אלקו | ניתוח

תעופה, מזון והשקעות: מה עומד מאחורי התיאבון הבריא של האחים זלקינד?

מניית חברת ההחזקות אלקו שמובילים האחים דני ומייקי זלקינד, נסקה בכ-140% בשנים האחרונות על רקע מהלכי רכישה ומימוש שהניבו לה רווחים נאים • קופת מזומנים דשנה ומינוף נמוך הופכים את הקבוצה למתמודדת כמעט על כל עסקה גדולה המגיעה לשוק

מיכאל ודניאל זלקינד, בעלי חברת אלקו / צילום: ישראל הדרי
מיכאל ודניאל זלקינד, בעלי חברת אלקו / צילום: ישראל הדרי

דומה שבתקופה האחרונה עולה שמה של קבוצת אלקו על זרועותיה השונות כמתמודדת פוטנציאלית כמעט על כל עסקה גדולה העומדת על הפרק במשק - וכאלה לא חסרות בתקופת הקורונה. אנרגיה, תעופה, נדל"ן, קמעונות או תחבורה - אלקו שבשליטת האחים דניאל (דני) ומיכאל (מייקי) זלקינד עומדת בצד המתעניין ברכישה, גם אם זו לא תמיד יוצאת בסופו של דבר לפועל.

מה מחפשים האחים זלקינד בעסקת דסק"ש? | עומרי כהן, פרשנות

מנגד, בקבוצה לא מהססים לנצל הזדמנויות למימוש פעילויות, גם תוך זמן לא רב מאז הרכישה, במקרה שבו מתאפשר להן לבצע זאת ברווחים נאים. מכירתה אשתקד של חברת הסלולר גולן טלקום היא דוגמה מצוינת, כמו גם הנפקתה של חברת האנרגיה סופרגז בבורסה בתל אביב.

 
  

העסקה האחרונה שעלתה על הכוונת של אלקו היא אחת מחברות ההחזקה הגדולות בישראל - דיסקונט השקעות, שהועמדה למכירה בעקבות קריסתה של בעלת השליטה, קבוצת אי.די.בי. זאת עם דיווח על הצטרפותה של אלקו להצעת הרכישה של חברת הנדל"ן מגה אור לדסק"ש, כאשר חלקה של אלקו בהשקעה, אם תאושר, צפוי לעמוד על כ-400 מיליון שקל (ראו מסגרת).

כך, שלוש שנים וחצי מאז פטירתו של גרשון זלקינד, המייסד ובעל השליטה המיתולוגי של אלקו, נראה כי תחת ניהולם של צמד בניו, המנכ"לים המשותפים דני (60) ומייקי ( 54), הופכת הקבוצה למכונה משומנת של רכישות מוצלחות בדרך כלל, כזו שהמשקיעים בת"א לא נותרים אדישים לביצועיה. בתקופה המדוברת רשמה מניית החברה זינוק של כ-140%, ומחירה משקף לאלקו שווי נוכחי המתקרב ל-4.5 מיליארד שקל. חלקם של האחים עומד על כ-65% מההון, בשווי של 3 מיליארד שקל כמעט.

זלקינד האב, כמי שהיה נציג נאמן של הכלכלה הישנה, השית את בסיס חברת ההחזקות שהקים ופיתח על יסודות איתנים בתחומי התשתיות, הקמעונות והנדל"ן, אגב רכישות של חברות מתחרות ובעלות פעילות משלימה.

 
  

נראה כי צמד בניו מנסים לקחת את אלקו צעד נוסף קדימה, עם פיתוח העסקים המסורתיים והרחבתם לצד הוספת זרועות פעילות נוספות. את מהלכי ההתרחבות שלה מבצעת אלקו בעצמה וגם באמצעות ארבע החברות הבנות הבורסאיות שלה: אלקטרה (מחברות הקבלנות והתשתיות המובילות במשק), אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ, העוסקת בייצור ובשיווק מוצרי צריכה בתחום החשמל), אלקטרה נדל"ן (נדל"ן מניב, בעיקר בשוק האמריקאי) וסופרגז (רכישה, אחסון ושיווק גז, גז טבעי וחשמל). מדיניות הקבוצה, ברוב המקרים, היא לבצע רכישות משמעותיות של חברות עם מותגים מובילים, ועם פוטנציאל לסינרגיה עם חברות הקבוצה. 

