ממשלת רוסיה מיהרה להשתמש ברשתות חברתיות כשניסתה לשנות את כיוון הבחירות בארה"ב, טוענים בכירים אמריקאים. היא לא כל כך שמחה לראות את יריביה מבית עושים אותו דבר.
לקראת הצבעה בפרלמנט בהמשך השנה, הקרמלין עושה כיוונים אחרונים לאסטרטגיה שלו ללחוץ על פלטפורמות כמו טוויטר, יוטיוב וטיק טוק כדי להסיר תוכן נגד הממשלה, מסווג מספר הולך וגדל של פוסטים כלא חוקים ומנפיק אוסף של בקשות להורדתם.
בינתיים נראה שהגישה של הקרמלין עובדת. ענקיות הטכנולוגיה במערב במקרים לא מעטים מצייתות. יוטיוב הסירה באופן זמני לינקים לתוכן שהציג את אסטרטגיית ההצבעות של האופוזיציה. בכירים רוסים אומרים שטוויטר פועלת לציית לבקשות להסרת תוכן שמוסקבה אמרה שאינו חוקי. טיק טוק, בבעלות חברת התוכנה הסינית ByteDance, הסירה או שינתה כמה סרטונים שביקרו את הממשלה וקידמו הפגנות של האופוזיציה ברחובות.
בטיק טוק, בטוויטר ובגוגל, החברה הבת של אלפאבת שהיא גם בעלי יוטיוב, אמרו שיחליטו אם למחוק תוכן בהתבסס על החוק המקומי במקומות בהם החברות פועלות ועל בסיס הקווים המנחים של החברות עצמן. אף אחת מהחברות לא הגיבה לגבי מקרים ספציפיים המוזכרים בכתבה זו.
הבחירות בספטמבר הזריקו ממד של דחיפות ליכולת הגדלה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשלוט בשיח הפוליטי במדינה. בדיוק כפי שריכז כוח בראשית שלטונו כשהלאים רשתות טלוויזיה או מכר אותן לבעלים הידידותיים לממשלה, כעת פונה הקרמלין לכיוון האינטרנט, אחד המפלטים האחרונים של חופש הביטוי.
הצעד נועד לסייע למפלגה השלטת, רוסיה המאוחדת, שחוותה ירידה בפופולריות בתוך כך שרמת החיים יורדת באופן עקבי ברוסיה. כעת המפלגה מתוכננת להילחם בבחירות בתומכיו של אלכסיי נבלני, מתנגד שלטון בולט המשרת עונש מאסר של שנתיים וחצי.
קנסות על חברות שלא יצנזרו
הממשלה הניחה הרבה מהתשתית החוקית להגדלת הלחץ על חברות הרשתות החברתיות, כולל חוקים חדשים המרשים לקנוס חברות שלא ממלאות אחר חוקי הצנזורה והסמכת הממשלה לסגור משרדים מקומיים של החברות אם לא יסירו תכנים שהממשלה מגדירה כלא חוקיים.
הרשויות שוב ושוב קנסו את הרשתות החברתיות מתחילת השנה ומאיימות לחסום את טוויטר. הן כבר גרמו לעיכובים בהעברת שירותי טוויטר ברוסיה, בגלל שהחברה לא מחקה פוסטים שהרשויות התלוננו עליהם. בחודש שעבר, הצנזור ברוסיה הודיע שפייסבוק וטוויטר יצטרכו לאחסן מידע על משתמשים רוסים בשרתים בתוך רוסיה החל מ־1 ביולי או להסתכן בתשלום קנס.
פוטין תיאר את המאמצים כצעד חשוב במאבק נגד תוקפנות המערב והדיסאינפורמציה שלו. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שהרגולטורים הרוסים פשוט אוכפים את החוק, בעוד שמומחים פוליטיים רואים בפעולות האלה חלק ממאמץ נרחב יותר למנוע מיריבי הנשיא דרך להתבטא, מאז שהיה גל הפגנות בשנה שעברה ומוקדם יותר השנה. בשבוע שעבר חתם פוטין על חוק שימנע ממקורביו של נבלני להשתתף בבחירות במידה ושופט יקבע בהמשך החודש שתנועת האופוזיציה שלהם היא ארגון קיצוני.
"יש רצון פוליטי ברוסיה כעת להיכנס בענקיות הרשתות החברתיות", אמר אנדריי סולדטוב, עמית בכיר במרכז לניתוח מדיניות אירופית מוושינגטון. "בתוך ההקשר של הצעדים הממשלתיים נגד פעילים פוליטיים, פיתח הקרמלין כלים ללחוץ על החברות הגדולות האלה כדי לסלק תוכן של האופוזיציה".
