המבצע בעזה והאירועים שקדמו לו בירושלים זוכים, כך מתברר, לעניין רב באתרי חדשות וברשתות החברתיות בטורקיה. נראה כי חלק לא קטן מהעניין הזה בא לידי ביטוי בתמונות זוועה מבוימות או כאלה שהוצאו מהקשרן וגם במידע לא נכון. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא תמונה של ילד כורע על ברכיו כשחולצתו מוכתמת בדם. זו שותפה למשל על ידי צייצן בשם KEKE, שלו כ-20 אלף עוקבים, וזכתה לאלפי לייקים ומאות שיתופים.
אתר בדיקת העובדות הטורקי טאיט בדק את מקורה וגילה שהיא אינה קשורה לאירועים שהיו בירושלים ב-10 במאי, כפי שנטען על ידי חלק ממשתפי התמונה. למעשה, היא אינה קשורה לשום אירוע שהתרחש במציאות. מדובר בתמונה מתוך סרט לבנוני מ-2012 בשם "ממלכת הנמלים", שעלילתו הבדיונית נוגעת לאינתיפאדה השנייה מ-2002.
תמונה אחרת ששותפה ברשתות החברתיות בטורקיה מראה גופות ילדים מונחות בשורה כשהן עטופות בתכריכים. צייצן טורקי טען כי היא צולמה בירושלים בימים האחרונים. בטאיט בדקו ומצאו שהתמונה צולמה באוגוסט 2013 בסוריה. בדומה לתמונה הזאת, הופצו ברשתות תמונות נוספות שמקורן במלחמה בסוריה. במקרה של תמונה אחרת, בה נראית ילדה בוכה מעל אחיה המת, אכן ישנו קשר לעימות המקומי שלנו, אך היא צולמה בג’באליה ב-2014, ולא ב-2021 בירושלים, כפי שנטען.
טענה נוספת שמופצת בטורקיה נוגעת לכך שארדואן החליט להגן על עזה וירושלים בעצמו - לא פחות ולא יותר - ושלח לשם כך כוחות צבאיים. תמונה אחת ששותפה ואמורה להעיד על כך נבדקה על ידי העיתון אינדיה טודיי, שגילה כי מדובר בתמונה של מצעד צבאי רוסי מתחילת החודש. תמונה אחרת שצורפה לאותו פוסט מראה טייס שעומד לפני מטוס קרב. אלא שהטייס הוא בכלל שר ההגנה הטורקי, שהצטלם עם המטוס בספטמבר שעבר.
גם לפרו-ישראלים יש פייקים משלהם. סרטון אחד שתפס תאוצה ושותף אפילו ע"י דן פורז, מי שלפי חשבון הטוויטר שלו הוא יועצו של שר החוץ גבי אשכנזי, ביקש להראות איך העזתים מזייפים את מתיהם. בווידאו ששותף נראית הלוויה שכל הנוכחים בה, כולל "הגופה", מתפזרים במהירות לכל עבר ברגע שנשמעים צלילי סירנה. הסרטון שותף ברשת מאות פעמים תחת ההאשטאג "פאליווד", שילוב בין פלסטין להוליווד, כרמז לתעשיית התעמולה הפלסטינית, כשהטענה היא שהנוכחים מתפזרים בגלל הגעת מטוסים ישראלים.
לסרטון נדרשו בודקי העובדות בריאלטי צ’ק, ארגון בדיקת העובדות של הבי-בי-סי, וגם בודקי עובדות הודים מ"דה קווינט". אלה מצאו כי הסרטון הועלה ליוטיוב לפני יותר משנה, במרץ 2020. אז הוא התפרסם תחת הכותרת "הלוויה מזויפת בירדן כדי להפר את עוצר הקורונה". הסרטון סוקר כבר אז בהרחבה בכלי תקשורת במצרים ובאיחוד האמירויות. במילים אחרות, אכן מדובר בהלוויה מזויפת, אך היא לא התקיימה בעזה אלא בירדן, לא פוזרה בגלל מטוסים אלא בגלל המשטרה, ומטרתה הייתה לצאת מהבית ולא להפיץ תעמולה.
לקריאה נוספת:
בדיקת העובדות של ה-BBC
אתר בדיקת העובדות הטורקי טאיט בודק את תמונות "הילד מירושלים"
אתר בדיקת העובדות הטורקי טאיט בודק את תמונת הילדים בתכריכים
הבדיקה של אינדיה טודיי לגבי הצבא הטורקי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.