שוק הקריפטו, שרבים עוד מגדירים כבועה שסופה להתפוצץ, מגלגל כבר 2 טריליון דולר. כשכל כך הרבה כסף מונח על הכף, לא פלא ששתי הכלכלות הגדולות בעולם - ארה"ב וסין - מבקשות להדק את אחיזתן בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים אחרים.
ביום שישי האחרון הבנק המרכזי בסין קבע שכל פעילות במטבעות קריפטוגרפיים במדינה אינה חוקית. "מוסדות פיננסיים ומוסדות תשלום חוץ בנקאיים אינם יכולים להציע שירותים לפעילויות ופעולות הקשורות למטבעות וירטואליים", נכתב באתר האינטרנט של הבנק. 10 סוכנויות רגולטוריות בסין, כולל הבנק המרכזי, יפעלו יחד כדי לעקוב אחר פעילות הקשורות לקריפטו. האיסור אף אומר כי בורסות בחו"ל מנועות מלספק שירותים למשקיעים ביבשת.
על אף ההכרזה הדרמטית, שמסמלת עוד החרפה במאבק של הממשל הסיני במטבע הדיגיטלי הפופולרי, הביטקוין הגיב בירידה קלה בלבד שנעה בין 5% ל-8%. בעוד שבשווקים אחרים בעולם שיעור ירידה שכזה ככל הנראה היה נחשב לנפילה, בשוק הקריפטו מספיק ציוץ של אלון מאסק או שמועה על אמזון כדי להביא לשינויים בשיעורים דו ספרתיים - כך שנראה שהמשקיעים כבר לא בדיוק מתרגשים מהאיומים של סין.
"ממשלות עוצרות את הקריפטו משתי סיבות", אומר ל"בלומברג" מנהל ההשקעות הראשי של Bitwise, מאט הוגן, "הם רוצים לרסן את כריית הקריפטו שכן תהליך המחשוב הכרוך ביצירת המטבע הדיגיטלי ואימות עסקאות עתיר אנרגיה. ושנית, אולי באופן ביקורתי יותר, הם רוצים להיות מסוגלים לעקוב אחר העסקאות במטבע ולשלול כל איום למטבעות הדיגיטליים שלהם".
ארה"ב: איך מסדירים "מערב פרוע"?
בארצות הברית מותר לסחור בקריפטו אך הרגולטורים בוחנים מקרוב את השוק. לפני כשבוע יושב-הראש של רשות הבורסות וניירות הערך בארה"ב, גארי גנסלר, אמר שהוא לא רואה ישימות גדולה לטווח ארוך במטבעות קריפטו, והדגיש את החשיבות של הגנה על משקיעים בשוק והבאתו למצב שיהיה עליו פיקוח רגולטורי. לפני כחודש גם כינה את התעשייה כ"מערב פרוע" ואמר שסוג הנכסים הזה רווי ב"תרמיות, מזימות ושימוש לרעה".
גנסלר אמר למחוקקי בית הנבחרים שכללי הגנה על משקיעים צריכים להיות מיושמים על בורסות קריפטו, בדומה לאופן בו הם כוללים ניירות ערך ונגזרות. בורסות הנתונות לרגולציה צריכות על פי חוק שיהיו בהן כללים המונעים מעשי תרמית ומקדמים מסחר הוגן.
גארי גנסלר, יו''ר רשות ניירות ערך האמריקאית / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein
יחד עם זאת, בממשל האמריקאי צריכים לקוות שהתחום ימשיך לפרוח שכן אחת הדרכים שהמחוקקים בקונגרס מציעים למימון תוכנית הענק לתשתיות היא הטלת חובת דיווח על עסקאות במטבעות קריפטו. לפי הערכות הקונגרס, חובת הדיווח עשויה לגייס 28 מיליארד דולר במשך 10 שנים.
"התנודתיות של הביטקוין מאפיינת גם את היחס של הגורמים השונים אליו מצד רגולטורים ומדינות. הבנק המרכזי בסין מכריז שהפעילות בתחום אינה חוקית, ולעומת זאת הבנק הפדרלי בארה"ב מאפשר מסחר בקריפטו, בקנדה התחום כולו נכנס תחת הגדרה של ני"ע ומחייב רישוי תחת חוקי ני"ע, ומדינות בדרום אמריקה הופכות את הביטקויין להליך חוקי", אומר שי דתיקה מייסד ומנכ"ל חברת המסחר בקריפטו INX.
מלחמה בביטקוין כדי לקדם יואן דיגיטלי?
ואכן, נראה שלמאבק השליטה בשוק יש ממדים רבים. המערכת הפיננסית העולמית מתחדשת כמעט בכל יום במוצרים כמו קרנות הנסחרות בבורסות ביטקוין, אסימונים דיגיטליים ונכסי NFT, וגם מוסדות פיננסיים מאמצים מטבעות דיגיטליים.
