גוגל מאיימת להפסיק את פעילות מנוע החיפוש שלה באוסטרליה במקרה שהצעת חוק הדורשת מענקיות הטכנולוגיה לשלם למפרסמים על חדשות לא תשונה.
האיום מחריף את המאבק הממושך של אלפאבת, חברת-האם של גוגל, ופייסבוק נגד ממשלת אוסטרליה. מאמצי הממשלה בקנברה לגרום לחברות לשלם למפרסמים נצפים על-ידי שאר מדינות העולם ועשויים להוות מודל לחיקוי. בשנה שעברה אמרה פייסבוק כי תגביל את משתמשיה באוסטרליה מלשתף כתבות חדשות בפלטפורמות שלה אם ההצעה תהפוך לחוק.
על-פי החוק באוסטרליה, אם חברות הטכנולוגיה והמפרסמים לא יגיעו להסכם לגבי פיצוי, יהיה צורך בבוררות מחייבת בין הצדדים. חברות תקשורת באוסטרליה, כולל חברת-הבת המקומית של ניוז קורפ, בעלי דאו ג'ונס המוציאה לאור את "הוול סטריט ג'ורנל", תמכו בהצעת החוק ואומרים כי היא תמנע מענקיות הטכנולוגיה לנטוש את המשא-ומתן.
מל סילבה, מנהלת גוגל אוסטרליה, אמרה לוועדה פרלמנטרית ביום שישי כי תחת החוק, המכונה חוק המשא-ומתן על חדשות בתקשורת, תצטרך גוגל לשלם למפרסמים על לינקים לכתבות חדשות המופיעות בתוצאות החיפוש. זה ייצור תקדים שלא ניתן יהיה לעמוד בו, אמרה, והדגישה כי חוסר הגבלה על לינקים בין אתרים הוא מרכיב יסודי בצורה בה מנוע החיפוש עובד.
"אם הגרסה הזו של הקוד תהפוך לחוק, זה לא ייתן לנו אפשרות אחרת אלא להפסיק את שירותי מנוע החיפוש של גוגל באוסטרליה", אמרה. "זו תהיה תוצאה רעה לא רק בשבילנו אלא גם לעם האוסטרלי, לגיוון בתקשורת ולעסקים קטנים המשתמשים בחיפוש של גוגל".
גוגל ופייסבוק אוספות הכנסות מפרסומות בהתבסס על ביקורים לאתרים שלהן ויכולות להגדיל את תעבורת הגולשים על-ידי קישור לכתבות חדשותיות. אך החברות טוענות כי מפרסמים גם מרוויחים מכך משום שהלינק שולח את הגולשים ישר לאתרים שלהם.
לאחר שהתנגדו במשך זמן רב לשלם על תוכן, חברות טכנולוגיה חתמו לאחרונה על הסכמים עם כמה מוציאים לאור ברחבי העולם. השבוע הגיעה גוגל להסכם עם איגוד מו"לים צרפתי המספק מסגרת לקביעת פיצוי בעת משא-ומתן עם מו"לים אינדיבידואליים.
ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון לא היה מוכן להתפשר ביום שישי. ממשלתו החליטה לבקש קוד שיהיה מחייב לחברות הטכנולוגיה לאחר שמאמץ לנסח דרך פעולה התנדבותית לא צלח. ועדת הפרלמנט תפרסם דו"ח לגבי הקוד ב־12 בפברואר.
"אוסטרליה קובעת את החוקים לגבי דברים שאפשר לעשות באוסטרליה", אמר מוריסון. "אנשים שרוצים לעבוד עם זה באוסטרליה - אתם מוזמנים בשמחה. אבל איננו מגיבים לאיומים".
סיימון מילנר, סגן נשיא למדיניות ציבורית בפייסבוק באזור אסיה והאוקיינוס השקט, אמר לוועדה הפרלמנטרית כי החברה שלו רוצה להגיע להסכמים עם מפרסמים אוסטרליים. אבל הקוד נותן למפרסמים שליטה כמעט מלאה על המשא-ומתן, אמר, וזה יעודד דרישות לא סבירות.
"במקום להגדיל את ההשקעה בחדשות ובעיתונות, תהיה לזה ההשפעה ההפוכה", אמר מילנר על החוק המוצע.
כריס יאנז, מנהל בכיר בחברת Nine Entertainment, שבבעלותה תחנות טלוויזיה, רדיו ועיתונים, כולל "הסידני מורנינג הראלד", אמר לוועדה כי גוגל עשתה לאחרונה ניסויים בהסרת חדשות מקומיות ממנוע החיפוש שלה. הוא אמר כי זה מנע מאוסטרלים גישה למידע עדכני על מגפת הקורונה והדגים את כוח השוק שבידי גוגל.
"אמינות השוק שלהם, המודלים העסקיים והערכות בעלות משקל נבנו על ההנחה שתהיה להם גישה חופשית ללא הפרעה לעיתונות איכותית ולתוכן", אמר יאנז. "תוכן שנוצר וממומן על-ידי אחרים".
סילבה מגוגל אוסטרליה הציעה כי הקוד ישונה כך שלא יפעל על לינקים במנוע החיפוש אלא על מוצר חדש הנקרא News Showcase, המשלם למפרסמים ומאפשר להם לערוך את קבוצות הקישורים המופיעות על גבי שירותי גוגל. סילבה גם הציעה לשנות את תהליך הבוררות והכללים הקובעים מתי גוגל צריכה להודיע למפרסמים על שינויים באלגוריתם העשויים להשפיע על מיקומם בתוצאות החיפוש.
רוב ניקולס, פרופסור עמית בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת ניו סאות ווילז המתמחה בחוקי תחרות, אמר כי סביר להניח שהממשלה וחברות הטכנולוגיה ימצאו פשרה. הוא אמר כי האיום של גוגל נראה לא אמין, לעומת המהלך המוגבל יותר של הגבלת שיתוף כתבות שמאיימת פייסבוק להפעיל. זה "נשמע כמו דרישה מוגזמת ובדיונים באוסטרליה, אם אתה עושה דרישות מוגזמות סביר להניח שתצטרך לסגת הרבה", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.