עד כמה הייתה עגומה השנה החולפת עבור המלונאים, ממחישים המספרים הבאים: פדיון המלונות הסתכם ב-2020 ב-4.3 מיליארד שקל, לעומת 12.7 מיליארד שקל ב-2019, כלומר היקף של כשליש בלבד - כך חושפים נתוני הלמ"ס.
כצפוי, את רוב הפדיון קיבלו המלונות מתיירות הפנים (79%), בשעה שמאז חודש מרץ 2020 נסגרו שערי המדינה לתיירות נכנסת. 40% מהפדיון של הישראלים התקבל במלונות אילת וים המלח, שפעלו לסירוגין בשנה החולפת, לרבות בחודשי הקיץ שעבר (עם פתיחת המלונות בסוף חודש מאי), ובמתכונת האי הירוק בשבועות שבהם פעל המתווה לקראת סוף 2020.
מספר המשרות בענף צנח בהתאם למצב: ממוצע העובדים (כולל של חברות כוח-אדם) עמד על 21 אלף בחודש, לעומת 42 אלף משרות בחודש בממוצע ב-2019.
את שנת הקורונה אפשר לסכם כרכבת הרים לענף המלונאות: מסגירתם המוחלטת, עבור בהפיכת חלקם למלוניות קורונה, המחיקה המוחלטת של עונות השיא בחגי תשרי ובפסח והפתיחה ההדרגתית בסוף חודש מאי לקראת חג השבועות. באמצע חודש ספטמבר, בשלהי חגי תשרי, הוכרז על סגר שני בארץ, והמלונות נשארו סגורים כמעט לחלוטין עד אמצע חודש נובמבר. חוק האיים הירוקים אפשר למלונות ים המלח ואילת להיפתח לזמן קצר, כאשר הנופשים נדרשו להציג בדיקת קורונה (PCR) בכניסה לאזורים המוגדרים כירוקים.
לאורך התקופה, מלונות רבים, בעיקר בתל אביב ובירושלים, עברו לפורמט של השכרה לטווח ארוך, אחרים פעלו במתכונת של חדרים בלבד, כשעל חדרי האוכל נאסר לפעול.
האיים הירוקים בוטלו יחד עם הסגר השלישי, וגם המלונות בים המלח ובאילת נסגרו שוב. רק לאחרונה בתי המלון נפתחו מחדש ואף קיבלו היתר להפעיל את חדרי האוכל.
שני חודשי השפל בהם כמעט שלא הייתה פעילות כלל בענף הם אוקטובר ואפריל 2020; שני חודש השיא היו אוגוסט ואחריו פברואר; ההבדל בין שני החודשים הללו הוא שבחודש פברואר, לפני שהגבולות נסגרו לתיירים, מחצית מהפדיון התקבל מתיירים ומחצית מהתיירים הישראלים - ואילו באוגוסט הפדיון היה ברובו המוחלט מהתיירים הישראלים.
בהתאם לטלטלה שחווה הענף, תפוסת החדרים הממוצעת בבתי המלון בשנת 2020 עמדה על 25% בלבד, לעומת 70% בממוצע בשנת 2019. סך הפדיון בשנת 2020 הסתכם כאמור ב-4.3 מיליארד שקל במחירים שוטפים, ירידה של 66% לעומת 2019, אז הסתכם הפדיון ב-12.7 מיליארד שקל.
79% מהפדיון של 2020 התקבל מהתייר הישראלי (לעומת 57% ב-2019), מה שהשפיע גם על השוני באזורים בהם ממוקמים המלונות: מלונות אילת, שגם בימי השגרה נשענים בעיקר על התייר הישראלי, נפגעו פחות ממלונות תל אביב וירושלים שנשענים בעיקר על תיירי החוץ: במלונות ירושלים סך הפדיון ירד ב-78%, בתל אביב נרשמה ירידה של 75% (במחירים קבועים בהשוואה ל- 2019). במלונות באילת ובים המלח, שמתבססים כאמור בעיקר על תיירות פנים, נרשמו ירידות מתונות יחסית של 51% ו-61% בהתאמה. במלונות טבריה הירידה בפדיון הסתכמה בכ-64%, ובנתניה בכ-67%.
ב-2020 מספר המשרות (הכולל את העובדים דרך חברות כוח-אדם) במלונות הגיע כאמור ל-21 אלף בממוצע לחודש - בדיוק חצי לעומת 2019. השכר הממוצע למשרה לעובדי המלון הסתכם ב-7,200 שקל ברוטו לחודש. המלונאים שמבקשים לפתוח מחדש לקראת החג מדווחים על מחסור עצום בכוח-אדם, בדגש על מקצועות הניקיון והתחזוקה, במשרות שאותן בדרך-כלל מאיישים עובדים זרים.
את שנת 2021 התחילו המלונאים עם מלונות סגורים, אלא שמתחילת חודש מרץ נפתחו בתי המלון עם ציפייה לארח את התייר הישראלי בהמוניו בחג הפסח ובחודשים הבאים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.