בלונדון נפתחה השבוע התערוכה הביטחונית DSEI העוסקת בפיתוחים הטכנולוגיים החדישים ביותר לרבות כאלה הנמצאים בשלבי פיתוח. לא מעט מהמוצרים המוצגים בה מזכירים מדע בדיוני וסרטים של מארוול, ובקטגוריה הזו נמצאים גם מוצרים ישראליים. בתערוכה יש כמה וכמה חברות ישראליות ובהן רפאל, ששניים ממוצריה בולטים במיוחד.
האחד מכונה "חליפת רק"מ" - מערכת אוטונומית רב שימושית מבוססת בינה מלאכותית (AI) ההופכת את הפעלת כלי הלחימה המשוריין, טנקים בעיקר אבל גם כלים דוגמת נמרים, לקלה ויעילה בהרבה. המערכת פותחה בהתאם לדרישה של צה"ל לשיפור יעילות הכלים המשוריינים ולהקטנת העלויות ומספר אנשי הצוות, ולהגדלת יכולת התקיפה והמיגון.
בראיון לגלובס אומר תא"ל מיל שמואל אולנסקי, ראש מרכז החדשנות ברפאל, כי בתפקידו בצה"ל כקצין שריון ראשי חלם על מערכת כזו. הביצועים שלה נוסו במבחן שערכו לה בצה"ל והתברר כי במסלולי אימון טנקים, ככל שהתרגיל היה מורכב יותר, עם איומים רבים יותר ונדרש לתגובה מהירה יותר, כך בלטה העדיפות של המערכת הזו על צוות טנק אנושי רגיל.
מרכז עצבים בשדה הקרב
כיצד זה עובד? המערכת היא מעין מרכז עצבים ומוח המקושר לכל מערכות הלחימה והתנועה של כל הלחימה, וכן לכל מקורות המידע של יחידת הלחימה שאליה הוא משתייך. כלומר קבלת מידע מודיעיני על האויב, תצפית המשקפות ממקורות שונים, תצפית של רחפני מודיעין וכמובן מערכת המצלמות והמכ"מ של הכלי עצמו.
המערכת נבנתה לתת מענה לכל פקודה או איום וכך למשל היא יודעת לבחור את המסלול המהיר העביר והפחות מסוכן לכלי הרכב המשוריין, וגם להגיב לאיומים בהפעלת כלי הנשק של הטנק, ממקלעים דרך פגזים ועד הטילים. היא מודולרית, כלומר יכולה להפעיל מערכות נוספות שיותקנו עלי כלי הרכב המשוריין, ויכולה לתפקד במקום על אחד מאנשי הצוות הנוכחיים בטנק.
לפי אולנסקי את המערכת אפשר להתקין על טנקים ונגמ"שים קיימים, אם כי בתפקוד מלא היא יכולה לייתר מקצת מאנשי הצוות. לדבריו, בעתיד ניתן יהיה לייצר רק"מ קטן בהרבה בשל הפחתת מספר אנשי הצוות, ועם אותה יעילות תנועה וירי של טנק מאוייש בארבעה אנשי צוות. "לא יהיה צורך במיגון עוצמתי ומורכב כמו היום, זה יפחית משקל, ווייעל בהרבה את פעילות הכלי", הוסיף.
המערכת המוצגת בתערוכה נבחנה כאמור בצה"ל והחלטה אם לרכוש אותה תתקבל בקרוב.
הדק חכם
המערכת השניה הבולטת בביתן של רפאל היא מערכת "הדק חכם" המולבשת על משקפות דיגיטליות שמייצרת החברה הצרפתית ספרן. לספרן ביתן משלה המציג גם הוא את המערכת המשולבת, בשיתוף פעולה ראשון מסוגו.
"הדק חכם" היא מערכת דיגיטציה ולחימה רשתית המחברת את כל הכוחות הלוחמים וכל אמצעי האיסוף והמודיעין בשדה הקרב, ומאפשרת סגירת מעגלי אש מהירה, מדויקת אפקטיבית ובטיחותית. גם היא היא מתבססת על אלגוריתמים מתקדמים של בינת קרב ואינטליגנציה מלאכותית.
התיאור הזה מסתיר את הבאת המדע הבדיוני ליישום מלא. הזקנים שביננו ודאי זוכרים את יכולתו של ארנולד שוורצנגר כסייבורג ושל עוד דמויות עתידניות טכנולוגיות לזהות את כל מי שמסביבו, לקטלג לפי אויב או ידיד, ולזהות כלי נשק ואיום מצידו. "הדק חכם" עושה את כל זה, תוך שהיא מקושרת לכל המידע המודיעיני שמסביב, ומסייעת למפקדים להחליט באופן יעיל בהרבה ומהיר יותר, כיצד להגיב למצבים שונים. היא מספקת גם את המענים הנדרשים ומסנכרנת בין מידע המגיע ממקומות שונים.
המערכת כבר נמכרה לצה"ל ועתידה להכנס לפעילות בשנה הקרובה 2022. העובדה הזו היא בדרך כלל גורם מסייע במכירות גם לצבאות אחרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.