האחים מכתיבים את האסטרטגיה של אלקו כולה. מצד אחד, הם אלה שבוחנים את הרכישות והמיזוגים שהחברה בוחנת מעת לעת. במקביל, השניים מפקחים מלמעלה, על הוצאתה אל הפועל של האסטרטגיה בכל אחת מחברות הקבוצה, שבדירקטוריונים שלהן הם יושבים. יחד עם זאת מקפידים השניים על עצמאות המנכ"לים של החברות הבנות ותומכים בהן בקשריהם ובנסיונם.

דני ומייקי, אומרים מקורבים לאלקו, משלימים זה את זה. מייקי נחשב לאיש הפיננסים הבקיא בפרטים לעומקם, דני נתפס יותר כאיש הפיתוח עסקי והשיווק. הקשר ביניהם אמיץ, והם יודעים לעבוד יחד בשיתוף פעולה, ורק אם הם תמימי דעים על החלטה עסקית כלשהי - הקבוצה תקדם אותה. הטיפול שלהם בחברות הנרכשות נעשה לפי הצורך ומצב החברה, ובמקרה הצורך כוללים תהליכי התייעלות, שינויי הנהלה וארגון מחדש.

מנסה לייצר זרוע פעילות חמישית

כעת שואפת אלקו לייצר לעצמה זרוע פעילות חמישית, כאשר נזילותה הגבוהה (קופת מזומנים של 1.1 מיליארד שקל בסוף הרבעון השלישי אשתקד) ורמות המינוף הנמוכות שבהן היא פועלת (חוב פיננסי נטו של כ-200 מיליון שקל בלבד) מאפשרות לה כאמור להתעניין בביצוע השקעות רחבות-היקף, תוך ניצול הזדמנויות שנוצרו בתקופת הקורונה. 

כך, בין היתר, בחנה אלקו כבר לפני כשנה אפשרות לרכישת חברת התעופה ישראייר בהשקעה של כ-55-60 מיליון דולר (יחד עם קרן קדמה), ובעסקה גדולה נוספת שלא יצאה לפועל ביקשה לרכוש את חברת דלק ישראל (יחד עם קבוצת אלייד), לפי שווי חברה של כ-1.2 מיליארד שקל.

אחרי ששתי אלה ירדו מהפרק, מנסה כעת אלקו להרחיב את הפעילות באמצעות חבירה לקבוצת הרוכשים בדסק"ש כאמור, ובמקביל, החברות הבנות שלה מבקשות גם הן לנצל את העובדה שנכסים רבים מגיעים לשוק, בין אם בשל מצוקת הבעלים ובין אם מסיבות אחרות.

כך התעניינה באחרונה אמ"צ ברכישת רשת הסופרמרקטים יינות ביתן, בהשקעה של כמה מאות מיליוני שקלים; חברת אלקטרה סיכמה על רכישת חברת אמנון מסילות בתחום התחבורה הציבורית לפי שווי חברה של כ-150 מיליון שקל; וחברת אלקטרה נדל"ן מזהה הזדמנות בתחום המלונאות, ועדכנה כי היא בוחנת אפשרות להקמת קרן להשקעות בענף.

 
  

המהלך שביצעה אלקו בחברת סופרגז מדגים היטב את יכולות ייצור הערך שלה מרכישות, תוך שהיא מסתייעת במימון חיצוני נרחב המגדיל את התשואה להון מהעסקה. את רכישתה של סופרגז מידי קבוצת עזריאלי השלימה אלקו בנובמבר 2019, תמורת יותר מ-800 מיליון שקל. עם זאת עלות הרכישה עבור אלקו הייתה קטנה משמעותית, משום שאת העסקה היא מימנה בין היתר בהלוואה שלקחה סופרגז עצמה בהיקף של 320 מיליון שקל.

פחות משנה לאחר מכן השלימה אלקו את הנפקתה של סופרגז בבורסה בת"א, לפי שווי חברה של כ-1 מיליארד שקל לפני הכסף. כך, ייצרה לעצמה אלקו תוך חודשים ספורים רווח של בערך פי שניים על ההשקעה שביצעה, ונכון להיום נסחרת סופרגז בשווי שוק של 1.2 מיליארד שקל, המשקף להחזקותיה של אלקו בה (כ-62%) שווי של כ-750 מיליון שקל.

