האם זה לא מוגזם שבישראל דורשים מאנשים שלא התחסנו להציג בכל פעם בדיקת קורונה שלילית כדי שיוכלו להיכנס לבריכה או לקולנוע? ומה נהוג בעולם? שר הבריאות ניצן הורוביץ הגן על הצעד שהנהיגה הממשלה בראיון לכאן ב', ואז הוסיף: "אני רוצה להסביר שבחוץ לארץ... למשל במערב אירופה, אין אפשרות להציג בדיקה שלילית. ...אם אתה מחוסן אתה נכנס, אם אתה לא מחוסן אתה לא נכנס. אצלנו יש אפשרות לאנשים שלא מחוסנים להשיג בדיקה שלילית… כך שאני באמת לא חושב שיש כאן נזק גדול מדי".
האם האירופאים מקשים על לא-מחוסנים יותר ממה שמקשים עליהם בישראל? סרקנו את הנהלים במדינות מערב אירופה וכמעט שלא מצאנו אישוש לדבריו של שר הבריאות. איתרנו בכל זאת דוגמה דומה למה שהורוביץ דיבר עליו בבריטניה, וגם שם מדובר רק בתוכנית עתידית. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודיע בחודש שעבר כי החל מסוף ספטמבר, לאחר שלכל הבגירים במדינה תינתן ההזדמנות לקבל את המנה השנייה של החיסון, יהיה צורך בדרכון ירוק כדי להיכנס למועדוני לילה ומוקדי התקהלויות אחרים. מאותו רגע, בדיקה שלילית כבר לא תספיק על מנת להיכנס לאותם מקומות. הורוביץ יוכל להיתלות אולי גם באירלנד השכנה, שם בשלב הנוכחי רק מחלימים ומחוסנים יכולים להיכנס למקומות שדורשים תו ירוק, אם כי הממשלה מתכננת לאפשר בשלבים הבאים של הפתיחה לבעלי בדיקה שלילית בתוקף להיכנס למקומות אלו.
מעבר לכך, לא מצאנו מקומות נוספים במערב אירופה שתואמים לתמונת המצב שתיאר שר הבריאות. ברוב המקומות באזור, התמונה דומה למצב הנהוג בישראל. כך למשל, בגרמניה הוחלט לדרוש ממי שאינם מחזיקים בסטטוס של מתחסנים או מחלימים להציג בדיקה שלילית בת עד 48 שעות (PCR) או עד 24 שעות (אנטיגן), כדי להיכנס לאירועים במקומות סגורים באזורים עם תחלואה גבוהה. כמו כן, הוסכם שהחל מאוקטובר בדיקות לא יהיו חינמיות עבור מי שיכולים להתחסן ובחרו שלא לעשות זאת. מספר ימים לאחר דבריו של הורוביץ, דווח שממשלת המבורג תחל בניסוי שבו עסקים שיכניסו בשעריהם רק מחוסנים יוכלו לפעול ללא הגבלות קורונה.
בצרפת קיימת מקבילה לתו הירוק בשם "תו בריאות". התו נדרש בכניסה למסעדות, פאבים, תערוכות, סמינרים, תיאטראות ועוד, וניתן למחוסנים, מחלימים ומי שמציג בדיקה שלילית מ-72 השעות האחרונות. הנשיא עמנואל מקרון, הודיע שהחל מהסתיו בדיקות הקורונה כבר לא יהיו חינמיות. גם באיטליה ישנו "תו ירוק" שנדרש עבור כניסה למקומות בילוי, תרבות וספורט, גם כאן, התו ניתן למי שהתחסנו, החלימו או יכולים להציג בדיקה שלילית. התנאים הללו קייימים, בשינויים קלים, גם במדינות מערב אירופה הקטנות יותר כמו הולנד, פורטוגל, שווייץ, בלגיה, דנמרק ועוד.
