כניסתן של ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות, בהן אמזון, גוגל, מיקרוסופט ואורקל לשוק חוות השרתים בישראל האיצה את הצטרפותן של שחקניות חדשות לענף: חברות נדל"ן, תקשורת, קרנות פרייבט אקוויטי ואפילו ידוענים. אלא שהבהלה לזהב החדש והממוחשב הביאה עמה לא מעט אתגרים בתחום התכנון הסביבתי, התשתיות וביטחון המולדת.
בניית חוות השרתים של גוגל במרחב כפרי מיושב, כפי שהדבר קורה בבני ציון, הביאה כמה תושבים להתאגד בדרישה לדון בהשלכות הסביבתיות שלו; בניית חוות השרתים של אמזון מעל לפני הקרקע בשיטת "העתק הדבק" מעוררת תהיה על הסיכון הכרוך במתקפת טילים אפשרית.
ההקמה המאסיבית של מרכזי נתונים ברחבי הארץ דורשת זמינות של תשתיות תקשורת וחשמל מפותחות שלרוב אינן בנמצא ומחייבות לבנותם אך ורק באזורים מאוכלסים במרכז; גם לאחר שייבנו כל חוות השרתים, טוען מבקר המדינה כי הדרך למעבר הממשלתי למחשוב ענן עוד ארוכה וכי התחום אינו מנוהל באופן רציני והוא מפוזר, כצפוי, בין גורמי ממשלה רבים.
לקבלת סיכום השבוע במייל: הירשמו כאן
אינטל בתקופת שפל מהגדולות שידעה: היא איבדה את ההובלה בשוק השבבים למתחרות שעקפו אותה בתחומי המובייל והבינה המלאכותית ופיצחו את שיטות הייצור המתוחכמות שלה; היא סובלת מתחלופת מנכ"לים מתמשכת ומזליגת עובדים למתחרות; היא זוכה לביקורת על תרבות ארגונית מסוגרת; והמניה זוחלת מתחת למתחרות כמו אנבידיה ו-AMD למרות שאינטל מוכרת יותר מכל אחת מהן, צומחת באופן מרשים במכירותיה, ואף הודיעה על חלוקת דיבידנדים בקרוב.
לכאורה, הסניף הישראלי של אינטל משחק תפקיד מכריע בכל אחד מהתחומים אותם מחפשת החברה להוביל מכאן והלאה: מרכז הפיתוח בחיפה אמור להחזיר את אינטל לעמדת הובלה מחודשת בתחום המחשבים האישיים והשרתים; הבאנה לאבס מקיסריה, חברה עם אפס הכנסות, אמורה להעניק לאינטל יתרון ביחס לטכנולוגית הבינה המלאכותית של אנבידיה, שהיא אמנם לא הטובה בתחום, אך יש לה שליטה מוחלטת באקוסיסטם; ומובילאיי צפויה לתת לאינטל את היתרון היחסי שיש לה בתחום הפיתוח והייצור של שבבים לרכב - כיום אחת מתעשיות הטכנולוגיה הצומחות והחשובות - למרות הכנסות שנתיות של מיליארד דולר "בלבד".
האם כל זה יספיק לה כדי לחזור לימי גדולתה, למעמד שלו זכתה בסוף שנות התשעים ובתחילת שנות האלפיים?
וגם: השבוע שפייסבוק תרצה לשכוח, ירידת שווי נוספת לחברות הספאק, הסם הביולוגי שמאחורי ההתמכרות למסכים, והחוקרים שמגדירים מחדש את הבנייה באמצעות אורגניזמים חיים. זה היה השבוע בעמודי ההייטק והמדע של גלובס.
1. הענק המתעורר
המנייה שזוחלת, תחלופת המנכ"לים המתמשכת וזליגת העובדים למתחרות מסמנת שענקית השבבים אינטל נמצאת באחת מתקופות השפל הגדולות שלה, למרות הקצב המהיר של הגידול בהכנסות וחלוקת הבונוסים והדיבידנדים. בשוק מייחסים את הירידה של החברה מעמדת הובלה לשורה של פספוסים בתחום המובייל והבינה המלאכותית ולתרבות ארגונית נוקשה. המנכ"ל החדש פט גלסינגר שאת מינויו מתארים בכירים בשוק כ"הברקה", שם במוקד את הפעילות הישראלית של אינטל בנסיון להחזיר אותה לימי גדולתה. "גלסינגר יהיה זה שיביא את אינטל להצלחה עצומה, או שהוא יהרוס אותה - לא יהיה כאן אמצע", אומר לגלובס בכיר לשעבר באינטל. ניתוח גלובס.
