חברת שיכון ובינוי, שבשליטת נתי סיידוף, מצטרפת למאבק על השליטה בחברת פז. היום שלחה שיכון ובינוי מכתב ליו"ר פז, הראל לוקר, מכתב ובו הצעה למזג את החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה לתוך פז, בתמורה להקצאה של לפחות 58% ממניות פז לידיה של שיכון ובינוי.
לחברת פז 9.54 מיליון מניות רשומות למסחר והיא נסחרה בשבוע שעבר לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל. על-פי ההצעה, מתבקשת פז להקצות לשיכון ובינוי לפחות 13.2 מיליון מניות חדשות (כך שהיא תחזיק ב-58% לפחות אחר ההקצאה) בעלות שווי שוק נוכחי של 5.5 מיליארד שקל.
מהלך כזה יגדיל את מספר המניות הכולל של פז ל-22.72 מיליון מניות ואת שווי החברה לכ-9.5 מיליארד שקל, לפי מחיר המניה טרם ההודעה על העסקה. בתגובה להודעה, זינקה היום מניית פז בכ-3% ואילו מניית שיכון ובינוי עלתה בכ-3% למחיר המשקף שווי חברה של 9.8 מיליארד שקל.
לדברי שיכון ובינוי, האסטרטגיה של חברת פז משתלבת היטב עם הנכסים, היכולות והידע שכבר היום קיימים בשו"ב אנרגיה. כך, שקבלת ההצעה תהווה האצת והטעמת יישום תוכנית הדירקטוריון באופן כמעט מיידי.
שיכון ובינוי, תחת הנהגתו של יו"ר והמנכ"ל תמיר כהן, הובילה בחודשים האחרונים מהלך להנפקה בבורסה של מניות החברה הבת, שו"ב אנרגיה. ההנפקה הייתה אמורה לצאת לדרך בתקופה הקרובה, ומסיבה זו מבקשת שיכון ובינוי תגובה מהירה להצעתה מצידם של חברת דירקטוריון פז.
"מכיוון ששו"ב אנרגיה ערוכה להנפקה ציבורית, הרי שכל החומרים זמינים ומעודכנים ובסטנדרט גילוי של הפקה ציבורית ואנו מאמינים שניתן יהיה לשקול את הצעתנו באופן מקצועי יעיל ומהיר. נשמח להעביר את טיוטת התשקיף לעיונכם, לאחר הסדרת סודיות", מציין תמיר כהן במכתבו לחברי דירקטוריון פז.
לדעת שיכון ובינוי, הרציונאל בבסיס המיזוג המוצע נובע מהישענותו על שלוש רגליים המפורטות בתוכנית העסקית של פז: מעבר מאנרגיה ישנה לאנרגיה חדשה, ייזום נדל"ן ורכישות אסטרטגיות. במכתב לדירקטוריון פז, נאמר עוד, כי "שוב אנרגיה היא אחת החברות המובילות בישראל בתחום האנרגיה עם פרויקטים מותקנים בפיתוח מתקדם בארץ ובחו"ל.
"רכישת שו"ב אנרגיה ע"י פז מממשת באחת את האסטרטגיה של פז למעבר לעולם החדש למעבר לעולם החדש של האנרגיה. בין נכסי שו"ב אנרגיה נמצאים, בין השאר (ויחד עם שותפים), תחנת הכוח אורות יוסף (לשעבר רמת חובב), מתקן תרמו-סולארי אשלים, מתקן פוטו-וולטאי צאלים, תחנת הוכח אתגל (בבנייה), ועוד שלל מתקנים ונכסים בארץ ובחו"ל", נאמר במכתב.
בנוגע לרצון של פז למצות את הערך הטמון בנכסי הנדל"ן שלה, מציינת שיכון ובינוי כי היא מחזיקה בחברת שיכון ובינוי נדל"ן (שו"ב נדל"ן), שהיא אחת החברות הוותיקות והאיכותיות בשוק הישראלי. "שו"ב נדל"ן היא אחת מחברות ייזום הנדל"ן הגדולות בישראל וגם מחזיקה במומחיות בניהול נדל"ן מניב ובמומחיות בניהול תהליכים סטטוטוריים להשבחת קרקעות, אשר עשויה להיות דרמטית במיצוע הערכים הטמונים בנכסי הנדל"ן של פז", כותב כהן לדירקטוריון פז.
