מניית גולדמן זאקס עשויה לספק חשיפה להתאוששות הכלכלה האמריקאית

פעילות בנק ההשקעות נהנית מהגאות בשוקי ההון הגלובליים • למרות זאת, המניה ממשיכה להיסחר בדיסקאונט עמוק מול מכפיל מדד S&P 500 ואף מול סקטור הפיננסים עצמו

משרדי גולדמן זאקס בניו יורק / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
משרדי גולדמן זאקס בניו יורק / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

בחודשים האחרונים אנו עדים למהלך עליות חזק ובלתי פוסק, לאור התאוששות בכלכלה העולמית לאחר משבר הקורונה, עם ציפייה גוברת להמשך התהליך החיובי בעקבות פיתוח והשקת החיסונים לנגיף. מדדי המניות בארה"ב נוסקים לשיאים חדשים, וגם שאר שוקי המניות הגלובליים מפגינים התעוררות, לאחר שנים ארוכות של דשדוש.

הציפייה לשיפור מצב המאקרו באה לאחרונה לידי ביטוי בעליות תשואות איגרות חוב ממשלתיות, והדבר אמור לספק רוח גבית לפעילות המגזר הפיננסי, שסובל זו תקופה ארוכה מחולשה ממושכת, ושספג מכה קשה בעיצומו של משבר הקורונה.

הפעלת תוכניות תמריצים מוניטריים ופיסקאליים הובילה אומנם להתייצבות במצבו של הענף הפיננסי, עם הסרת סיכוני חדלות פירעון של עסקים רבים, אך סנטימנט המשקיעים ממשיך להיות זהיר, והדבר משתקף בתמחור חסר עמוק של מניות הבנקים והמוסדות הפיננסיים לעומת הממוצע של מדד S&P 500.

בתוך סקטור הפיננסים הכללי, המגזר שהצטיין בביצועים חזקים במיוחד הוא מגזר בנקי השקעות וחברות ניהול נכסים. מגזרים אלה נהנו מגל חזק של הנפקות אג"ח ואקוויטי, שהגיעו להיקפי שיא של כל הזמנים ברבעון השני של 2020, על רקע מהלכי גיוס הון או מיחזור חוב של חברות רבות בעיצומו של המשבר, לשם חיזוק מאזנים ואספקת נזילות במצב חוסר ודאות. גם פעילות מסחר הנוסטרו של בנקי ההשקעות נהנתה בתקופת המשבר מגידול בהיקפי מסחר ומעלייה בתנודתיות בשווקים.

מאז חזרו השווקים למצב יותר "נורמלי", והדבר בא לידי ביטוי בירידת הכנסות של בנקי השקעות מרמות שיא של הרבעון השני 2020. ואולם, כנגד ירידה בגיוסי בזק ובתנודתיות המסחר, ניתן לראות שיפור בסגמנטים אחרים, מוטי המאקרו והסנטימנט, כמו שוק ההנפקות החדשות, ניהול נכסים וברוקראז'. התקדמות בתחומים אלה אמורה לתמוך במגמות שיפור הרווחיות, גם במצב ירידה בסך ההכנסות.

 
  

תופעה זו בולטת במיוחד בפעילות בנק ההשקעות המוביל גולדמן זאקס (סימול: GS), המדורג במחלקת המחקר של אופנהיימר בהמלצת Outperform (ביצועי יתר) עם מחיר יעד של 407 דולר. הבנק הוא אחד מששת המוסדות הפיננסיים הגדולים בארה"ב, עם מאזן של כטריליון דולר.

גולדמן זאקס עומד בעקביות בראש דירוג שחקני שוק ההון בכל סגמנט (הנפקות אג"ח ומניות, מסחר, ניהול נכסים והשקעות פרטיות ואלטרנטיביות), והוא הציג ברבעון האחרון תשואה גבוהה על ההון המוחשי של 17%.

בנק ההשקעות גולדמן זאקס הוא בעל פעילות מגוונת בחטיבות המוזכרות להלן. 

