גם הפנסיות משתתפות: הבונזזה של הפניקס מריסקיפייד ו-REE

חברת הביטוח השקיעה בריסקיפייד 8 מיליון דולר במצטבר בשני סבבי גיוס ולאחר ההנפקה היא רשמה רווח של 42 מיליון דולר • הפניקס מחזיקה במניות חברת האוטוטק REE בשווי נוכחי של כ-214 מיליון דולר • חברת הביטוח נהנית גם מהשבחות ערך של מאות מיליוני שקלים בפיננסים וברשת דיור מוגן

מנכ"ל ריסקיפייד עידו גל בטקס פתיחת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: CRC MEDIA
מנכ"ל ריסקיפייד עידו גל בטקס פתיחת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: CRC MEDIA

בין הנהנים מההנפקה המוצלחת של חברת הטכנולוגיה  ריסקיפייד  (Riskified) בבורסת ניו יורק, נמצאת גם חברת הביטוח  הפניקס , שבפברואר 2016 וביולי 2017 - מועדי סבבי הגיוס השני והשלישי של החברה - היא השקיעה בה באמצעות חברה בת סך מצטבר של 8 מיליון דולר.

ערב ההנפקה בניו יורק, שיעור ההחזקה של הפניקס בריסקיפייד עמד על 3.94% מהון המניות של החברה. המשמעות היא שבהנפקה שווי ההחזקה היה כ-130 מיליון דולר, אם כי מאז זינקה מניית ריסקיפייד בכ-30%.

ריסקיפייד, שהוקמה על-ידי המנכ"ל עידו גל ומנהל הטכנולוגיה הראשי אסף פלדמן, הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, ובשני ימי המסחר הראשונים במנייתה הוסיפה לערכה כמיליארד דולר (לשווי של 4.3 מיליארד דולר). החברה עוסקת בפיתוח מערכות תשלומים ומניעת הונאות אשראי במסחר מקוון, 

מחזיקה כ-3.5% מהמניות לאחר ההנפקה

הפניקס דיווחה עוד כי עם רישומן של מניות ריסקיפייד למסחר, צפוי להירשם בגין חלק הנוסטרו בהשקעה וחלק דמי הניהול המשתנים, רווח בסך כ-42 מיליון דולר לפני מס - וזאת לפי שער המניה בהנפקה (21 דולר). שיעור ההחזקות הכולל של הפניקס לאחר ההנפקה עומד על 3.51% מהון המניות של ריסקיפייד, ולדברי החברה המניות חסומות לתקופה של 180 יום ממועד ההנפקה.

בעלי המניות הגדולים בריסקיפייד הם ג'נסיס, ג'נרל אטלנטיק, צמד המייסדים, קומרה קפיטל, פיטנגו ופידליטי. שווי החזקות המייסדים לאחר הזינוק במניה עומד על 375 מיליון דולר למניותיו של גל ו-369 מיליון דולר למניותיו של פלדמן.

השקיעה ב-REE לפני הפיכתה לציבורית

הפניקס השקיעה בעוד חברת טכנולוגיה שהפכה לאחרונה לציבורית - חברת האוטוטק  REE  שמוזגה לחברת SPAC (חברה ללא פעילות שמונפקת לצורך מיזוג פעילות קיימת לתוכה) לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר.

REE הגיעה לוול סטריט עם גיוס בהיקף מקוצץ ביחס למתוכנן, כ-288 מיליון דולר, ומנייתה נחלשה מאז השלמת המיזוג - היא נסחרת כעת במחיר של 8.05 דולר, לעומת מחיר הנפקה של ה-SPAC שהיה 10 דולר.

הפניקס מחזיקה ב-11.6% ממניות סוג A של החברה, בשווי נוכחי של כ-214 מיליון דולר. למרות הירידה במחיר המניה, סביר להניח שגם במקרה זה הפניקס מורווחת יפה על ההשקעה, שנעשתה טרם הפיכת החברה לציבורית בנאסד"ק. בעלי מניות נוספים ב-REE הם כלל ביטוח, גיל אגמון, זיו אבירם, רד ביומד והמייסדים דניאל בראל ואחישי סרדס.

 
  

השבחות ערך של מאות מיליוני שקלים גם ברשת דיור מוגן

הפניקס ממשיכה את רצף העסקאות הריאליות שלה מהעת האחרונה. כעת עומדת על הפרק מכירת השליטה ברשת הדיור המוגן "עד 120" לידיה של ענקית הבנייה והתשתיות שפיר הנדסה, תמורת כ-600 מיליון שקל (כפוף להתאמות), לפי שווי של 1.35 מיליארד שקל לרשת הנמכרת. מהעסקה צפויה הפניקס לרשום רווח הון של 220-270 מיליון שקל.

במסגרת העסקה בין הצדדים נקבע כי שפיר תעביר לידיה של עד 120 שתי קרקעות שבידיה עם השלמת הרכישה, כנגד הקצאת מניות חדשות בעד 120, כך שהחזקתה של שפיר ברשת תעמוד על 53%, והפניקס תישאר עם החזקה של 47%.

