שלוש שנים אחרי שעזבה את מקס, עוד כשהייתה לאומי קארד, לטובת כאל עבור כרטיס האשראי לחברי מועדון הלקוחות - התיאבון של שופרסל בתחום הפיננסיים הולך וגדל. כעת היא רוצה להפוך למעצמת שירותים פיננסיים, כשהיא חוברת לבנק דיסקונט ליצירת ארנק דיגיטלי משותף על בסיס אפליקציית התשלומים פייבוקס. המטרה היא יצירת פלטפורמה למתן שירותים פיננסיים נרחבים לכל הציבור, כתחרות לבנקים המסורתיים.
קמעונאית המזון הגדולה בישראל, בניהולו של איציק אברכהן, חוברת לבנק דיסקונט שבהובלת אורי לוין, כשבמסגרת השותפות החדשה פייבוקס תהפוך לחברה עצמאית, בבעלות דיסקונט (50.1%) ושופרסל (49.9%). קבוצת דיסקונט נמצאת בקשרים עסקיים עם שופרסל בשלוש השנים האחרונות מכוח השותפות במועדון עם כאל, שבשליטת דיסקונט.
שופרסל מחזיקה, יחד עם כאל, את מועדון כרטיסי האשראי הגדול ביותר מבין רשתות הקמעונאות שמונה כ-623 אלף לקוחות. כבר תקופה שהיא פועלת להקמת פעילויות נוספות בתחום הפיננסים, ביניהם מיזם ההלוואות בסניפים שיצא לדרך בשנה החולפת. בעבר ותחת הנהלה ובעלויות קודמות, שופרסל כבר ניסתה להקים מערכי פיננסים גדולים בשיתוף עם "יצרני" שירותים פיננסיים, אך ללא הצלחה גדולה, מעבר למועדון עם חברות כרטיסי האשראי.
בחודשים האחרונים פעלו שופרסל ודיסקונט כדי לרקום את השותפות תחת מידור גבוה, שכן הן רשתות הקמעונאות והן גופי הפיננסיים מחפשים כיוונים לשיתופי-פעולה. ביום שלישי האחרון חתמו השתיים על הסכם שותפות.
על-פי ההודעה, בשלב הראשון, שופרסל ודיסקונט יאפשרו להשתמש בפייבוקס כאמצעי תשלום בין היתר ברשת שופרסל וברשת הפארם שבבעלותה Be, ולממש גם תווי קנייה דיגיטליים, כארנק דיגיטלי שצפוי לצאת לשוק כבר בחודשים הקרובים.
המטרה: פלטפורמה שתכלול מאות מוצרים
אולם כבר עתה ברשת הסופרמרקטים ובבנק מבהירים כי הם לא מתכוונים להסתפק בפעילות של פייבוקס כארנק דיגיטלי, אלא גם לספק מנעד רחב של שירותים פיננסיים ובנקאיים, במסגרת פייבוקס ללקוחות כל הבנקים. "יהיה פה גוף חזק ומהפכני שמתחיל מרגע זה לייצר טלטלה בעולם הבנקאות", אמר אברכהן בשיחה עם משקיעים. בין היתר מדובר על הלוואות משכנתאות, עו"ש, סחר בניירות ערך, מוצרי חיסכון, ניהול כספים, ניהול השקעות ועוד טכנולוגיות מתחום הפינטק, כשהמטרה שהפלטפורמה החדשה תכלול מאות מוצרים.
המיזם אמור לשמש כפלטפורמה שמחברת בין מיליוני הלקוחות לחברות פינטק, והוא יציע לא רק מוצרים משל עצמו, אלא יפעל גם כמתווך בין טכנולוגיות לציבור. בשיחה למשקיעים אברכהן ציין כי מדובר בהשקעה מוערכת במיזם של עשרות מיליוני שקלים.
על הכיוון אליו חותרת שופרסל אפשר ללמוד גם מדבריו של אברכהן בשיחה למשקיעים. "המטרה היא לייצר בנק ללא בנק", הכריז תוך שהוא מדגיש: "זה החלום הרטוב שלי, ושל דיסקונט. יש כאן הזדמנות לייצר דבר חדש שיאותת גם לשחקנים מבחוץ שנכנסים לארץ. אנחנו מזהים שעולם הבנקאות הוא עולם בנקאות מסורתי, כבד וישן. הסינים הוכיחו לכל העולם שאפשר אחרת, ושפתאום חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם הוכיחו שאפשר לנהל בנקאות אחרת".
אופטימיות לגבי אישור מהרגולטורים
במסגרת העסקה נקבע כי בנק דיסקונט יעביר לחברה החדשה המשותפת את נכסי פייבוקס במתכונת הנוכחית, בעוד ששופרסל תקנה לחברה החדשה זכות בלעדית להענקת הטבות ללקוחות חברי המועדון והאשראי של שופרסל, באמצעות פייבוקס. דבר זה מעיד על כך שמבחינת דיסקונט פייבוקס לא יצרה ערך עצמאי שלא שווה לחלוק עם אחרים, ושהעתיד עם שופרסל יהיה טוב יותר.