בעוד שבמקרה של סופרגז מדובר בינתיים ברווח "על הנייר", חודשים ספורים לאחר ההנפקה הציגה אשתקד אמ"צ את אחד ממהלכי ההשבחה והאקזיטים המרשימים של השנים האחרונות, עם השלמת מכירת חברת התקשורת גולן טלקום לידי המתחרה סלקום, במהלך שהניב לה רווח פנטסטי של כחצי מיליארד שקל מאז רכישתה ב-2017.

גם במקרה זה, בעוד שסך העסקה לרכישת גולן טלקום הגיע ל-350 מיליון שקל, ההון העצמי שהגיע מאמ"צ הסתכם בכ-80 מיליון שקל בלבד, ויתרת המימון לרכישה הגיעה בזמנו מסלקום (כ-130 מיליון שקל) ומבנקים (כ-140 מיליון שקל).

התמודדות עם הפסדי ענק

בעברה התמודדה אלקו עם לא מעט אתגרים, בין היתר בעיות שונות שהיו לה בפעילות ייצור מזגנים שהחזיקה בחו"ל, אשר גררה אותה להפסד ענק מצטבר של קרוב לרבע מיליארד שקל בין השנים 2012-2014.

נוסף על כך, היא התמודדה עם הפסדים משמעותיים שהציגה אלקטרה נדל"ן, אחרי גל של רכישות נכסים בחו"ל שביצעה לפני המשבר הכלכלי העולמי הקודם, וכן עם האטה כלכלית ותחרות גוברת בעסקיה של אמ"צ - שגררו גם אותה להפסדים ניכרים.

ואולם, בניגוד לחברות החזקה בורסאיות בולטות אחרות (ובהן אפריקה ישראל, אי.די.בי ואלביט הדמיה) שקרסו בזו אחר זו, הצליחו זלקינד ובניו להתמודד עם המשבר הפיננסי הגלובלי הקודם, להקטין את המינוף ולנתב את דרכה של אלקו חזרה לאיתנות פיננסית וביצוע השקעות חדשות.

הדרמה שאחזה אשתקד בשווקים בעקבות וירוס הקורונה הוכיחה שוב את עמידותה של אלקו במשברים. למרות שבמהלך הרבעון הראשון של 2020 ספגה מניית החברה ירידות שערים חדות (יותר מ-40% תוך פחות מחודש) בזכות העובדה כי מרבית פעילויותיה לא נפגעו בצורה מהותית מהתפשטות הווירוס, חזרה המניה לעלות והיא מציגה תשואה חיובית שנתית של קרוב ל-30%.

אלקו נהנית כבר חודשים ארוכים מטיפוס שווי מניות החברות הבנות, ומנצלת זאת גם למימוש נתחים מהחזקותיה, בעיקר באמ"צ, בתמורה מצטברת של כ-210 מיליון שקל תוך חצי שנה. בימים האחרונים מכרה אלקו נתח של קצת יותר מ-3% ממניות אמ"צ, תמורת כ-90 מיליון שקל. המימוש בוצע אחרי זינוק של קרוב ל-160% שמציגה מניית אמ"צ שנה לאחור, שמחירה משקף לחברה שווי המתקרב ל-3 מיליארד שקל. 

היו גם השקעות מוצלחות פחות

בצד ההשקעות הפחות מוצלחות שביצעה אלקו בשנים האחרונות ניתן למנות את תחום המדיה, שאליו נכנסה באוקטובר 2017 עם רכישת פעילות רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס מהקפאת הליכים, תמורת כ-145 מיליון שקל (בסיוע הלוואה בנקאית של 85 מיליון שקל). 

זאת ועוד, דוחותיה הכספיים של אלקו חושפים גם כי מאז 2018 היא השקיעה 13.5 מיליון דולר בחברת חללי העבודה המשותפים MIP (Meet In Place), הפועלת בתחום השכרת חדרי ישיבות בתל אביב, בניו יורק ולונדון, והתחייבה להשקיע כ-5.5 מיליון דולר נוספים ב-2020.

הן גלובוס מקס (ששינתה את שמה להוט סינמה) והן MIP סבלו מהרעה משמעותית בעסקיהן בעקבות משבר הקורונה, שהובילה לסגירת הפעילות. בדוחותיה הכספיים האחרונים, לרבעון השלישי של 2020, רשמה אלקו הפחתה של 34 מיליון שקל על השקעתה ב-MIP, בעוד שאלקו מדיה (לצד החזקות אחרות) הסבה לאלקו הפסד של 16 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2020.