בשורה התחתונה: דבריו של הורוביץ לא נכונים ברובם. כמעט בכל מדינות מערב אירופה שבהן יש מקבילה לתו ירוק, בדיקת קורונה שלילית בתוקף מספיקה כדי לאפשר כניסה למקומות הכפופים לתו. בבריטניה הוכרז על תוכנית לפיה בעתיד הקרוב התו יינתן רק למחוסנים ולמחלימים, ובאירלנד זה המצב כיום, אך הכוונה היא לכלול בהמשך תחת התו גם מי שיציגו בדיקה שלילית.
תחקיר: אוריה בר-מאיר
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: ניצן הורוביץ
מפלגה: מרצ
תוכנית: קלמן-ליברמן, כאן ב'
תאריך: 22.8.2021
ציטוט: "בחוץ לארץ, למשל במערב אירופה, אין אפשרות להציג בדיקה שלילית"
ציון: לא נכון ברובו
שר הבריאות ניצן הורוביץ התראיין לתוכנית "קלמן-ליברמן" ברדיו כאן ב' והצדיק את התו הירוק. לאחר שאסף ליברמן ביקר את העובדה שכל הליכה לקולנוע או לבריכה דורשת בדיקה עבור לא מחוסנים, הורוביץ השיב: "מי שמחוסן כמובן לא צריך [להיבדק], וזה רוב רובה של [ה]אוכלוסייה, אבל מי שאיננו מחוסן הוא צריך. כן, לצערי. זה הדברים שאנחנו נוקטים. אגב, זה מינימום שבמינימום, אם אתה מתייחס לצעדים האחרים האופציונליים, שזו פשוט סגירה. סגירה. לכן אני אומר מה עדיף. עדיף לקיים את זה פתוח, להשאיר את הכל פתוח, לגרום לאנשים להתחסן, זה מה שעדיף מאשר לסגור הכל ולשלם פיצויים ולשלוח אנשים לאבטלה.
"אגב, אני רוצה להסביר שבחוץ לארץ, התו הירוק, למשל במערב אירופה, שם אין אפשרות להציג בדיקה שלילית. זאת אומרת, אם אתה מחוסן אתה נכנס, אם אתה לא מחוסן אתה לא נכנס. אצלנו יש אפשרות לאנשים שלא מחוסנים, כמובן לילדים, להשיג בדיקה שלילית, וקבענו במפורש שזה לא יהיה נטל על הילדים ועל המשפחות שלהם שהבדיקה לילדים שהם לא ברי חיסון, היא תהיה חינם, במימון המדינה, כך שאני באמת לא חושב שיש כאן נזק גדול מדי, ושוב, תמיד צריך לזכור למה זה נעשה ומה האופציות".
מטעמו של הורוביץ לא התקבלו סימוכין לטענה.
בבריטניה, ראש הממשלה בוריס ג'ונסון קיים מסיבת עיתונאים ב-19 ביולי 2021. שם הוא אמר שבסוף ספטמבר, לאחר שכל הבגירים יקבלו את ההזדמנות שלהם לקבל את המנה השנייה, יהיה צורך בדרכון ירוק כדי להיכנס למועדוני לילה ומוקדי התקהלויות אחרים. ג'ונסון אמר שמרגע זה רק מי שחוסנו בשתי מנות יוכלו להיכנס, ובדיקה שלילית לא תספיק. ההמתנה היא עד ספטמבר כדי להבטיח שלכולם תהיה ההזדמנות להתחסן, ושלא יהיה מצב בו מישהו לא יכול להיכנס למקומות שדורשים דרכון ירוק בגלל שלא היה יכול להשיג תור לחיסון. בכל מקרה, כרגע אין חסימה ממי שיכול להציג בדיקה שלילית להיכנס לכל מקום שהוא.
