לקראת הקיץ, איראן אוסרת על כריית מטבעות קריפטוגרפיים כמו ביטקוין - זאת לאחר שצריכת החשמל הגואה ברפובליקה הובילה להחשכת ערים גדולות.
האיסור יחול מיידית ויישאר בתוקף עד ה-22 בספטמבר, כך אמר הנשיא חסן רוחאני היום (ד') בהצהרה טלוויזיונית. לדבריו, 85% מכריית הקריפטו באיראן נעשית ללא רישיון. בינואר השנה הרשויות במדינה ביצעו מבצע אכיפה על כריית קריפטו לא חוקית, וסגרו יותר מ-1,600 חוות לכריית ביטקוין.
הצעד עלול לגרום למיעוט שפועל ברישיון לעבור אל השוק השחור. הרשויות מנסות לאכוף ולצמצם את הפעילות בו, בין היתר באמצעות גיוס מרגלים לאיתור כורי קריפטו בלתי חוקיים, שמסתירים מחשבים בכל מקום - מבתים עד למסגדים.
מחירי חשמל מסובסדים ועיצומים כלכליים שמגבילים את הגישה למטבע זר הפכו את איראן לאזור מרכזי לכריית מטבעות קריפטוגרפיים. לפי מחקר שביצעו אנליסטים בפירמת Elliptic, באיראן מתבצעת 4.5% מכריית הקריפטו בעולם.
הזדמנות לעקוף את הסנקציות
איראן הכירה לפני מספר שנים בכריית הקריפטו כתעשייה, ודרשה מהכורים למכור את המטבעות שכרו לבנק המרכזי. סבסוד החשמל משך לאיראן כורים רבים, במיוחד מסין. טהראן אף מאפשרת לשלם בקריפטו לייבוא סחורות.
כריית הקריפטו באיראן מאפשרת לה להרוויח מאות מליוני דולרים במטבעות קריפטו, שניתן להשתמש בהם כדי לצמצם את השפעת העיצומים שהוטלו עליה. ברמת הכרייה הנוכחית, ייצור הקריפטו באיראן מוביל לפי ההערכות לרווחים שקרובים למיליארד דולר בשנה, כך על פי פירמת Elliptic.
גורמים רשמיים באיראן מאשימים את הבהלה לקריפטו, את הייצור המוגבר במפעלים ואת הבצורת במדינה שהובילה לצניחה בייצור החשמל ההידרואלקטרי בהפסקות החשמל היומיומיות ברחבי המדינה.
איראן נמצאת כעת במשא ומתן עם ארצות הברית ועם מעצמות נוספות כדי להשיב את הסכם הגרעין מ-2015, מה שעשוי להקל על הסנקציות ולאפשר לחברות זרות להשקיע בתשתיות האיראניות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.