אלק גורס בנה מכונת SPACs. המשקיע המיליארדר, שלראשונה ניסה את ידו בהליך ההנפקה בבורסה דרך מיזוג ב־2015, צפה בשוק ה־SPACs מגיע לטמפרטורת שיא בשנתיים האחרונות. כשהשוק תפח, הפך לתומך סדרתי ב־SPACs. הוא יצר באופן שיטתי 13 חברות למטרת רכישה מיוחדת כאלה, יותר מכל משקיע אחר, כך ניתן ללמוד מחברת המידע SPACInsider.
גורס נחשב ותיק כשמודדים את זה בשנים של SPAC. הוא מאמין בתהליך הזה, שנמתחה עליו ביקורת כמסלול דרכו חברות שאינן כשרות לחלוטין הופכות לנסחרות. החברה שלו, Gores Group, פותחת את פנקס הצ'קים שלה על כל עסקה - שלא כמו הרבה משקיעי SPAC אחרים - ולפעמים אפילו מצליחה לסגור עסקאות למרות שהוא מציע פחות מהמתחרים שלו, כך אמר.
"אנחנו בונים זיכיון", אמר גורס בריאיון מביתו במליבו, קליפורניה. "אנחנו מפתחים ספר כללים שמשתפר כל יום".
בשנה שעברה, גורס היה בשיחות לסגור עסקה עם אוסטין ראסל, המנכ"ל בן ה־26 של Luminar Technologies. למרות מגפת הקורונה, שוק ה־SPACs היה לוהט. בנקאים אמרו שהחברה של ראסל המפתחת חיישנים למכוניות אוטונומיות יכלה בקלות להגיע להערכת שווי שוק של 9 מיליארד דולר.
במקום זה, אמר ראסל שיתמזג עם SPAC של Gores Group שהעריך את החברה בפחות משליש מזה - 2.9 מיליארד דולר. ראסל נמשך לגורס בגלל הידע שלו בתעשייה וההשפעה שיש לשם שלו בעולם ה־SPACs. גורס גם נתן לראסל משהו שהיה זקוק לו: מזומנים. במסגרת העסקה של גורס קיבלה Luminar הזרקה מיידית של 300 מיליון דולר שהחברה יכלה לשמור בין אם תסגור בסוף עסקה או לא.
"אנחנו לא רוכשים אתכם", גורס אומר שאמר לראסל, שגם שמר על כוח ההצבעה שלו במסגרת העסקה. "את מוכרים חלק קטן בחברה שלכם כדי לגייס את ההון להגשים את החלום". זמן קצר אחרי שנסגרה העסקה בדצמבר, המניה של Luminar עלתה וההערכה שלה עברה את הרף של 9 מיליארד דולר.
אמנם גורס ביקש ללמוד לעומק גורמים מורכבים אחרים הקשורים ל־SPACs, אבל באופן כללי הוא עדיין עוקב אחרי האינסטינקטים שלו לגבי בדיקות נאותות ואומר שהאינטראקציות הבינאישיות שלו עם מייסדי חברות הן קריטיות.
השנה, לפני שחתם גורס על הסכם למזג את אחד ה־SPACs שלו עם חברה למחזור מתכת מקבוצת ארדה (Ardagh Group), הוא ובכירים אחרים בחברה שלו טסו כולם לאיי הבהמה. שם, פגשו את פול קולסון, יושב ראש ומנכ"ל ארדה, שעבד מהיאכטה שלו שעגנה שם. גורס שכר יאכטה משלו והחנה אותה ליד היאכטה של קולסון.
"רציתי לוודא שאני מרגיש בסדר לגבי השותפות הזו", אמר גורס, שבעבר נפגש עם קולסון רק בשיחות זום. אחרי שבילה זמן עם קולסון ומשפחתו בשבוע של דיונים וברביקיו על גבי היאכטות, חתם גורס על הסכם בשווי 8.5 מיליארד דולר עבור חטיבה מתוך קבוצת ארדה.
שוק ה־SPACs פרח בשנה שעברה, והרבה מהצמיחה שלו הונעה בידי שחקנים חדשים. השנה, חברות המעטפת האלה - הנרשמות בבורסה ואז מוטל עליהן לרכוש חברה שתחליף את מקומן בשוק המניות - גייסו כבר יותר מ־100 מיליארד דולר, לפי נתוני Dealogic.
גורס, בן 68, כבר יצר מיליארדים בתעשיית ניירות הערך, וחתם על עסקאות דרך SPACs דרכן הונפקו יצרנית עוגיות טווינקי Hostess Brands; חברת משכנתאות אינטרנטית; חברה למחקר נתונים מרחביים; וחברה להשכרה לטווח קצר, בין היתר. כאשר לרוב חברות הצ'ק הפתוח - כפי שהן מכונות - צוות קטן, גורס מעסיק יותר מ־30 איש, כולל עורכי דין, מומחי מיסים, מנהלי שיווק ומומחי פיננסים ותפעול, העובדים על כל אחד מה־SPACs.