בשווייץ ישנו "אישור קורונה" (COVID certificate), שמגיע בצורת PDF עם קוד QR לסריקה. האישור עובד לפי שלושה אזורים שונים: ירוק, כתום ואדום. באזורים ירוקים - לדוגמה חנויות, תחבורה ציבורית, מספרות, אירועים פרטיים, מוסדות דת וכו' - אין צורך באישור. באזורים כתומים - לדוגמה מסעדות, פאבים, אירועים של עד אלף איש, תיאטראות, בתי קולנוע, בריכות שחייה ועוד - הצורך באישור נתון לבחירת בית העסק. באזורים אדומים - שהם אירועים של יותר מאלף איש ומועדונים - הצגת אישור קורונה היא בגדר חובה ולא ניתנת לשיקול דעת. האישור ניתן לכל מי שהתחסנו, החלימו או שיש בידם בדיקת קורונה שלילית בתוקף.
באיחוד האירופי השיקו אפליקציה שמציגה אישור על התחסנות, החלמה או בדיקה שלילית בתוקף. הבדיקה בתוקף בכל מדינות האיחוד האירופי, ונועדה לאפשר מעבר חופשי ביניהן לאזרחי האיחוד. חלק מהמדינות משתמשות באפליקציה של האיחוד בעצמן, אבל רבות מהן השיקו אפליקציות מקומיות משלהן.
בצרפת, קיימת מקבילה לתו הירוק בשם "תו בריאות" (צרפתית: pass sanitaire). התו נדרש בכניסה למסעדות, פאבים, תערוכות, סמינרים, תיאטראות ועוד. תו הבריאות מוכיח שאדם הוא אחד מהשלושה הבאים: ראשית, מחוסן באופן מלא. שנית, בעל בדיקה חיובית שמראה שהוא למעשה החלים מקורונה, שבתוקף החל ב-11 יום לאחר הבדיקה וכלה שישה חודשים לאחריה. שלישית, בדיקה שלילית בת 72 שעות לכל היותר. הממשלה הזהירה שבמקומות התקהלות ההקפדה על תוקף הבדיקה תהיה הדוקה. כמו כן, הנשיא עמנואל מקרון הודיע שהחל מהסתיו בדיקות הקורונה כבר לא יהיו חינמיות. עם זאת, נכון להיום בדיקה שלילית עדיין מספיקה לקבלת תו בריאות.
גם באוסטריה קיים תו ירוק. יש צורך להראותו במסעדות, בתי מלון, מספרות, תיאטראות, מגרשי ספורט, חדרי כושר, בריכות, ספא ועוד. לתו ירוק זכאים מי שיכולים להראות הוכחה שהתחסנו באופן מלא בחיסונים של פייזר, מודרנה, אסטרהזניקה או ג'ונסון אנד ג'ונסון, הוכחה שחלו בקורונה והחלימו או בדיקה שלילית. בדיקת PCR תקפה ל-72 שעות, בדיקת אנטיגן ל-48 שעות, בדיקת אנטיגן עצמית ל-24 שעות ובדיקה בכניסה למקום שדורש תו ירוק תקפה לכניסה בלבד. התו הירוק זכה גם לכינוי "חוק ה-3G". ה-3G מייצג את המילים "geimpft, getestet, genesen", שפירושן בגרמנית "התחסנ/ה, נבדק/ה, החלימ/ה".
גם בגרמניה קיים הכינוי 3G, והממשלה הפדרלית שם הסכימה עם הממשלות של מדינות גרמניה, הסכמה שנכנסה לתוקף יום אחרי הריאיון של הורוביץ, לדרוש ממי שאינם מחזיקים בסטטוס של מתחסנים או מחלימים להציג בדיקה שלילית בת לכל היותר 48 שעות (PCR) או 24 שעות (אנטיגן). הצגת הבדיקה תיעשה בכניסה לאירועים במקומות סגורים באזורים עם תחלואה גבוהה. כמו כן הוסכם שהחל מאוקטובר בדיקות לא יהיו חינמיות למי שיכולים להתחסן ובחרו שלא לעשות זאת. מספר ימים לאחר דבריו של הורוביץ, דווח שממשלת המבורג מעוניינת לאפשר למקומות שיכניסו רק מחוסנים ומחלימים לעבוד ללא הגבלות.