מה משותף לרוסיה, הודו, סין איראן וניגריה?
הגישה החדשה של רוסיה משקפת את הדרך שבה ממשלות אחרות ברחבי העולם מנסות למנוע מרשתות חברתיות להפוך למקום המפלט למבקרים שלהן. באפריל, הממשלה ההודית הורתה לטוויטר ולפייסבוק להוריד פוסטים הקשורים למגפת הקורונה שם.
סין חסמה את הרשתות החברתיות המערביות לחלוטין ואיראן חוסמת תוכן ביקורתי בזמן שהיא מנסה להציף פלטפורמות כמו Clubhouse וטוויטר בקולות התומכים בממשלה. בשבוע שעבר השעתה ניגריה את פעילות טוויטר במדינה ואיימה לנקוט צעדים נגד כל מי שישתמש ברשת, לאחר שטוויטר מחקה פוסט של נשיא ניגריה שכמה מבקרים פירשו כקריאה לאלימות.
בעולם כולו, מראים נתוני גוגל שבקשות להורדת תוכן מצד ממשלות זינקו בכמותן בשנים האחרונות וב־2020 הוכפלו. ברוסיה, הורידה החברה 329 אלף סרטונים מיוטיוב, עלייה של 10% לעומת הרבעון הקודם.
טיק טוק הודיעה שרגולטורים רוסים הגבירו את כמות הבקשות להסרת תוכן מאז ינואר ושחברות רשתות חברתיות החלו באופן כללי למחוק יותר פוסטים.
הבחירה של נבלני
במשך שנים, הבחירה של נבלני ביוטיוב כאתר שבו פרסם את החשיפות שלו של שחיתות בקרב בכירי הממשלה הרוסית הרתיחה את הרשויות ברוסיה. עם זאת, העימות בין הקרמלין לחברות הטכנולוגיה הגיע לשיא מוקדם יותר השנה לאחר שרוסים צעירים הפכו את חשבונות האינסטגרם, הטוויטר והטיק טוק שלהם לפלטפורמות לביטוי הכעס שלהם על כליאת נבלני.
מתנגד המשטר האפקטיבי ביותר והמוכר ביותר ברוסיה בשנים האחרונות בקושי שרד את מה שבכירים במערב הגדירו כניסיון הרעלה באוגוסט האחרון, ולאחר שהחלים בברלין נעצר עם חזרתו לברלין בינואר. רופאים רוסים אמרו שמחלתו של נבלני הייתה קשורה לחוסר איזון בחילוף החומרים שלו, בדומה להתקפה של סוכר נמוך.
סטודנטית אחת בעיר יארוסלבל, מחוץ למוסקבה, התפרסמה בכל רוסיה כשצילמה את עצמה מורידה מהקיר דיוקן של פוטין והעלתה את הסרטון לטיק טוק. היא תוחקרה בידי המשטרה אחרי המעשה.
מפגינים אחרים שמו לב שחלק מהפוסטים שלהם החלו להיעלם. מעט לפני הפגנה שנערכה ב־23 בינואר, ניקולאי שחירב, סטודנט למשפטים מהעיר הסיבירית ניז'נרטובסק, אמר שטיק טוק הסירה שני סרטונים שהעלה שקידמו הפגנות ברחוב, ללא הסבר.
במקרה אחר, מנהיג האופוזיציה איליה ישין התלונן בטוויטר שיוטיוב מחקה באופן זמני לינק לאסטרטגיית הצבעה שאויבי הקרמלין רוצים ליישם על מנת לנגוס בכוחה של מפלגת רוסיה המאוחדת של פוטין. הוא אמר שההודעה שקיבל מיוטיוב אמרה שהלינק שלו הפר את הכללים שלה לגבי מרמה.
גם בעיתון האקטיביסטי סוטה וויז'ן שמו לב שהוסר לינק מאחד הפוסטים שלהם ביוטיוב. לאחר שהעיתון התלונן, הלינק הוחזר לשימוש.
בלוגר סרטונים נוסף, מיכאיל פטרוב, אמר שהסאונד הוסר מסרטון שהעלה לטיק טוק. הוא ניסה למשוך תשומת לב לקטע שהצוות של נבלני העלה ליוטיוב והתמקד בארמון בים השחור השייך לכאורה לפוטין. מאז, אמר, החל לצנזר את עצמו. "זה מפחיד", אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.