"כשהצוות של גורס משיק SPAC חדש, הביקוש לעסקה כבר נמצא שם", אמרה קריסטי מרווין, מייסדת ומנכ"לית חברת המחקר SAPCInsider. "יש להם מספיק ניסיון ואמינות שרוב המשקיעים ירצו להשתתף בהשקעה איתם".
גורס הוא הבכור בין שישה ילדים, והיגר לפלינט, מישיגן מישראל כנער ב־1968, כשמשפחתו נכנסה לדירת שני חדרים שם. הוא ואחיו למדו אנגלית בזמן שארזו מוצרים בחנות של דוד שלו. המקצוע עזר לו לממן לימודי קולג' באוניברסיטת ווסטרן מישיגן, שם למד מחשבים והגיע לתפקיד בחברת ג'נרל מוטורס עם סיום הלימודים.
תוך שישה חודשים, גורס החליט שהוא לא יכול לעבוד בתאגיד גדול והתפטר. הוא הקים חברה שקנתה והפיצה מחשבים. ב־1978, מכר את החברה תמורת שני מיליון דולר והשתמש בחלק מהכסף על מנת לחפש עסק לרכישה. לבסוף, בנה חברת השקעות המבוססת על רכישות, החייאה ומכירה של מחלקות שלא מציגות ביצועים טובים בחברות ציבוריות. הוא הפך את 2 מיליון הדולר למיליארדים.
בתחילת העשור הקודם, חיפש הזדמנויות השקעה חדשות. חלק מהעובדים שלו הציעו שיקים חברה למטרת רכישה מיוחד (SPAC). גורס היה ספקן לגבי המבנה אבל זה עניין אותו מספיק כדי לגייס כסף לעניין. אחרי כמה ימים של פגישות עם דויטשה בנק כבר היו בידיו מחויבויות בשווי כמה מאות מיליוני דולרים.
ב־2016, גורס מיזג את ה־SPAC הראשון שהקים עם חברת Hostess, שחברו דין מטרופולוס וקבוצת העסקים Apollo Global Management רכשו כדי להצילה מפשיטת רגל. כחלק מהעסקה, גורס ואחרים עשו את השקעת ה־ PIPE הראשונה, השקעה פרטית בחברה ציבורית, ויחד עם הכסף שגייס ה־SPAC רכשו את החלק של אפולו. השקעות PIPE כאלה הפכו מאז לעמוד תווך של עסקאות SPAC רבות.
ב־SPAC השני והשלישי של גורס, קנה חברות מאחיו, טום, המנהל חברת השקעות פרטית, Platinum Equity. האחים לא השתתפו בדיונים. עדיין, כמה מעובדיו של גורס אמרו בזמנו שהן חוששים שיהיה לו קשה למצוא מטרות לרכישה מחוץ לרשת הקשרים שלו, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. דוברת של קבוצת גורס אמרה שהמיזוגים היו הגיוניים בגלל שכמה מהחברות בתיק ההשקעות של פלטינום התאימו, וחברות פרטיות בזמנו לא היו פתוחות למיזוגים עם SPACs כפי שנעשה נהוג החל משנה שעברה.
הרקורד של המיזוגים האלה מעורב. הראשון מביניהם - Verra Mobility - המספק טכנולוגיה לניהול ציים - נחתם באוקטובר 2018 ומחיר המניה עלה בכמעט 50% ממחיר ההנפקה של ה־SPAC בהתחלה, 10 דולר למניה. החברה השנייה - PAE - חברה המספקת שירותים לממשלת ארה"ב - סגרה עסקה עם גורס בפברואר 2020, ומחיר המניה ירד מאז בכ־10%.
עד 2020, SPACs פרחו וגורס החל לראות כל מיני סוגי חברות נמכרות ל־SPACs, כולל חברת החלל של ריצ'רד ברנסון Virgin Galactic Holdings וחברת הימורי הספורט DraftKings. "אני שם לב למה אנשים אחרים עושים. אני לומד כל הזמן", אמר. "התחלתי לחשוב שאני יכול לבנות זיכיון של ממש ב־SPACs".
וב־2020 כבר החל גורס להסתכל גם על חברות טכנולוגיה וביוטכנולוגיה שנתמכו על ידי קרנות הון סיכון. הוא סגר עסקאות עם Luminar ועם חברות טכנולוגיה אחרות. הוא העסיק שני מנהלים בכירים מקרן החזון של SoftBank, והצטרף לחברות אחרות, כולל Guggenheum Partners, להשקת SPACs חדשים. גורס שוקל להתרחב לתעשיות אחרות, כולל ספורט ובידור, ולאזורים חדשים כולל אירופה ואסיה.
עבודתו בתחום ה־SPACs הפכה לכל כך אינטנסיבית שבשנים האחרונות כמעט ולא היה לו זמן לאחד התחביבים הבודדים שלו - פוקר. גורס אירח משחק פוקר ביום שני בביתו עם חברים שלפעמים היו קובעים רף כניסה למשחק של מיליון דולר. כעת הוא עסוק מדי בציד עסקאות חדשות.
"החזון שלי לעולם ה־SPACs הוא קודם כל לעשות את זה הרבה זמן", אמר גורס. "אני ממקד 100% מהאנרגיה שלי על זה. אני רוצה להיות איש ה־SPACs הטוב ביותר בעולם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.