בעוד ביתר מדינות אירופה כבר כמעט ונפסק ההרגל היומי לדווח על מספר חולי הקורונה החדשים, לאחר שהאפקט המשולב של מבצעי החיסונים והקיץ הביאו לירידה מתמשכת בתחלואה - המצב בבריטניה שונה לגמרי. כלי התקשורת מדווחים בכותרות ראשיות על מספר החולים המזנק, ושוב עוסקים בתפוסת מיטות הטיפול הנמרץ ב-NHS.
הסיבה: בעוד שלפני כחודשיים עמד מספר מקרי הקורונה היומי על 1,500 בלבד, הוא שב וזינק בשבועות האחרונים והגיע ל-5,500 מקרים אתמול ( ג') - עלייה שבועית של 50%. מספר המאושפזים, שהיה נראה כי אינו עולה, גם שב לטפס בימים האחרונים. שיעור התחלואה העולה, שלפי החשש נובע ברובו ממוטציית "דלתא" ההודית המדבקת יותר, הביא את הממשלה להזהיר כי ככל הנראה תדחה את פתיחת המשק שתוכננה ל-21 ביוני.
בריטניה עשויה לשמש כ"תמרור אזהרה" למידע המוגבל עד כה על הצלחת החיסונים נגד קורונה לטווח ארוך, או של מדיניות החיסונים השונה שאימצה. הבריטים אומנם התחילו ראשונים בעולם את מבצע החיסונים, אולם נקטו מדיניות שנויה במחלוקת של "זריקה ראשונה תחילה" והמתנה של עד 12 שבועות למנה השנייה. בישראל ובארה"ב עמד הפער על שלושה שבועות בלבד. בגרמניה הוא נקבע למקסימום שישה שבועות, אולם כעת הוא לרוב מקוצר. שיעור המחוסנים המלאים (שקיבלו שתי מנות) בבריטניה עומד על 40% ונמוך מזה שבארה"ב או בישראל.
לדברי מדענים בריטיים, מדיניות זו עשויה להיות הרקע לכך שהמוטציה ההודית, שלפי הפרסומים האחרונים מדבקת ב-40% יותר מהמוטציה האנגלית שהייתה אחראית להתפרצות הנרחבת בחורף, מתפשטת בממלכה המאוחדת למרות מה שהסתמן כמבצע חיסונים מוצלח. שר הבריאות מאט הנקוק אמר כי נראה ששתי מנות חיסון מגנות היטב מפני המוטציה ההודית, בעוד אחת אינה מספיקה למנוע תחלואה אך מורידה את שיעור האשפוזים והתמותה.
הרשויות בבריטניה נמצאות כעת ב"מרוץ נגד הזמן" לחסן בפעם השנייה כמה שיותר תושבים בריטיים מעל גיל 50, דיווח השבוע ה"טיימס" הלונדוני. שני שלישים מהזריקות הניתנות כיום בבריטניה הן מנות שניות, דיווחה רשת סקיי ניוז.
החשש העיקרי של הציבור ושל הקהילה העסקית הוא דחייה נוספת של התאריך שהוצג כבר בפברואר ככזה שבו הממלכה המאוחדת תצא באופן רשמי מהגבלות הקורונה - 21 ביוני, אותם מכנה התקשורת הבריטית "Freedom Day". אחרי תאריך זה הובטח לבריטים שיוכלו לצאת שוב מגבולות בריטניה לתיירות, שהעסקים יחזרו לפעול בצורה כמעט מלאה, שעובדים יחזרו למשרדים, ושיוסרו ההגבלות על התקהלות והצורך בריחוק החברתי; שהמדינה שנפגעה בצורה הקשה ביותר ממשבר הקורונה - גם מבחינת פגיעה בתמ"ג וגם מבחינת קורבנות בנפש - תחל את השיקום שנרשם במקומות אחרים.
כעת אמר שר הבריאות הנקוק כי הממשלה "פתוחה לחלוטין" לדחות את תאריך זה, וגורמים אחרים בממשלה העריכו כי "לא יהיה מנוס" מדחיית החזרה "לעסקים כרגיל". חלק מהמדענים המייעצים לממשלה המליצו לדחות הפתיחה בשבועיים, ל-5 ביולי, ולהשאיר את חובת לבישת המסכה בחוץ, ריחוק חברתי והמלצה לעבוד מהבית, כמו גם לבדוק באופן קבוע ילדי בית ספר. שר האוצר רישי סונאק רמז כי ייתכן שהמשק הבריטי ייפתח באיחור של חודש מלא, אחרי 21 ביוני.
גם מבחינה בינלאומית, התחלואה המזנקת גורמת לקשיים ומקשה על בריטים שמעוניינים לנפוש בקיץ הנוכחי, אחרי שלא הצליחו לעשות זאת בשנה שעברה. צרפת וגרמניה, למשל, דורשות בידוד ממי שמגיע מבריטניה, בגלל החשש מהמוטציה ההודית. התחלואה העולה ודחיית פתיחת המשק גם מאיימים ליצור תגובת שרשרת שתשפיע על מדינות כמו פורטוגל, ספרד ויוון, התלויות במיליוני התיירים הבריטים הנוחתים על חופיהם מדי שנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.