדול ביותר הוא אלטשולר שחם, שרשם ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף נובמבר צבירה נטו של 30.7 מיליארד שקל, בעוד מור היה שני, עם 7.1 מיליארד שקל בצבירה נטו שלו. הבא בתור הוא אנליסט, שרשם בדצמבר 2019 עד נובמבר 2020 צבירה נטו של 693 מיליון שקל. רוב המתחרים, ובהם גם ילין לפידות, כלל ביטוח, הפניקס, הראל, מיטב דש ופסגות, רשמו צבירה נטו שלילית.
ההצטיינות של מור, כמו גם של אלטשולר שחם, בצבירה נטו נובעת הן מהפקדות ערות והן, בעיקר, מהעברות כספים מגופים מתחרים, לניהולם. ההצלחה של מור בתחום הגמל עשויה לבשר בעתיד על הצטרפותו לשוק נוסף - שוק הפנסיה החדשה, שנחשב לשוק חליפי ומתחרה לשוקי הגמל. מדובר בשווקים שנסמכים על רשיונות רגולטוריים דומים, שתלויים במידה רבה במערכי ניהול ההשקעות, הדומים מאוד במהותם.
שוק הפנסיה החדשה, בדגש על הקרנות המקיפות, הוא שוק צומח מאוד, והוא נחשב לתחום ליבה לקבוצות ביטוח ולבתי השקעות גדולים. לא מן הנמנע כי ההצלחה של מור בגמל ובהשתלמות תוביל גם לכניסה מוקדמת יחסית לשוק הפנסיה החדשה.
כל הדרך מהפניקס, דרך שו"ב, למור
מי שיהיה עתה אחראי על המשך הצמיחה במור גמל הוא אורי קיסוס. בדוחות האחרונים של מור השקעות צוין כי החברה צופה מעבר לרווחיות במגזר בשנת 2021. בתפקידו האחרון כיהן קיסוס כסמנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליה הגיע בעקבות המנכ"ל הקודם שלה, אייל לפידות - שניהל את הפניקס במשך שנים רבות, ושקיסוס אף היה עוזרו האישי.
ואולם, זמן קצר לאחר הגעתו לשיכון ובינוי התגלע עימות בין לפידות לבין תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי דאז (וכיום גם המנכ"ל), והוא פוטר מהקבוצה. קיסוס הגיע לשיכון ובינוי כדי להתחבר שוב ללפידות, ולטובת זאת עזב את תפקיד מנכ"ל הפניקס-אקסלנס פנסיה וגמל - תפקיד שאותו מילא כשלוש שנים. את דרכו בשוק ההון הוא התחיל בבית ההשקעות פסגות.
מור גמל
חברת הגמל של מור בית השקעות מנהלת כ-10 מיליארד שקל ● החברה נרכשה במחצית השנייה של 2018, ועד אז נקראה אינטרגמל ● מור גמל מנוהלת על ידי אייל שלייפר, שאמור להיות מוחלף על ידי אורי קיסוס ● השקעות החברה מנוהלות על ידי אורי קרן, שמחזיק ב-15% ממניותיה ● החברה מציגה את הצבירה נטו השנייה בגובהה בשוק הגמל ב-2020
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.