בבלגיה קיימת אפליקציית CovidSafeBE. האפליקציה מאשרת שאדם התחסן, החלים או הוציא בדיקת קורונה שלילית. יש צורך להראות את האישור בכניסה לאירועים גדולים (1,500-75,000 איש). ישנם אירועים בהם המארגנים יכולים לספק בדיקות מהירות בכניסה.
בדנמרק ישנה אפליקציית "דרכון קורונה" (דנית: Coronapas). הדרכון נדרש בכניסה לאולמות עם יותר מ-500 אנשים, אירועים באוויר הפתוח עם יותר מאלפיים אנשים, פארקי מים, חדרי כושר, אצטדיונים, בתי תפילה עם יותר מ-500 איש, מספרות, מסעדות, פאבים ובתי קפה. בעבר היה צורך בדרכון הקורונה גם בכניסה למוסדות השכלה גבוהה, אך הדבר בוטל. הדרכון בתוקף עבור מי שהתחסנו באופן מלא, החלימו או מחזיקים בבדיקת PCR שלילית בת פחות מ-96 שעות או בדיקת אנטיגן מהירה בת פחות מ-72 שעות.
גם באיטליה ישנו תו ירוק (איטלקית: Certificazione verde). התו נדרש עבור מסעדות, מופעים באולמות סגורים, מוזיאונים, בריכות שחייה, חדרי כושר, פסטיבלים, כנסים, ספא, פארקי שעשועים, מרכזי תרבות ועוד. גם כאן, התו ניתן למי שהתחסנו, החלימו או יכולים להציג בדיקה שלילית בת 48 שעות לכל היותר.
בהולנד ישנה אפליקציה בשם CoronaCheck, שמהווה את אישור הכניסה למקומות הבילוי השונים. גם הוא ניתן למתחסנים, מחלימים ובעלי בדיקה שלילית. עם זאת, בדיקה שלילית תקפה ל-24 שעות בלבד, קצר בהרבה מברוב מדינות מערב אירופה. אישור מחלים ניתן 11 יום לאחר בדיקה חיובית ואישור התחסנות ניתן שבועיים לאחר מתן המנה השנייה, ויוחלט מתי התוקף יפוג לאחר שיהיו יותר נתונים על אורך החיים של החיסונים השונים.
בפורטוגל יש להציג את האפליקציה של האיחוד האירופי. גם שם בדיקות שליליות מספיקות, כשבדיקת PCR בתוקף ל-72 שעות, בדיקת אנטיגן ל-48 שעות ובדיקת אנטיגן עצמית ל-24 שעות. גם באירלנד מתבססים על האפליקציה של האיחוד, אבל שם בשלב הנוכחי רק מחלימים ומחוסנים יכולים להיכנס למקומות שדורשים תו ירוק. הממשלה מתכננת שבשלבים הבאים של הפתיחה לאפשר גם לבעלי בדיקה שלילית בתוקף להיכנס למקומות אלו.
בספרד טרם הוצגה מקבילה לתו ירוק.
לסיכום, במרבית מדינות מערב אירופה בהן יש מקבילה לתו ירוק, בדיקת קורונה שלילית בתוקף מספיקה כדי לאפשר כניסה למקומות הכפופים לתו זה. שתי יוצאות דופן הן אירלנד - בה רק מחוסנים ומחלימים זכאים לתו, למרות שיש כוונה להרחיבו גם לבעלי בדיקה שלילית - ובריטניה - שם מתוכנן לאפשר תו ירוק רק למחוסנים ומחלימים החל מסוף ספטמבר. לכן דבריו של הורוביץ לא נכונים ברובם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.