מגפת הקורונה הפכה חלק מהאזורים הכפריים במערב-אירופה, שסבלו עד לאחרונה מנטישה המונית של צעירים, מחסור במקומות עבודה ואוכלוסייה מבוגרת וחלשה מבחינה סוציו-אקונומית - לפנינות נדל"ן. בגרמניה, בבריטניה, בצרפת ובמדינות אחרות, רוכשים בשנה וחצי האחרונות במספרים הולכים וגוברים תושבי הערים הצפופות בתים וחלקות אדמה באזורים הרחוקים, בין אם כבתים שניים או כמקום מגורים עיקרי.
המטרות שונות: רבים רוצים "להיות בטבע" אחרי שהעיר איבדה מקסמה תחת הגבלות הקורונה והסגרים, חלק מעוניינים להגדיל את שטח הבית שהפך גם למשרד ולגן הילדים, ולעבוד מרחוק באמצעות האינטרנט כפי שמאפשרת התקופה הנוכחית. אחרים מעוניינים להשקיע בנדל"ן, בין אם כהגנה מפני אינפלציה חזויה או בגלל הריביות הנמוכות כרגע.
כתוצאה מכך, ברוב המדינות המערביות נרשמה בשנתיים האחרונות עלייה חדה במחירי הנדל"ן. בארה"ב, בריטניה ושבדיה, למשל, הזינוק מגמד את העליות שנרשמו בשני העשורים האחרונים. אולם העלייה החדה ביותר במחירי הנדל"ן ברוב המדינות נרשמת באזורים הכפריים, במיוחד אלה הקרובים לחופי הים.
קורסל סיר מר, עיירה בנורמנדי צרפת / צילום: Shutterstock, Christian Musat
"תושבי פריז צדים אחרי בתים בצפון-מערב צרפת"
מחירי הבתים בעיירות האנגליות הקרובות ללונדון מצד אחד ולים מצד שני עלו בעשרות אחוזים בשנה וחצי האחרונות, גרמניה רשמה את העלייה החדה ביותר במחירי הנדל"ן מאז 1990 וגם בצרפת, שבה יש מסורת ותיקה של אחזקת בית שני, אזורים חדשים הפכו לאטרקטיביים.
אחד האזורים שנהנים מהעלייה בביקושים הוא בראטן (בריטניי), בעבר אזור נידח יחסית בצפון-מערב המדינה. כיום, אזור הקרוב מרחק שעתיים-שלוש ברכבת המהירה לפריז, מרחק חצייה של התעלה לבריטניה, ובעל נכסים רבים וזולים יחסית לא רחוק מקו החוף. בניגוד לקוט ד'אזור היוקרתי - הרצועה המתפרשת על הים התיכון ממזרח למרסיי - הבתים בבראטן ובנורמנדי הסמוכה מציעים קרבה לים, אך במחיר נמוך הרבה יותר.
נמל העיר דייפ בנורמנדי צרפת / צילום: Shutterstock, Christian Musat
"תושבי פריז צדים אחרי בתים בצפון-מערב צרפת, ויוצרים 'בום' מקומי בשווקי הנדל"ן של ברטאן, נורמדני ועמק הלואר", דיווחה סוכנות הידיעות "בלומברג" על התופעה השבוע. לפי הדיווח, המחירים בברטאן זינקו מאז תחילת מגפת הקורונה ב-13.5%, גבוה יותר מהממוצע הארצי. רוב העלייה התרחשה בשנה האחרונה.
חלק מהסיבות לעליית המחירים אינן רק חוסר שביעות הרצון של תושבי פריז וערים גדולות אחרות מצעדי הסגר וההגבלות, אלא גם מהצפיפות השוררת בפריז דרך-קבע, מהמחירים הגבוהים בה, מיעוט השטחים הפתוחים בה והרצון לחיות בטבע. בנוסף, מזג האוויר הקריר והגשום בצפון-מערב צרפת, שנחשב עד כה לחיסרון, הפך ליתרון בעבור חלק מהאוכלוסייה, אחרי סדרת גלי חום קיציים שהפכו את הבירה וערים דרומיות למקומות שקשה לחיות בהם במהלך חודשי הקיץ.
מי צריך דירה בפריז כשאפשר וילה בכפר
השיקול המשמעותי, עם זאת, הוא המחיר. המחיר למ"ר לנכסים בברטאן, לפי נתונים שציטטה סוכנות הידיעות, עומד כעת על 2,996 אירו, בהשוואה ל-15,000 אירו למטר בפריז. בנורמנדי הסמוכה עומד המחיר למ"ר על 3,110 אירו ובאזור החוף האטלנטי המערבי-יותר של צרפת, הוא עומד על 4,372 אירו. באיל-דה-רה, אי במערב המדינה שבו באופן מסורתי יוצר מלח על ידי ייבוש מי ים בבריכות רדודות בעבודה ידנית, הולכים ונסגרים העסקים הוותיקים - ובמקומם נבנות וילות יוקרה לתושבי פריז.
אחד מחופי איל דה רה בצרפת / צילום: Shutterstock, bensliman hassan
אתר נכסי היוקרה "Patrice Besse", למשל, מציע כעת כ-129 וילות, מבנים היסטוריים ובניינים בצפון-מערב המדינה. וילה מהמאה ה-19, מרחק של חמש דקות נסיעה מהים, ביחד עם אורוות נרחבות שמשלבות גם שרידי טירה מהמאה ה-17, ושטח כללי של כ-20 דונם, נמכרים ב-1.2 מיליון אירו.
למי שמחפש וילה קטנה יותר, אך עדיין מפוארת, ניתן למצוא נכסים גם ב-400 אלף אירו באתר. מחירי הבתים ה"רגילים" והדירות בעיירות נמוכים הרבה יותר. "בלומברג" הביאה את סיפורה של ציירת מפריז שרכשה ב-60 אלף אירו בית של 220 מ"ר, ומתכוונת להוציא עוד 22 אלף אירו על שיפוצו, בעיירה קטנה ליד עיר הנמל הצרפתית ברסט. היא סיפרה כי היא מוכרת את עבודותיה דרך האינטרנט וגם מלמדת באופן פרטי. "אני מרגישה כאילו חזרתי לחיים", אמרה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.