מבחינת משרד הבריאות, וגם מבחינתו של ראש הממשלה נפתלי בנט, מי שלא צריך לנסוע לחו"ל, כלומר אם לא מדובר בנסיעה חיונית - שיוותר על הרעיון. מאז ביקש בנט לוותר על חופשה בחו"ל ולהעדיף לנפוש בארץ, גרף המכירות לחופשה בחו"ל אומנם ירד, אך עדיין עשרות אלפים טסים מדי יום - לנסיעות חיוניות יותר או פחות, ליעדים אדומים יותר או פחות.
מה אומרות אזהרות המסע של משרד הבריאות, וכיצד נוסעים המבקשים לנסוע לאחת המדינות המוגדרות בסיכון צריכים לנהוג?
משרד הבריאות גיבש רשימה של מדינות מסוכנות לנסיעה אליהן, בחלוקה לשתי רמות סיכון על-פי מצב תחלואת הקורונה בהן: רשימת המדינות שנמצאות באזהרת מסע חמורה כוללת מדינות שהתנועה אליהן מישראל נעה בין מאות נוסעים ביום, כמו איחוד האמירויות; ומדינות שהתנועה אליהן דלה יותר, בהן תאילנד, אוגנדה, אורוגוואי, איי סיישל, אתיופיה, בוליביה, בלארוס, נמיביה, פרגוואי, צ׳ילה, קולומביה, קוסטה ריקה, קירגיסטאן ותוניסיה.
המשמעות של אזהרה זו היא בעיקר לעורר את תשומת-הלב של הנוסעים לתחלואה במדינות הללו, על-מנת שישקלו לוותר על נסיעה אליהן. היא אף עשויה לרמוז על מעבר אפשרי של המדינות מהרשימה הזו לרשימה המחמירה יותר, כלומר מדינות שהנסיעה אליהן אסורה אלא באישור ועדת חריגים.
נזכיר כי ועדת החריגים נמצאת כיום ברשות משרד הפנים, ואת הבקשה לטוס למדינה "אסורה" יש להגיש באתר המשרד. ברשימה זו נמצאות המדינות ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה. בין המדינות שכבר יצאו מהרשימה הזו טורקיה, אוקראינה ואתיופיה. בכל הנוגע לנוסעי מעבר, כלומר כאלה שטסים דרך מדינה "אסורה" בטיסות קונקשן, האיסור אינו כולל המתנה של פחות מ-12 שעות בשדה התעופה.
תקנה שנכנסה לתוקף בימים אלה קובעת כי כל נוסע מעל גיל 16 חייב למלא טופס נוסע יוצא באתר משרד הבריאות, בו הוא גם מתחייב כי אינו נוסע לאחת מהמדינות ה"אסורות", אלא אם הוא מצויד באישור החריג. הנוסעים שיפרו הנחיה זו וייכנסו למדינה "אסורה" בלי אישור - חשופים לקנס של 5,000 שקל. ההנחיות קובעות כי כל הנוחתים מהמדינות ה"אסורות" - בין אם הם מחוסנים או מחלימים - מחויבים להיכנס לבידוד.
אחת לשבועיים לערך מעדכן משרד הבריאות את הרשימות. כך למשל, לאחרונה התווספו לרשימה של המדינות שבאזהרת מסע חמורה בלארוס וקירגיסטן. מדובר שמדינות שמהן נוסעים בודדים בלבד מגיעים לישראל. מנגד, מדינות כמו בריטניה, שם התחלואה מזנקת בעת האחרונה, לא נמצאות ברשימה הזו, ובמשרד הבריאות מנמקים כי בהתאם לנתוני התחלואה והווריאנטים בשילוב עם נתוני הכניסה לישראל, בריטניה לא מועמדת להיכנס אליה.
ההמלצה לנוסעים היא לבדוק מראש, עוד לפני הזמנת כרטיסי הטיסה, את מצב התחלואה ביעד שאליו מתעתדים לנסוע. אם גרף התחלואה משקף עלייה, יש לקחת בחשבון את הסיכון שהמדינה תיכנס לרשימה שהוגדרה בסיכון גבוה.
כאמור, מטרת הרשימה היא להזהיר את הנוסעים, ואין לה משמעות במובן של חובת בידוד או איסור נסיעה, אבל כדאי גם לשקלל את הסיכון לתחלואה עבור הנוסעים, בעיקר במדינות בהן שיעור המתחסנים נמוך. זאת ועוד - יש לשים לב שבפוליסות הביטוח לנסיעות לחו"ל, חברות הביטוח עשויות להחריג מדינות שבסיכון לרכישת פוליסה.
כאשר מדינה נכנסת לרשימה שאליה הנסיעה אסורה, משרד הבריאות נותן התראה של מספר ימים, בכדי שמי שנמצא במדינות אלה, או מי שמתכנן לצאת אליהן, יוכלו להיערך בהתאם.
באשר להחזר על ביטול של טיסות או לינה בבית מלון, יש לבחון מהם תנאי הרכישה של כרטיס הטיסה או הזמנת בית המלון בכל הנוגע לביטול - היות שחברות התעופה לרוב לא מבטלות טיסות גם כאשר היעדים אליהן הן טסות מוגדרים "אסורים", כך שמבחינתן, אספקת השירות מתקיימת.
אם חברות התעופה יחליטו לבטל קווים לאור הכנסת מדינות לרשימה האסורה, עליהן להשיב את הכסף לנוסעים. ככלל, לאור חוסר הוודאות שאופף את התקופה האחרונה, ההמלצה היא להזמין שירותים - לרבות טיסות, לינה, השכרת רכב - הניתנים לביטול או לשינוי.
לסיום, נזכיר לכל הנוסעים לחו"ל כי לפני הכניסה לישראל עליהם לבצע בדיקת pcr במדינה ממנה הם ממריאים בטווח של 72 שעות לפני הטיסה ארצה (בדיקות אנטיגן ישאירו אתכם על הקרקע ולא תוכלו לעלות לטיסה). יש למלא טופס נוסע נכנס לישראל באתר משרד הבריאות ולהיערך לבדיקה נוספת לאחר הנחיתה בישראל, שאותה מומלץ לשריין מראש (מחיר הבדיקה: 100 שקל או 80 שקל בהזמנה מראש).
לפני היציאה מישראל יש למלא טופס נוסע יוצא כאמור וכן טופס נוסע נכנס על-פי דרישת המדינה אליה טסים (יוון למשל דורשת, גרמניה לא) - טופס זה נמצא באתרי משרד הבריאות. בדיקות קורונה לפני הטיסה מישראל יש לבצע על-פי הדרישות של מדינות היעד. מדינות רבות פוטרות את המחוסנים מביצוע של בדיקה לפני הכניסה אליהן, דוגמת ארה"ב, יוון, ספרד, גרמניה ואחרות.
חוסר ודאות כבר אמרנו? המדינות משנות את ההנחיות שלהן באופן תדיר, ועל כן לצד בדיקת מצב התחלואה מומלץ לבדוק באתרי משרד הבריאות או משרד התיירות של המדינות השונות את תנאי הכניסה לתיירים ואת מגבלות הקורונה ביעד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.