עוד נאמר במכתב, כי "רכישת פז את שו"ב אנרגיה הינה הרכישה האסטרטגית האולטימטיבית, מהטעם שהרכישה היא מימוש רוב האסטרטגיה של פז 'בלחיצת כפתור'. וכל זאת ללא עול תזרימי. זאת ועוד אחרת - קיימות תועלות רבות נוספות כמו חיסכון באיחוד מטות והתייעלות תפעולית בהתבסס על הפלטפורמה הציבורית הקיימת של פז".
במכתבו מבקש כהן מחברי דירקטוריון פז להודיע עד ל-25 במאי אם ברצונם להיכנס למשא ומתן בנושא. יש להדגיש כי עסקת מיזוג מסוג זה תהיה מותנית בחתימה על הסכם מפורט, באישור רשות התחרות, בקבלת היתר שליטה לסיידוף בחברת פז (בגלל החזקתה של פז בבית הזיקוק אשדוד), וכן בקבלת אישורים נוספים.
תמיר כהן, יו"ר ומנכ"ל שו"ב / צילום: איל יצהר
פז מפעילה 256 מתחמי תדלוק ומתחמים קמעונאיים, אשר במרביתם פועלות חנויות הנוחות Yellow של החברה. פז היא גם בעלת שטחי הנדל"ן עליהם ממוקמים 106 ממתחמי התדלוק שלה, וכן זכויות קנייניות במגרשים עצמאיים שאינם משמשים לתחנות.
בנוסף, עוסקת פז בשיווק ישיר של דלקים ומוצרי נפט לחברות ומפעלים ברחבי ישראל, וכן לחברות תעופה. פעילות החברה כוללת גם בעלות על חברות בנות מתחומי התעשייה, וכן בעלות על בית הזיקוק באשדוד.
פז מתנהלת בשנים האחרונות כחברה ללא גרעין שליטה, מאז מכר בעל השליטה הקודם צדיק בינו את מניותיו לגופים המוסדיים בעקבות דרישות חוק הריכוזיות. בתקופה האחרונה החלו משקיעים שונים לבחון את האפשרות להשתלט על פז.
כך למשל הגישה קבוצת משקיעים בהובלת לאומי פרטנרס הצעה לרכוש 25%-20% ממניות פז בדרך של הקאת מניות חדשות ולפי שווי של 3.8-4 מיליארד שקל. את קבוצת הרוכשים גיבש אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי והיא מורכבת גם מיזם הנדל"ן רוני יצחקי; מהאחים לבנת, בעלי ענקית התשתיות וההובלה תעבורה, וכן מקרן התשתיות תש"י בניהולו של ירון קסטנבאום.
במקביל, הודיעה רשת הקמעונאות ויקטורי, כי היא מנהלת מגעים לרכישת מניות פז מגופים מוסדיים, אולם הדגישה כי בשלב זה טרם הבשילו לכדי הסכם מחייב. ויקטורי, שבשליטת אייל רביד, נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1 מיליארד שקל לאחר שמנייתה רשמה תשואה מתואמת של כ-90% בשלוש השנים האחרונות.
בתוך כך, דיווחה היום שיכון ובינוי על השלמת עסקה לרכישת 49% מהזכויות בפרויקט סוללות לאגירת אנרגיה בהיקף 400 MWh (מגה וואט-שעה) הנמצא בקליפורניה, ארה"ב. יתרת הזכויות בפרויקט נרכשו במקביל ע"י קרן השקעות בינלאומית, לפי מחרי זהה.
הפרויקט נמצא בשלבי הקמה מתקדמים והוא צפוי לעבור לשלב התפעול המסחרי, להתחבר לרשת החשמל של מדינת קליפורניה, ולהתחיל להניב הכנסות בחודשים הקרובים. עלות רכישת הזכויות בפרויקט על ידי שו"ב אנרגיה הינה כ-190 מיליון שקל, כאשר עלותו הכוללת של הפרויקט תסתכם בכ-750 מיליון שקל, בסיוע מימון בנקאי ל-10 שנים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.