לאחר פגישה עם נציגי בנק ישראל, מהפיקוח על הבנקים ומהפיקוח על מערכות תשלומים, מודיעה חברת שב"א הציבורית כי היא בוחנת "אפשרות להפרדת הנהלות" בינה לבין מס"ב, ו"בכלל זה מינוי מנכ"ל נפרד לכל חברה". זאת, על רקע הודעת הפרישה מלאחרונה של המנכ"ל המשותף לשתי החברות, משה וולף, ובצל מאבק של החברות וראשיהן עם רשות התחרות שרוצה בהפרדה מלאה ביניהן.
מס"ב, שמספקת פלטפורמה להעברות בין בנקאיות, ושב"א, שמספקת את הפלטפורמה לתשלומים בכרטיסי אשראי בישראל, הן חברות אחיות, שמחוברות בחלקים מהותיים רבים בפעילויותיהן. זאת, החל ממנהלים ועד למערכות מחשוב.
בעבר הלא רחוק הן גם חלקו מבנה בעלות דומה - תחת שליטת המערכת הבנקאית. זה השתנה בשנים האחרונות, רק בזווית הבעלות, כששב"א הפסיקה להיות בשליטת הבנקים ואף הונפקה בבורסה.
עתה, בעיצומו של עימות מתמשך עם רשות התחרות, שהגיע לכתלי בית הדין לתחרות, מיידעת שב"א כי בנק ישראל רוצה כי היא תמנה מנכ"ל נפרד לכל חברה, עם לכתו בקרוב של וולף. בהקשר זה הודיעה היום שב"א למשקיעים בבורסה כי "תהליך ההפרדה, לוחות הזמנים ליישום וכן, אופן ההתנהלות לאחר ביצוע ההפרדה יבחנו ויסוכמו בין החברות בתיאום עם בנק ישראל". מהחברה הציבורית נמסר כי היא החלה כבר בהליך איתור למנכ"ל חדש, כשהליך דומה גם קורה במס"ב, שהינה חברה פרטית.לא רק וולף הודיע לאחרונה על פרישה משתי החברות, אלא היועצת המשפטית ועוד שלושה מנהלים בכירים נוספים (שחלקם הגיעו לגיל פרישה).
בשב"א מדגישים כי אין בסיכומים עם בנק ישראל "כדי לשנות את עמדתה כפי שהוצגה בבית הדין לתחרות והיא עדיין סבורה כי נכון לעת הזו אין בינה לבין מס"ב תחרות ועל כן שיתופי הפעולה בינה לבין מס"ב אינם בגדר הסדר כובל ואינם עולים כדי הפרה כלשהי". בכל אופן, המהלך האמור קורה בצל הצעת רכש שהחלה לקדם לאחרונה שב"א לרכישת מלוא מניות החברה האחות מס"ב. דבר זה נדון בעבר ולא קודם בשל התנגדות של בעלי מניות מרכזיים.
גם אם הצעת הרכש תיענה, השלמת מיזוג רחוקה מאוד מלהיות ודאית
כבר כמה עשורים ששב"א ומס"ב מספקות את הפלטפורמות המרכזיות לתשלומים בישראל, הן באמצעות כרטיסי האשראי והן בהעברות ישירות בין הבנקים, כשהן פועלות יחדיו ובאופן בלתי נפרד. לאורך השנים האחרונות החיבור הזה עלה מדי תקופה על סדר היום בינן ובין רשות התחרות. בשנה שעברה הריטואל השתנה ועלה על מסלול של עימות משפטי כולל בין שתי החברות לבין הרשות שבראשות מיכל הלפרין.
כאמור, בימים אלה שב"א שבה ומקדמת מיזוג אפשרי ומלא עם מס"ב, כשלאחרונה היא דיווחה כי הדירקטוריון שלה מינה ועדה מיוחדת ובלתי תלויה אשר פנתה לחמשת הבנקים הגדולים שמחזיקים במלוא מניות מס"ב, בהצעה שתנאיה לא דווחו. ואולם, על פי הערכות בשוק, לצד ההון של מס"ב שעומד על כ-125 מיליון שקל שב"א הציעה אז 105 מיליון שקל על יתר הנכסים, כך שבסך הכל היא מציעה 230 מיליון שקל עבור מלוא מניות מס"ב.
ואולם, גם אם הצעת הרכש תיענה, השלמת מיזוג רחוקה מאוד מלהיות ודאית. זאת משום שההתנגדות של רשות התחרות לחיבור בין החברות לא נובעת מטעמים של המבנה התאגידי שלהן אלא מהמהות. כלומר, נראה כי רשות התחרות תתנגד בחריפות למיזוג מלא של שב"א ושל מס"ב.
שב"א הפכה לחברה ציבורית ביוני 2019 לאחר שהבנקים אולצו לרדת משליטה בה כפועל יוצא לרפורמת שטרום. במסגרת המלצות אלה גם הופרדו ישראכרט ולאומי קארד מהבנקים הפועלים ולאומי, בהתאמה. ישראכרט גם הפכה במסגרת זו לחברה ציבורית וללא גרעין שליטה, כאשר לאומי קארד נמכרה לשליטת קרן ורבורג פינקוס, שלצדה נמצאים בהחזקות מיעוט כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואלייד, ושינתה את שמה למקס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.