בתחילת יולי עקפה איסלנד את ישראל, ארה"ב ובריטניה, והפכה למדינה המחוסנת ביותר בעולם (בחיסונים מערביים שאושרו באירופה). 75% מאוכלוסיית האי הארקטי חוסנו נגד קורונה. תשעה מכל עשרה מבוגרים (90%) מעל גיל 16 התחסנו נגד נגיף הקורונה. המדינה העשירה יחסית, שבה חיים רק כ-350 אלף בני אדם, ביצעה את מבצע החיסונים ביעילות אחרי התחלה מאוחרת.
ואולם בימים אלה סובלת גם איסלנד משיעור תחלואה גבוה, ככל הנראה כתוצאה מווריאנט הדלתא. 112 מקרים חדשים נרשמים במדינה מדי יום בממוצע, שיעור כמעט זהה (בחישוב לתושב) לזה שנרשם בישראל.
אתמול נרשמו בה 152 מקרים. העלייה אפילו התחילה פחות או יותר באותו הזמן, באמצע יולי, מה שאולי מטיל ספק בסברה כי הווריאנט מנצל את הזמן שעבר מאז החיסונים הראשונים והשניים בישראל כדי להדביק מחוסנים "ותיקים". איסלנד התחסנה, בהכללה, מאוחר יותר, אולם סובלת גם היא משיעור תחלואה גבוה.
בניגוד לפרסומים: לא מתכוונים לתת לווירוס להתפשט
האפידמיולוג הראשי של איסלנד הציג במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר את עמדת הרשויות, ואמר כי לצערו נראה שהחיסונים לא הצליחו להביא לחסינות עדר במדינה, למרות השיעור הגבוה של המתחסנים.
הסיבה, לדבריו, היא וריאנט הדלתא שמצליח להדביק - ועל ידי כך להפיץ את המחלה - גם מי שחוסנו. לפני כשבועיים החזירה המדינה את חובת לבישת המסכות והריחוק החברתי. הוא הבהיר כי בניגוד לציטוטים שהופיעו בתקשורת המקומית (ומצאו את דרכם לפוסטים של מתנגדי חיסונים - א.א.) - הוא לא מכוון לעבר הגעה לחסינות עדר באמצעות גישת "לתת לנגיף להתפשט".
ואכן, המקרה האיסלנדי גם מראה כי החיסונים ככל הנראה מספקים הגנה מתמותה ומתחלואה קשה. אף שהגל הנוכחי באיסלנד גדול יותר משני הגלים האחרונים עמם התמודדה המדינה הנורדית, הקורבן האחרון (והיחיד השנה) מהמחלה נרשם בסוף מאי.
הרשויות במדינה מעריכות כי החיסונים מגנים ב-60% מפני הדבקות, כולל של וריאנט הדלתא, וביותר מ-90% נגד מחלה קשה או מוות, דווח בתקשורת המקומית. זהו שיעור דומה לזה שהוערך בבריטניה.
בינתיים, האיסלנדים רחוקים מלדבר על סגר. ההגבלות שהוטלו יהיו תקפות לפחות עד אמצע החודש, וככל הנראה יוארכו. הרשויות שוקלות מתן מנה נוספת של חיסון חברות "ביונטק-פייזר" - רק לעובדים בבתי ספר ובמערכת החינוך.
בנוסף, מנה נוספת ("בוסטר") תוצע למי שקיבלו את החיסון הבודד של חברת "ג'ונסון אנד ג'ונסון" או לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה שככל הנראה לא יצרו נוגדנים רבים נגד קורונה כתוצאה מהחיסונים.
החל מהשבוע הבא יבצעו הרשויות במדינה בדיקות קורונה לתושבים מחוסנים, אולם הם לא יידרשו להיות בבידוד עד לקבלת התוצאות.
ראשת הממשלה האיסלנדית אמרה בסוף השבוע כי הגל הנוכחי "שונה" מהגלים הקודמים, ודורש התייחסות אחרת מצד הרשויות. "זה ברור לכל שהגל הנוכחי של המגפה שונה מהקודמים לו, בהתחשבה בעובדה שיש לנו הרבה מקרים חדשים אבל מעט מקרים של מחלה קשה, שבכל מקרה היא נפוצה יותר בקרב מי שלא התחסנו".
המדינות המחוסנות האחרות - ישראל, בריטניה וארה"ב ביניהן - יתסכלו בעניין אם איסלנד מצליחה להיאבק ב"גל השונה" באמצעים מתונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.