2. השבוע שפייסבוק תרצה לשכוח
זה לא היה השבוע שפייסבוק תבקש לנצור לנצח, אך הוא היה חשוב לשיח על השפעותיה של הרשת החברתית על החברה שבה אנו חיים. הוא החל בסדרת תחקירים מיוחדת של ה"וול סטריט ג'ורנל" המצביעים על שורת מחדלים ברשת החברתיות ונגמר בהודעת העזיבה של סמנכ"ל הטכנולוגיות בחברה. בתגובה לפרסומים, חשפה פייסבוק את מדיניות הפצת התוכן שלה ואילו המועצה המפקחת עליה הודיעה כי תבחן את "הנחות הסלבז" על פרסומים המפרים את תנאי הרשת החברתית.
3. כך נראית מלחמת השרתים החדשה בישראל
ענקיות טכנולוגיה בינלאומיות, קרנות פרייבט אקוויטי, חברות נדל"ן, חברות מערכות מידע ועומר אדם אחד. ישראל חווה תור זהב בבנייה של חוות שרתים חדשות בשטחה על ידי אינספור גורמים שרואים בשרתים ובצ'ילרים, מתקני הקירור הצמודים אליהם, את הזהב המודרני. מהי מפת האינטרסים של כל אחת מענקיות הטכנולוגיה - אמזון, גוגל, מיקרוסופט ואורקל, וכמה שנים יקח להן עד שיוכלו לארח באופן מלא חברות ישראליות בענן שכולו מקומי?
4. מדוע נחתכו חברות האוטוטק בעשרות אחוזים?
שלוש חברות ישראליות המפתחות טכנולוגיה לתעשיית הרכב - אוטונומו, REE ואינוויז - איבדו כמחצית משוויין מאז המיזוג ל-SPAC, והן לא היחידות. רק חברה אחת מבין עשר הישראליות שמוזגו בדרך זו הניבה למשקיעים תשואות חיוביות. בינתיים, איטורו המבקשת להתמזג עם חברת הספאק של בטסי כהן, דחתה את ההנפקה שלה לרבעון הבא.
5. "היוניקורנים מחליפים את הבנקים ומשרדי עורכי הדין"
בנקים אאוט, הייטק אין. הביקוש למשרדים במרכז תל אביב בשיא. יורם בלומנטל, מנכ"ל משותף באינטר ישראל - קושמן אנד וויקפילד, מספר איך גיוסי המיליארדים של הסטארט-אפים הישראלים תדלקו את שוק המשרדים התל אביבי. "מחירים של 140-150 שקל למ"ר חורגים מכל תחזית שהייתה אצלנו".
6. הכל על עדכון התוכנה הגדול של אפל
אפל שחררה את עדכון התוכנה השנתי הגדול הכולל מספר שינויים - אחד מהם הוא בשורה של ממש בתחום הפרטיות. מה השימוש ב-FaceTime שישמח כמה משתמשים, ומי לא יוכל לקבל את העדכון החדש? כל הפרטים והחידושים.
7. חיידק הבנייה
דמיינו בניינים שמשתנים בהתאם לתנאי הסביבה, חזיתות בתים שמזמינות אליהן חזירי בר וקיפודים ותקשורת שוטפת עם חיידקים באמצעים טכנולוגיים. חוקרים בתחום המתפתח של "מבנים חיים" מתכננים את הבית של העתיד, והוא יהיה מיועד לא רק לבני אדם. מגפת הקורונה, הם טוענים, רק הבהירה עד כמה השינוי הזה נחוץ.
8. מדינת הדופמין
עלייה בשיעורי הדיכאון והחרדה במדינות עשירות כמו ארה"ב עשויה להיות תוצאה של התמכרות המוחות שלנו למוליך העצבי הקשור לתחושת העונג. מאמר מתוך ספרה של הפסיכיאטרית ד"ר אנה למקה, "מדינת הדופמין".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.