רבים מעשירי העולם לא מחכים לממשלות והרגולטורים ומכניסים לתיקיהם את המטבעות. כמחצית מה"פמילי אופיס" (חברות שמספקות למשפחות עשירות שירותי ניהול לכלל נכסיהן) שעובדים עם גולדמן זאקס ציינו בסקר שערך בית ההשקעות שיש מטבעות דיגיטליים בתיקי ההשקעות שלהם או שהם שוקלים בחיוב להוסיפם. בסקר ציינו שהם מעוניינים בתחום הקריפטו כגידור כנגד "אינפלציה גבוהה יותר, ריביות נמוכות לאורך זמן והתפתחויות מקרו-כלכליות אחרות בעקבות שנת הקורונה".
גם הממשלה הסינית, שנאבקת בכל כוחה בביטקוין, שואפת לשחרר מטבע קריפטוגרפי משלה - ויש הטוענים שזו הסיבה שבגינה היא נלחמת בביטקוין. לדברי אלי מיזרוח, מנכ"ל בית ההשקעות סילבר קסטל, התייחס לנושא ואמר כי "בסין מנסים לבטל את התחרות העתידית על המטבע שלהם. גם בשוק האמריקאי אנו לא רואים התנגדות כללית אלא ניסיונות לקבוע רגולציה על מטבעות דיגיטליים. להחלטה של סין על הסחר במטבעות דיגיטליים יש השפעה בטווח הזמן המיידי אך בטווח הרחוק המטבעות לא יעלמו בגלל החלטה של ממשלות".
הרגולציה מסמנת הפנמה: הביטקוין כאן כדי להישאר
סילבר קסטל שבראשותו של מיזרוח הנפיק בחודש שעבר אג"ח צמודה למדד ביטקוין, לאחר שדירקטוריון הבורסה בת"א אישר זאת כדי ל אפשר למשקיעים מוסדיים וכשירים להיכנס לתחום המטבעות הדיגיטליים ולגוון את תיק ההשקעות.
לא חלפו יותר משלושה ימים ורשות שוק ההון שלחה מכתב למנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים ודרשה לקבל מהם דיווח על כוונתם להשקיע בביטקוין. "מכשירי ההשקעה האמורים מתאפיינים בהסתמכות על שינויי מחיר שאינם נובעים מיצירת ערך כלכלי פנימי כלשהו, וכנגזר מכך גם מהיעדר מודל הערכה ותמחור כלכלי מהימנים", כתב למנהלי ההשקעות הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת.
לדברי מיזרוח, רוב המדינות כיום פועלות לוודא שהסחר במטבעות דיגיטליים ישמר נקי ושהשימוש בו יהיה הוגן, לא לדוגמה למימון טרור, הלבנת הון וכדומה. "זה מה שרוב הרגולטורים בעולם עושים ואנו כמובן בעד זה. למרות ההודעה של סין, אנו רואים מדינות שמקבלות את המטבעות הללו ועובדות על מיסוי הדוק יותר ורגולציה מפורטת בנושא. זו בעצם ההבנה שהמטבע הדיגיטלי הוא עובדה מוגמרת ועכשיו צריך לבדוק איך משלבים אותו במערכות הפיננסיות הקיימות".
כספומט ביטקוין באל סלבדור / צילום: Reuters, Jose Cabezas
המטבע בהחלט משתלב אט אט במערכות פיננסיות שונות ברחבי העולם, כאשר יש גם מדינות שמסדירות את מעמד הביטקוין ואת השימוש בו. אל סלבדור כזכור הסדירה את מעמדו של הביטקוין כמטבע לכל דבר (ובתגובה המטבע החליט לצנוח ב-17%), ובתחילת ספטמבר גם הפרלמנט האוקראיני אימץ כמעט פה אחד את החוק החדש שמסדיר את השימוש במטבעות הדיגיטליים במדינה (אם כי החוק לא מקל על הפצת הביטקוין בתור אמצעי תשלום יומיומי, וגם אינו מציב אותו באותו מעמד של ההריבניה, המטבע הלאומי של אוקראינה).
גם ממשלת קובה, הידועה כשמרנית, חוקקה חוק שמכיר במטבעות הווירטואליים ומפקח עליהם, ונימקה את החלטתה ב"אינטרסים סוציו-אקונומיים".
"ככל שחולף הזמן ברור שהמדינות המערביות לא יאפשרו המשך פעילות פיננסית שנאמדת במאות מיליארדי דולרים ללא פיקוח וכללי אסדרה ברורים ונוקשים", אומר אלי בז’רנו, מנכ״ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C . "סין גם עושה שינויים על מנת לחזק את היואן הדיגיטלי שהיא פיתחה כדי להגדיל את אחיזת השילטון בכלכלה. זו הפעם החמישית שהיא אוסרת על מסחר בביטקוין, ולאחרונה פתחה ברגולציה נוקשה על בנקים, בתי ספר וחברות נדל"ן שהצליחו לגרום לקריסה של הבורסה, בכוונה", הוסיף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.