אם מישהו בענף התעופה או בענף התיירות קיווה שהעובדה שארצות-הברית הגדולה החליטה לפתוח שעריה לתיירים מחוסנים מאירופה ומסין תהווה תמריץ למקבלי ההחלטות בישראל לפתוח את השערים הסגורים - התקווה הזו נגוזה. כלומר, היא הפכה לבלתי אפשרית וזאת בחסות התו הירוק המעודכן החל ב-3.10. התו מחמיר את הגדרות משרד הבריאות למחוסנים, וקובע כי מי שקיבל שלוש מנות חיסון או מי שקיבל שתי מנות חיסון וטרם חלפה חצי שנה מהמנה הראשונה זכאים לתו הירוק.
הגדרות אחרות מתייחסות למי שמוגדר מחלים-מחוסן או למחלים שקיבל מנת חיסון לאחר חצי שנה ממועד ההחלמה שלו. המשמעות היא שמי שקיבל שתי מנות חיסון וכבר חלפה חצי שנה מקבלת המנה השנייה, לא זכאי עוד ל"הטבות" התו הירוק - ואיך זה קשור לתיירות?
ברקע נזכיר כי משרד החוץ ומשרד הבריאות הצהירו לפני מספר שבועות בגאווה על הישג שגם הוא נטע תקווה בענף - הכרה הדדית בתעודות המתחסן של אזרחי האיחוד האירופי ושל ישראלים. ההכרה אף הוגדרה כ"פרי עמלם של אנשי המקצוע" והיא קובעת כי בתחילת אוקטובר אזרחי ישראל המחזיקים בתעודת מתחסן ישראלית יקבלו נגישות לתו הירוק האירופי המאפשר כניסה למסעדות, מוסדות תרבות וכד', ומנגד ישראל תכיר בתעודות מתחסן אירופאיות.
ההדדיות קורסת
עוד נכתב בהודעה המשותפת למשרדי החוץ והבריאות כי ההכרה "תכין את הקרקע לפתיחת סקטור התיירות הישראלי לקליטת תיירים אירופאים". ובכן, לזרוע שוב תקווה בענף זה דבר אחד ולרדת לעומקם של דברים - זהו הצד השני. כמה אירופאים מחוסנים כיום בשלוש מנות? מעטים. אחרים, כבר השלימו את חצי השנה מאז קיבלו שתי מנות - מבחינת משרד הבריאות הישראלי הם לא זכאים לתו ירוק אלא שמבחינת הרשויות שלהם - הם דווקא מוגדרים כזכאים לתו ירוק.
ההדדיות קורסת אל תוך ההגדרות של משרד הבריאות: אם תייר מצרפת למשל השלים קבלת שתי מנות חיסון ומוגדר על ידי מדינתו כמחוסן, ירצה לבוא לבקר בישראל (בהנחה שיום אחד זה יתאפשר לו) - תעודת המתחסן שלו לא תהיה תקפה בארץ לצורכי התו הירוק. יתרה מכך, אם משרד הבריאות ישנה את הגדרות הבידוד לחוזרים מחו"ל על פי התו הירוק, מי שקיבל שתי מנות וחלפה חצי שנה ממועד קבלתן - יידרש להיכנס לבידוד עם כניסתו לישראל, נוהל שיהיה תקף גם למתחסנים הזרים.
ובכל זאת משהו בנימה אופטימית - מאז נכנס לתפקיד שר התיירות יואל רזבוזוב הוא מנסה לפתוח לתיירים את הכניסה לישראל, שסגורה ממרץ 2020. המועד שאליו נשאו אנשי הענף את עיניהם היה 1 ביולי. מאז התחלואה שינתה את התוכניות והשכיחה מחדש את הרעיון לקבל תיירים ואת ההתאוששות בענף שמפרנס מאות אלפי משפחות, הן בתעופה והן בתיירות והן בתעשיות הסובבות לה. כעת נוקב השר בתאריך חדש, תחילת נובמבר, ולפיו בעלי תו ירוק מאירופה יוכלו להיכנס לישראל על בסיס אותה הכרה הדדית. עם ארה"ב אמור להיכרת הסכם בילטרלי - כיום, נזכיר, ישראלים יכולים להיכנס לארה"ב, ותיירים מארה"ב לא יכולים להיכנס לישראל.
"הגיע הזמן להחזיר את התיירים" אמר השר. הזמן הזה חלף מזמן, אמנם אבל מוטב מאוחר - ולא רק לשם הכלכלה ולטובת העוסקים בתחום, אלא גם לטובת ראייה עתידית לישראל שרוצה לבסס את מעמדה כיעד תיירותי נחשק. החורף שבענף התעופה והתיירות חוששים ממנו לאור ביקושים נמוכים עונתית על ידי תיירי הפנים יכול לקבל הבזק של תחייה אם תתאפשר כניסת תיירים לישראל על טיקט החורף השמשי שלנו. מלונות תל אביב וירושלים יוכלו להתעלות מעבר ל-20%-30% תפוסה.
האם משרד התיירות יצליח לפתוח את השמיים לתיירים?
התאחדות המלונות בתל אביב מתריעה כי במצב הנוכחי מלונות רבים צפויים להיסגר. הירידה החדה של כ-85% במספר לינות התיירים חתכה את הפידיונות עד כדי 90% בשלושת הרבעונים האחרונים ב-2020. המחצית הראשונה של 2021 מצביעה על ירידה של 82% בפדיון מלונות תל אביב לעומת 2019, טרום המגפה. בתל אביב פרוסים כ-9,000 חדרים ועודד גרופמן, מנכ"ל התאחדות המלונות בתל אביב רבתי מגדיר את המשבר ככזה "שלא ידענו כמותו". גם הניסיונות למשוך תיירים ישראלים בקיץ ובחגי תשרי לא הצליחו לחפות על העדר התיירים מחו"ל.
האם משרד התיירות יצליח לפתוח את השמיים לתיירים? המשרד ינסה לייצר מעקף דרך להארכת תוקף התו הירוק לתיירים מאירופה כך שהתעודה שלהם תוכר בישראל בטווח של תשעה חודשים לאחר קבלת החיסון השני (לעומת שישה חודשים על פי הגדרת משרד הבריאות). המהלך שיכול לשנות את פני הדברים אף יוגדר כפיילוט תיירות (אולי כדי לצאת מפלונטר משפטי שעלול לצוץ אם יהיו סיווגים שונים להגדרות התו לתיירים ולאזרחים ישראלים). כך או כך מאמצים חייבים להיעשות, האופטימיות המאפיינת את אנשי הענף הולכת ומתפוגגת - והיא זו שהחזיקה אותם עד כה.
תגובת משרד הבריאות: "אין כל הסכם הכרה בתו ירוק בין מדינה. קיימת פלטפורמה דיגיטלית לאימות תעודות המתחסן והמחלים. כל מדינה סוברנית להחליט על מדיניות הכניסה, הבידודים והתו הירוק בכניסה לגבולותיה. מדיניות משרד הבריאות אינה מבדילה אפידימיולוגית בין ישראלים לזרים ולכן כל החובות והזכויות החלים על נוסע ישראלי שנכנס לארץ יוכלו גם על נוסע זר".
לשאלה האם המשרד מתכוון לקדם תוכנית להכנסת תיירים נמסר כי "מדיניות הכניסה לישראל טרם השתנו השתנה ועדיין חל איסור כניסה לזרים ללא אישור רשות האוכלוסין וההגירה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.