השותפות החדשה תפעל באופן עצמאי, עם דירקטוריון משותף לדיסקונט ולשופרסל, כשהמודל ההתחלתי יהיה התבססות על אפליקציית פייבוקס ועל מועדון הלקוחות של שופרסל. טרם ידוע מי תהיה הדמות שתנהל בפועל את השותפות, והשתיים צפויות להקים ועדת איתור. ככל שהשותפות תצא לדרך, בדיסקונט יצטרכו להתרגל למציאות שבה מוקם גוף שאולי יתחרה בעתיד בבנק עצמו.
בסביבת שתי החברות אופטימיים לגבי התמיכה של גופי הרגולציה - בנק ישראל והרשות לתחרות - מתוך תפיסה כי הם ישתכנעו שהגוף המשותף שיקום יספק תחרות לבנקים הגדולים. אברכהן אף התייחס לכך בשיחה למשקיעים כשאמר "אני מעריך שנקבל חיבוק ואישור מהרגולציה", תוך שהוא מדבר על הניסיון של הבנקים לעכב את פעילות ההלוואות שלה בעבר: "החלטנו לתת הלוואות ברצפת הסניפים, והבנקים ניסו לעצור אותנו. אם אז הרגולטורים הבינו שזה נכון לתחרות, אני בטוח שהיום הם יתנו למהלך הזה יד".
בשיחה למשקיעים התייחס מנהל שופרסל פיננסים, אבי צימרמן, למתחרה ביט ועקץ: "ביט יכולה להיות חטיבה או הזרוע הדיגיטלית של הפועלים, אנחנו מדברים על חברה שאינה שייכת לדיסקונט או לשופרסל, אלא שמתחרה באופן עצמאי. הסיפור של ביט דומה לפפר, שזו פלטפורמה דיגיטלית, בנק בתוך בנק".
הדברים הללו בנוגע לביט קיבלו חיזוק גם מאברכהן, שהוסיף: "יש הבדל בין חברה עצמאית לבין חברת סמך שנמצאת בתוך הבית. אנחנו חייבים חברה עצמאית עם שיניים שתוכל להתחרות בכולם, ולא כמו המצב היום, שפועלות חברות שנמצאות בתוך הבית שפועלות מתוך תפיסה של כמה הפעילות שלהן תשפיע על החלק של הבנק המסורתי - זה היתרון העצום שאנחנו באים איתו".
שוק התשלומים הישראלי על סף מהפכה
פייבוקס החלה את דרכה כסטארט-אפ בשנת 2014, ונרכשה על-ידי דיסקונט לאחר כשלוש שנים. ביט של בנק הפועלים נחשבת כיום לאפליקציית התשלומים הגדולה בשוק המקומי. מולן, לאומי מחזיק באפליקציית "פיי", שמתקשה להתרומם לגבהים של מתחרותיה, וכן בפלטפורמת הבנקאות הדיגיטלית פפר.
תחום התשלומים והארנקים הדיגיטליים קיבל משנה חשיבות בשנים האחרונות, עם התפתחות הטכנולוגיה, והוא צפוי להמשיך ולהתחזק. הארנקים הדיגיטליים עשויים לשנות את המציאות בצריכת השירותים הפיננסיים, כשמדובר בפלטפורמה חדשה לניהול החיים הפיננסיים, שנפרדת מהפלטפורמות המסורתיות של הבנקים, באמצעות חשבונות העו"ש. דבר שכזה מהווה בסיס גם ללקיחת אשראי.
השימוש בארנקים דיגיטליים מהווה פתיחה של שוק הבנקאות לתזוזות של לקוחות, לעומת תזוזות מינוריות יחסיות בעולם הבנקאות המסורתי. לכן, גם מבחינת דיסקונט מדובר במהפכה, שהיא חלק ממאמצי צמיחה שמוביל המנכ"ל לוין, בהמשך לצמיחה שהציג הבנק תחת קודמתו.
לדיסקונט, כאמור, שליטה בחברת כרטיסי האשראי כאל, שלאחרונה חברה לבנק הפועלים, שבניגוד לדיסקונט (והבינלאומי, שמחזיק בהחזקות מיעוט בכאל) נפרד מחברת כרטיסי האשראי שלו בעקבות רפורמת שטרום. ההסכם של הפועלים ושל כאל אמור ליצור בשלב הראשון שיתוף-פעולה בין הבנק לבין חברת כרטיסי האשראי כאל, ליצירת מעין "מועדון ביט", שבמסגרתו יונפקו כרטיסי אשראי חוץ-בנקאיים של כאל למשתמשים בביט שירצו בכך, בדגש על כאלה שאינם לקוחות הפועלים.
כמו כן, בכוונת הפועלים להרחיב משמעותית את היצע השירותים הפיננסיים שניתנים באמצעות ביט, למשל למוצרי אשראי. ביט נחשבת כיום לאפליקציית התשלומים הגדולה בשוק המקומי. בתקופה הקרובה אמורים להיכנס לישראל שירותי תשלום דיגיטליים של ענקים בינלאומיים, ובראשם "אפל פיי". בשוק המקומי מעריכים כי כניסת אפל, ואחריה גוגל ואולי גם אחרות, עשויה להוביל מהפיכה בשוק התשלומים הישראלי.
2 מיליון - לקוחות מועדון שופרסל
1.5 מיליון - לקוחות פייבוקס
385 - נקודות מכירה לשופרסל
623 אלף - כרטיסי אשראי לשופרסל
20% - הנתח שוק של שופרסל משוק המזון
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.