אחד הנושאים החמים שהממשלה הבאה תצטרך לטפל בהם יהיה העלייה המחודשת של מחירי הדירות. לפני כשלושה חודשים צפו פקידים באוצר, ברשות מקרקעי ישראל ובמשרד השיכון שבשנים הקרובות יעלו מחירי הדירות בקצב שנתי של 4%, אבל כעת כבר ברור ש-2021 תסתיים בקצב עלייה כפול אם לא יותר מכך.
אם אכן זה מה שיקרה, במשרדי השיכון והאוצר מתכננים להמליץ לשרי הממשלה הבאה להעלות את מס הרכישה למשקיעים, אך רק באזור תל אביב.
בשני המשרדים מודאגים מהעדר מדיניות דיור ממשלתית ומירידה בכל המדדים שאמורים לייצב את השוק הזה. ברבעון הראשון של השנה, נמכרו כ־34 אלף דירות - והוא שני בהיקפו בכל הזמנים.
שני סגמנטים בולטים כרגע בשוק הדיור. הראשון הוא הסגמנט של הזוגות הצעירים, שרשם ברבעון הראשון של 2021 שיא רכישות, יותר מ־16 אלף דירות. הסגמנט השני הוא משקיעי הנדל"ן, שהסתערו על השוק מיד לאחר ששר האוצר ישראל כ"ץ הוריד את מס הרכישה שהטיל עליהם קודמו בתפקיד, משה כחלון. 37% מהעסקאות באזור ת"א היו של משקיעים ברבעון הראשון של השנה, ו־20% מהעסקאות בכל הארץ.
במשרדי האוצר והשיכון סבורים כעת שהדרך היחידה לצנן את השוק תהיה העלאה חלקית של מס הרכישה למשקיעים הפועלים באזור תל אביב, הצעה שכבר עלתה בגרסה מסוימת בעבר במשרד השיכון, אך לא התקבלה.
הרעיון ליישם את ההמלצה טעון עדיין בדיקה. ראשית, אין אינדיקציות ברורות שהמשקיעים הם שמעלים את מחירי הדירות. מדד מחירי הדירות באזור תל אביב מצביע על עלייה של 3.7% בשנה האחרונה, בעוד שבכלל המדינה הוא עלה ב-4.5%. נראה שדווקא הביקושים מצד הסגמנטים האחרים בשוק דוחפים את המחירים למעלה.
מעבר לכך, יש להגדיר מהם המקומות שבהם יוטל מס רכישה גבוה: האם בתל אביב בלבד? האם בתל אביב ובערים הסמוכות? לשאלות האלה אין עדיין תשובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.