מדובר בקרקעות בירושלים ובנס ציונה שבהן מחזיקה שפיר, המיועדות לדיור מוגן, משרדים ומסחר, "ואשר נמצאות בשלב הפיתוח", שלגביהן נקבע כי שפיר תוכל לקבל עבורן תמורה של עד 205 מיליון שקל אם תביא להשבחתן.

לצורך השלמת העסקה, הכפופה לכמה תנאים, הפניקס העניקה לשפיר תקופת בלעדיות של 30 יום למשא-ומתן, שבמהלכו ייערכו ההסכמים, הפניקס תבצע בדיקת נאותות של הקרקעות שבידיה של שפיר והצדדים יחתמו על הסכם להסדרת יחסיהם כבעלי מניות משותפים בעד 120.

רשת עד 120, הכוללת לפי הפניקס כ-650 יחידות דיור, "יוזמת, מקימה ומנהלת בתי דיור מוגן לאוכלוסייה המבוגרת, בפלח השוק היוקרתי", ומפעילה שלושה בתים מסוג זה - בראשון לציון, ברמת החייל שבתל אביב ובהוד השרון, נוסף על פרויקטים בשלבים שונים שהיא מקדמת במודיעין ובקריית מוצקין.

בשלוש השנים האחרונות (2018-2020) עמדו הכנסותיה השנתיות של עד 120 על כ-115-120 מיליון שקל בשנה, והרווח הכולל של הרשת עמד על כ-74 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2019-2020, ועל כ-35 מיליון שקל ב-2018 - בין היתר בהשפעת שערוכי נכסים.

 
  

מכירת השליטה ברשת לידי שפיר מגיעה לאחר שהפניקס החליטה בתחילת השנה לבחון אפשרות למכור חלק או את מלוא ההחזקות בה, וזאת "כחלק ממימוש התוכנית האסטרטגית הרב-שנתית", במסגרתה היא מבקשת "להתמקד, בין השאר, בעסקי הליבה ולהציף ערך לפורטפוליו נכסי הקבוצה".

מהלך זה מצטרף להצפת ערך נאה ולרווח של עשרות מיליוני דולרים שצפויה הפניקס לרשום מהשקעתה בחברת ריסקיפייד, שהונפקה בארה"ב בימים האחרונים (ר' ידיעה נפרדת), זמן קצר אחרי שנהנתה מרווח חד-פעמי של כ-230 מיליון שקל אחרי מס שייצרה לה הנפקת חברת המימון החוץ-בנקאי גמא בבורסה המקומית, והפיכת הפניקס לבעלת השליטה בה.

רצף עסקאות השקעה בפיננסים ובקמעונות

בתקופה האחרונה ייצרה הפניקס, בניהולו של אייל בן סימון, גם רצף של עסקאות השקעה גדולות - גם בתחומי הפיננסים וגם בתחומי הקמעונות. בין אלה רכשה הפניקס נתח ממניות רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק תמורת כ-140 מיליון שקל, רכשה יחד עם חברת אלקטרה מוצרי צריכה את השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן בהשקעה מוערכת של כמה עשרות מיליוני שקלים והשלימה את רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל.

נראה כי המשקיעים בבורסה מרוצים מהכיוון שבו צועדת הפניקס, בניהולו של אייל בן סימון ובשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, כך ששנה לאחור מנייתה טיפסה בכ-120%, והיא משקפת לפניקס שווי שוק נוכחי המתקרב ל-8 מיליארד שקל - מה שמציב אותה כחברת הביטוח הגדולה בשווייה בבורסה.

בצד הרוכשת, כניסתה של שפיר להשקעה בעד 120 נעשית זמן קצר אחרי שחתמה על הסכם לרכישת חלק או מלוא מניות חברת השילוח והלוגיסטיקה פריץ, לפי שווי של 300 מיליון שקל לחברה הנרכשת, וחתימת הסכם לרכישת חברת ליפסקר, העוסקת בביצוע עבודות גיאוטכניות תמורת קצת יותר מ-30 מיליון שקל.

כניסתה של שפיר להשקעה בפריץ תסייע לה להתרחב בתחום השילוח הבינלאומי והלוגיסטיקה הלוהט, ולפי שפיר החברה הנרכשת "פועלת בשותפות אסטרטגית" עם חברת פדאקס. לגבי ליפסקר ציינו בשפיר כי היא תסייע לה להרחיב את פעילותה בתחום ההנדסה והתעשייה.

שפיר, הנמצאת בשליטת ארבעת האחים שפירא, מחלקת את פעילותה לארבעה מגזרים - תעשייה, תשתיות, זכיינות ונדל"ן למגורים - ונסחרת בבורסה בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

תחום הדיור המוגן היה אחד ממוקדי הפגיעה המרכזיים מהתפשטות וירוס הקורונה בישראל ובמדינות נוספות בעולם, בשל הריכוז של אוכלוסיית קשישים בנכסים אלה.

טרם לכך, נתפס הענף כתחום פעילות דפנסיבי, המתנהל כנדל"ן מניב בעל ביטחון גבוה למדי, ותפיסה זו באה לידי ביטוי בצמיחת הפעילות של החברות הבורסאיות הפועלות בענף, בהן מגדלי הים התיכון, בית הזהב ועזריאלי. הסנטימנט החיובי בפעילות תמך בקידום הנפקתה בבורסה של רשת "בית בכפר", שנדחתה עקב המשבר.