על רקע אוזלת ידה של ממשלת גרמניה בהתמודדות עם מגפת הקורונה מחד, והעלייה החדה במספר המקרים בימים האחרונים, פועלות כעת מדינות-מחוז בגרמניה באופן עצמאי בניסיון לעצור את התפשטות המגפה.
גרמניה נמצאת כעת בעיצומו של "גל שלישי" של מגפת הקורונה, הכולל עלייה חדה בשבוע האחרון ל-17 אלף מקרי קורונה חדשים ו-170 מקרי מוות ביום. לפי הרשויות, המוטציה האנגלית היא שאחראית לזינוק במספר המקרים, ביחד עם הקלות שהממשלה יישמה בשבועות האחרונים, הכוללים את פתיחת בתי הספר. במקביל, רק 4.5% מהאוכלוסייה עד כה השלימו את קבלת החיסון לקורונה, מאז שנפתח מבצע החיסונים ב-27 בדצמבר. כלי התקשורת והציבור מלאי-ביקורת כלפי אופי ניהול המאבק וחוסר התוחלת של הצעדים הקיימים, ולגבי האופן שבו הם מאומצים.
על רקע זה, הודיעה אתמול ברלין על מדיניות עצמאית, שלמעשה שמה דגש על בדיקות אנטיגן מהירות-יחסית (15 דקות עד 30 דקות). הממשלה הפדרלית דרשה ממדינות מחוז שבהן מספר החולים עולה על 100 מקרים חדשים בשבוע ל-100 אלף תושבים לאמץ מיד "תקנות חירום" שעשויות לכלול סגירת חנויות, בתי ספר ואולי אף הטלת עוצר לילי, אולם ברלין החליטה להתעלם מכך, ומנמקת זאת ב"מדיניות החדשה שהיא גיבשה" כדי להאט את התפשטות המגפה.
הכללים החדשים בברלין, שצפויים להיכנס לתוקף כבר מיום רביעי (1 באפריל) כוללים: חיוב להציג תוצאות בדיקת קורונה שלילית בכל ביקור בעסק או חנות בתחומים לא הכרחיים (מלבד סופרמרקטים, בתי מרקחת, מכולות, סניפי דואר ועוד), שלמעשה מחליף את הצורך לקבוע תור מראש כדי לבקר בהם. כל תושב ברלין זכאי כיום לבדיקה מהירה חינמית פעם בשבוע בשלל חנויות ומרכזי-בדיקות פרטיים שנפתחו. עלות בדיקה מהירה עומדת על כ-30-40 אירו. בנוסף, כל ביקור אצל הספר או בגלריות או במוזיאונים יחייב הצגת בדיקה עדכנית שלילית.
דרישה נוספת מצד העירייה היא שכוח העבודה במשרדים יצומצם במחצית לפחות, ו-50% מהעובדים יעבדו מהבית. המעסיקים יידרשו לספק לעובדים שתי בדיקות קורונה חינמיות בשבוע. בנוסף, מסכות כירורגיות לא יורשו יותר לשימוש בחללים סגורים, והציבור יידרש להצטייד במסכות מדרגה FFP2 ומעלה. עלותן בין 5 ל-15 אירו לאחת.
התוכנית של ברלין זכתה לקבלת פנים צוננת מצד הקנצלרית אנגלה מרקל, שרואה כיצד הממשלה הפדרלית אינה מצליחה להשליט סדר ומאבדת מאמינותה גם בעיני הציבור וגם בעיני ממשלות המחוז במאבק בקורונה. "אני לא בטוחה שהתוכנית הזאת שמתכוונים ליישם בברלין היא הצעד הנכון", אמרה אתמול במהלך ראיון טלוויזיוני. גם מדינת המחוז זאארלנד מתכוונת לנקוט צעדים עצמאיים שיאפשרו לפתוח מחדש מוזיאונים, בתי קולנוע וגם חדרי כושר בעוד כשבועיים.
גם מעסיקים מיהרו לבקר את התוכנית שמחייבת את אותם לשלוח אנשים לעבודה מהבית. "זה מטריד כאשר ממשלת ברלין מחליטה על דעת עצמה שהחלטות שהתקבלו אינן רלוונטיות, ומאמצת במקום זאת הנחיות גורפות בלתי ניתנות ליישום", אמר זיגפריד רוסוורם, מנכ"ל איגוד התעשיינים הגרמני.
שיעור התחלואה בברלין הכפיל את עצמו בשבועיים האחרונים, ועומד כעת על 143 חולים חדשים לכל 100 אלף תושבים בשבוע האחרון. במקומות אחרים בגרמניה הוא עומד על 400. המדינה מקווה כי אפריל יהווה נקודת מפנה, אחרי שקליניקות פרטיות ורופאים יורשו לחסן אוכלוסיות בסיכון ומלאי החיסונים יתמלא במיליוני מנות של חיסון "ביונטק-פייזר", שעד כה הועברו במשורה בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.