שני חברי פרלמנט גרמנים, בשני מקרים שונים, חשודים ש"גזרו קופונים" בשווי מאות אלפי אירו כל אחד מתיווך בין חברות פרטיות לארגונים ממשלתיים בעסקאות למכירת מסכות הגנה מנגיפים, על רקע המאבק הלאומי במגיפת הקורונה. הפרשות מעיבות על תדמית מפלגת השלטון בגרמניה (CDU/CSU) שמשורותיה מגיעים נציגי הציבור, לקראת בחירות מקומיות בשבוע הבא והבחירות הכלליות הקרובות בספטמבר. מנהיגי המפלגות קראו לשני הנציגים להתפטר מכל תפקידיהם, לוותר על החסינות שלהם, וקראו לרשויות חוק לברר לעומק את החשדות.
גיאורג ניסליין, חבר פרלמנט מאז 2012 מטעם האיחוד הנוצרי-סוציאלי (מפלגת האחות של ה-CDU במדינת המחוז בוואריה), קיבל לפי החשד יותר מ-650 אלף אירו בתמורה ל"תיווך" בין יצרנית מסכות משוויץ לבין הרשויות בבוואריה.
המשטרה הגרמנית והמשטרה בלוקסמבורג פשטו בחודש שעבר על משרדיו ועל משרדי החברות שלפי החשד היו מעורבות בעסקה המפוקפקת. מדינת המחוז בוואריה הכריחה את תושביה בחודש שעבר ללבוש מסכות מסוג FFP2 או מסכות כירורגיות בלבד, ולא להסתפק במסכות בד. לפי החשד, חברת ייעוץ שבבעלות ניסליין קיבלה את הכסף בתמורה לעזרה בקבלת חוזים ממשלתיים.
ניסליין התפטר מרוב תפקידיו במפלגה בסוף השבוע, אמר כי לא ישתמש יותר במשרדו בבונדסטאג ואמר כי לא ירוץ מחדש בבחירות שיתקיימו בעוד כחצי שנה. עם זאת, מנהיגי מפלגת ה-CSU קראו לו לפרוש באופן מיידי מכל התפקידים ו"להשיב את המנדט לציבור מיד". ראש ה-CSU מרקוס זדר קרא לו גם לתרום או להחזיר את הסכום שקיבל לכאורה בעבור התיווך בעסקה. מפלגת ה-CSU תתכנס היום לדיון בפרשה, שמסבה לה נזק תדמיתי רב.
במקרה השני, שהתגלה בסוף השבוע, חבר פרלמנט מטעם מפלגת ה-CDU, ניקולאס לבל, חשוד שקיבל כ-250 אלף אירו על תיווך ברכש מסכות הגנה. לפי החשד, הוא פעל מול חברות בתחום הבריאות ותיווך בינן לבין יצרני מסכות הגנה, בתמורה לעמלה. בתחילה טען לבל כי הסכומים שקיבל "הם המקובלים בשוק" וכי לא עבר שום עבירה אתית בכך שהיה מעורב בעסקים, אך לאחר מכן חזר בו, התנצל, והודיע כי יפרוש מסיעת ה-CDU בפרלמנט.
"הפרתי את חובתי כלפי תושבי מנהיים (שאותה הוא מייצג, א"א), ועל כך אני רוצה להתנצל". לשתי המפלגות יש קוד אתי שאמור למנוע מעורבות מסחרית של חברי פרלמנט בנושאים הקשורים לענייני השלטון. גם לבל בשלב זה אינו מתפטר מתפקיד חבר פרלמנט, ומעוניין לשמור עליו עד לבחירות הקרובות, אולם ראשי מפלגת ה-CDU לוחצים עליו להתפטר מיידית כדי לא להסב נזק נוסף למפלגה.
בשבוע הבא יתקיימו בחירות בשתי מדינות מחוז - באדן וירטמבורג וריינלנד-פאלץ - שנחשבות כמבחן למפלגת השלטון לקראת הבחירות הכלליות שיתקיימו בספטמבר. שביעות הרצון מהטיפול הממשלתי במשבר הקורונה הולכת ויורדת ובחודשים האחרונים, והתמיכה ב-CDU נמצאת בשפל של כשנה. עם זאת, היא עדיין המפלגה הפופולרית ביותר עם 34% מהקולות. אחריה ניצבים הירוקים עם 19%, הסוציאל-דמוקרטים עם 16%, מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" עם 10%, "הליברלים" עם 8% ומפלגת השמאל "די לינקה" עם 8%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.