הממשלה לא הגיעה להחלטה לגבי פתיחת השמיים, ודחתה את ההכרעה בנושא למחר. ראש הממשלה נתניהו הנחה את ראש המל"ל להקים צוות בהשתתפות משרדי הבריאות, התחבורה, הבט״פ, הפנים, הביטחון, האוצר והייעוץ המשפטי לממשלה שיגבש מתווה אופטימלי לנושא. המתווה יובא מחר לקבינט הקורונה, ולאחר מכן לאישור הממשלה.
ההמשלה דנה היום בהצעה לפתוח את השמיים על-מנת שלא להפר את זכות הציבור לבחור - לקראת הבחירות הקרבות. שרת התחבורה מירי רגב הציגה מתווה שרקח המל"ל, ולפיו סגירת השמיים תסתיים, במטרה לאפשר לעשרות אלפי הישראלים ששוהים בחו"ל להגיע לישראל ולהצביע בבחירות שיתקיימו ב-23 למרץ.
ברקע - הדיון שמתוכנן להתקיים ביום חמישי הקרוב בבג"ץ במסגרת עתירות שהוגשו נגד המדינה בכל הנוגע להפרת הזכות של האזרחים לשוב לביתם, וכעת לקראת הפרה של הזכות לבחור ולהיבחר. אל הפרה אפשרית כזו התייחס לאחרונה יו"ר ועדת הבחירות, השופט עוזי פוגלמן, שפנה ליועמ"ש בנוגע לסגירת השמיים והחשש שישראלים רבים לא יוכלו להגיע לארץ לממש את זכותם.
המתווה שהציגה רגב יאפשר לו"ז טיסות רגיל, בשונה מהלו"ז המצומצם שפועל כיום במנגנון של טיסות "חילוץ" מניו יורק, פרנקפורט וכעת גם פריז וקייב - לטובת נוסעים שקיבלו היתר מוועדת החריגים להיכנס לישראל. הוועדה מאשרת על סמך קריטריונים שהוגדרו, ואשר אינם כוללים קריטריון הנוגע לרצון להגיע ארצה לטובת הצבעה בבחירות. פניות רבות שבר הועברו לוועדה על רקע הרצון להיכנס לישראל לקראת הבחירות - נדחו.
האופן שבו תבוקר כניסת הנכנסים, במקרה שיוחלט להפסיק את סגירת השמיים, יתבסס על ביצוע של בדיקות קורונה - בדיקת PCR בטווח של 72 שעות לפני הטיסה, בדיקת אנטיגן מהירה לפני עלייה למטוס ובדיקה נוספת לאחר הנחיתה. הנוסעים יידרשו להיכנס לבידוד. הבשורה היא שוועדת החריגים - שסופגת ביקורת קשה על התנהלותה - תתייתר במקרה כזה.
קריאות לביטול ועדת החריגים
ובינתיים גוברות הקריאות לבטל את הוועדה. עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, פנה הבוקר בדחיפות אל ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה לבטל את ועדת החריגים.
לין, אשר כיהן בעבר בתפקיד יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט וניווט את העברת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, מציע לראש הממשלה לנהוג על-פי העקרונות המפורשים בחוק זה, לפיהם לכל אזרח במדינה יש זכות יסוד לחזור לישראל. "כולנו מבינים את הצורך למנוע ככל האפשר חדירה של מוטציות של נגיף הקורונה לישראל וסיכון הציבור בכללו, אבל הדרך שנבחרה כיום של הקמת ועדת חריגים נדונה לכישלון.
"אין שום סיכוי שוועדת חריגים הקובעת איזה אזרח יוכל לשוב לישראל ואיזה לא - תוכל להצליח בעבודה. וגם אין סיבה אמיתית מדוע להקים ועדת חריגים שרק תזרע מרירות ותחושות קיפוח בציבור הרחב".
על-פי נתונים שפורסמו אתמול (א'), כ-4,500 פניות מתקבלות מדי יום בוועדת החריגים, המורכבת מנציגים של שישה משרדים ממשלתיים, וכעת גם בשילוב משרד המשפטים בהתאם לדרישת שר המשפטים בני גנץ. מחצית מהפניות הם של אזרחים שמבקשים להיכנס לישראל, ומחציתן של אזרחים המבקשים לצאת מן הארץ. שיעור הבקשות מקרב אלו המבקשים להיכנס לארץ שמקבלות אישור הוא כ-50%. מתוך הבקשות לצאת, מאושרות כשליש מהבקשות. בשבועיים האחרונים הוגשו לוועדה, מאז שעברה לידי משרד התחבורה, יותר מ-46 אלף פניות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.