האם עדי צים בדרך חזרה לעסקי המזון? על רקע הקשיים התזרימיים שאליהם נקלעה חברת סלטי שמיר, העניק לה לאחרונה צים, באמצעות חברת המימון החוץ-בנקאי אס.אר אקורד שבשליטתו, הלוואה של כ-5 מיליון שקל, במטרה לאפשר את המשך פעילותה השוטפת בתקופה הקרובה. חוב זה עשוי להקנות לו בעתיד נתח משמעותי ממניות יצרנית הסלטים המצוננים.
באחרונה נקלעה סלטי שמיר למשבר תזרימי, שכחלק ממנו חשבונותיה בבנק דיסקונט הוגבלו על-ידי בנק ישראל עד לחודש מאי 2022. ככל הידוע, נוכח מצבה נרשם עיכוב בתשלומים לספקים ובוטלו חלק מהצ'קים שהחברה מסרה. מוקדם יותר החודש הגישה סלטי שמיר בקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב, וככל הידוע חובותיה מגיעים ליותר מ-90 מיליון שקל.
בין בעלי מניותיה של סלטי שמיר נמנים סבינה בירן, בעברה מנכ"לית חברת התעופה ישראייר, ורמי רונן, לשעבר מנכ"ל שטראוס מים, שהובילו אשתקד קבוצת משקיעים לרכישת 50% מהחברה, וחברו למנהליה המשותפים עמי גיא ויעקב גינצבורג (שרכשו את החברה בשנת 2006).
ההשקעה בוצעה בד בבד עם עסקה שבה רכשה סלטי שמיר את המתחרה הקורסת, מעדני מיקי, שפעלה אף היא בתחום ייצור הסלטים המצוננים ומעדני דגים, תמורת כ-6 מיליון שקל. עוד עם בעלי מניותיה של סלטי שמיר נמנים אסנת רונן, יו"רית חברת התקשורת פרטנר ובת זוגו של רמי רונן, עופר ג'רסי ויעקב סייף אהרן.
התסריטים: התאוששות או הסדר חוב
בעליה הנוכחיים של סלטי שמיר השקיעו בה ככל הידוע עשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות. נוכח ההרעה במצבה, אס.אר אקורד של צים (שכבר הלוותה כסף לחברה בעבר) הגדילה את מעורבותה בסלטי שמיר, וכאמור העמידה לה לאחרונה הלוואה, שצפויה לשמש בין היתר לרכישת חומרי גלם ולתשלום משכורות לעובדים.
כעת, משנפתחה לצים פוזיציה בחברה, הוא עשוי להפוך להיות שותף בה או אף בעל השליטה, בשני תסריטים אפשריים. אם סלטי שמיר תצליח להתאושש בזמן הקרוב ולחזור לשגרת פעילות, צים עשוי לבצע בה השקעה כדי לסייע לצמיחתה ולהפוך לבעל מניות משמעותי. אם סלטי שמיר לא תצליח לעמוד בהחזר ההלוואה לצים, שככל הידוע קודמת ליתרת חובותיה, היא תידרש להסדר חוב, שבמסגרתו עשויה החברה או נתח משמעותי ממנה לעבור לידיו.
סלטי שמיר עוסקת בייצור סלטים מצוננים ופועלת באמצעות שני מפעלים באזור התעשייה ברקן וברמלה, וכן יש בידיה מחסנים בבאר שבע ובחיפה. ההרעה במצבה נרשמה נוכח משבר הקורונה, שהגביל את היכולת שלה להעסיק את עובדיה, מה שפגע בפעילות הייצור ובהכנסותיה, שככל הידוע בסיכום 2019 עמדו על כ-130 מיליון שקל.
בשוק המזון היו מי שהסבירו כי סלטי שמיר נקלעה למצבה הקשה בהשפעת התחרות הקשה בשוק הסלטים בישראל, שבו שולטות שתי הענקיות שטראוס ואסם, העשויות להשתלט באופן סופי על השוק אם פעילותה של סלטי שמיר לא תחזור לשגרה.
כיום מעסיקה סלטי שמיר כ-250 עובדים, ולקוחותיה הם רשתות שיווק, סיטונאי מזון, קמעונאי מזון, חברות קייטרינג, בתי מלון ועוד, ובהם נכללים רשתות הסופרמרקטים של שופרסל, יינות ביתן, פרשמרקט, רמי לוי, חצי חינם, יוחננוף ועוד.
ניצל את הקורונה להרחבת פעילויות
עדי צים היה בעבר בעליה של רשת הסופרמרקטים כמעט חינם, שבה החזיק במשותף עם אחיו רני צים. ב-2010 הנפיקו השניים את הרשת בבורסה, וכעבור כשנתיים בלבד מכרו את השליטה בה לרשת המתחרה יינות ביתן, בעסקה שהניבה להם תמורה של כ-350 מיליון שקל, מה שהשלים להם צבירת הון של כ-420 מיליון שקל במכירת מניות, שכר ודיבידנדים.
מאז נפרדה דרכם העסקית של האחים צים והשניים פנו לכיוונים שונים. בעוד שרני צים מתמקד כיום בתחומי הנדל"ן המסחרי (חברת רני צים מרכזי קניות), הציוד המשרדי (רשת אופיס דיפו) ובקרוב גם ניהול ההשקעות (באמצעות רכישת פעילות קרנות הנאמנות וניהול התיקים של פסגות), הפעילות המרכזית של עדי צים היא בתחום האשראי החוץ-בנקאי. פעילות זו מתבצעת דרך השליטה בחברת אס.אר אקורד, הנסחרת בבורסה בת"א בשווי של יותר מ-900 מיליון שקל, ומשקפת להחזקותיו של צים שווי של קרוב ל-600 מיליון שקל.
כאחד מאנשי העסקים הנזילים במשק, צים ניצל את משבר הקורונה להרחיב את פעילויותיו, ובין היתר סיכם מוקדם יותר השנה על הענקת הלוואה של 12 מיליון שקל לחברת הפרויקטים אחים יעקובי - מהלך העשוי להפוך אותו לשותף בחברה.
עוד מזהה צים פוטנציאל בתחום הפוד-טק ופועל להכניס לבורסה את פעילות בי-יו דבש (bee-io) העוסקת "בפיתוח טכנולוגיה לייצור דבש מתורבת", ואשר צים נמנה עם מייסדיה והמשקיעים בה. צים גם נמנה עם בעלי השותפות שור-טק, המשקיעה בחברות פינטק ואינשורטק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.