בנקאות השקעות (Investment Banking) - הכנסות חטיבה זו כוללות עמלות חיתום וייעוץ בגין הנפקות אג"ח ומניות, וכן עסקאות מיזוגים ורכישות, והן הסתכמו ברבעון האחרון בכ-2 מיליארד דולר (צמיחה שנתית של 23%), עם רווח של 545 מיליון דולר ותשואה על ההון של כ-19%.

גל ההנפקות החדשות של סוף שנת 2020 צפוי להוביל להמשך צמיחה בפעילות זו גם בתוצאות הרבעון הרביעי 2020, וגם לאחר מכן.

חטיבת המסחר (Global Markets) - חטיבה זו מתמקדת במסחר באג"ח, במניות, בסחורות ובשאר מכשירים פיננסיים, הן עבור לקוחות הבנק והן בפעילות נוסטרו. הכנסות החטיבה הסתכמו ברבעון האחרון בכ-4.6 מיליארד דולר, צמיחה שנתית מרשימה של 49% (אם כי ירידה מרמת שיא של כ-7 מיליארד דולר ברבעון השני 2020), עם רווח נקי של מעל 2 מיליארד דולר ותשואה על ההון של כ-20%.

התייצבות במצב התנודתיות בשווקים אמורה להוביל, להערכת הקונצנזוס, להמשך ירידה בפעילות זו, אך יחד עם זאת עשוי הגידול בפעילות לקוחות הבנק לחפות על הירידה בפעילות הנוסטרו.

חטיבת ניהול נכסים (Asset Management) - חטיבה זו עוסקת בניהול השקעות במגוון אפיקים, בשוקי המניות והחוב, ובקרנות פרייבט אקוויטי והשקעות אלטרנטיביות, קרנות גידור ועוד. סך הנכסים בניהול עומד על כ-1.5 טריליון דולר, וצפוי לגדול בהתאם לעליות בשווקים.

הכנסות החטיבה, המהוות עמלות ניהול נכסים, הסתכמו ברבעון האחרון בכ-2.8 מיליארד דולר, עדיין ירידה שנתית של 20%, בשל משבר הקורונה, עם רווח של 843 מיליון דולר ותשואה על ההון של 17%. המשך המגמה החיובית בשווקים אמור להיטיב עם פעילות זו, ולספק צמיחה מעבר לצפי הנוכחי.

חטיבת בנקאות פרטית (Consumer & Wealth Management) -חטיבה זו משרתת את הלקוחות הפרטיים מבחינת ניהול תיקים ואשראי צרכני, והיא הציגה ברבעון האחרון הכנסות של 5.5 מיליארד דולר (צמיחה של 14%), עם תשואה על ההון נמוכה יחסית של 6%. חטיבה זו אחראית על ניהול סך נכסים של כ-575 מיליארד דולר, וצפויה גם היא להציג שיפור בהתאם למגמות החיוביות בשוק ההון הגלובלי.

פעילות גולדמן זאקס נהנית ממהלך גאות בשוקי ההון הגלובליים. הבנק מחזיק במעמד מוביל בתחומי מסחר, חיתום, ייעוץ וניהול השקעות, באפיקי השקעה שונים. החברה הוכיחה בעבר את יכולתה להפתיע במידה ניכרת לעומת הערכות הקונצנזוס, וייתכן כי תמשיך לעשות זאת גם ברבעונים הקרובים.

למרות זאת, מניית GS ממשיכה להיסחר בדיסקאונט עמוק למכפיל מדד S&P 500 ואף לסקטור הפיננסים עצמו - מכפיל של פחות מ-12 לתחזית הרווח לשנה הנוכחית. מניית GS מדורגת Outperform עם מחיר יעד של 407 דולר - גבוה בכ-30% ממחירה הנוכחי, ומהווה כלי חשיפה אטרקטיבי במיוחד לניצול מגמות ההתאוששות בשווקים ובכלכלה הריאלית. 

הכותב הוא אנליסט בכיר במחלקת המחקר של אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם