גרמניה התקדמה הבוקר צעד גדול לכיוון הקמת ממשלה, כאשר מפלגות הירוקים והליברלים הודיעו בזו אחר זו על נכונותן לפתוח בשיחות על הקמת קואליציה בראשות המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. ההודעה פורסמה לאחר יותר משבוע של "שיחות גישוש" בין המפלגות במערכת הפוליטית הגרמנית, ועשויה לסלול את דרכו של שר האוצר המכהן אולף שולץ למשרד הקנצלר של גרמניה. עם זאת, המשא-ומתן צפוי להיות מסובך ורווי-פשרות, בשל דרישות סותרות לעתים בתחומי כלכלה, מיסוי ופליטים מצד שלוש השותפות לקואליציה. השיחות יחלו מחר (ה').
המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD) היתה המנצחת, ברוב קטן, של הבחירות שהתקיימו בשבוע שעבר בגרמניה. המפלגה השמרנית (CDU-CSU) ספגה את המפלה הגרועה בתולדותיה, אך למרות זאת הצהירו חלק ממנהיגיה כי היא מתכוונת לנסות ולהקים קואליציה עם "הירוקים" והליברלים, על מנת להישאר בשלטון. ההצהרה היום מבהירה כי תסריט כזה עשוי להתממש רק אם השיחות בין שלוש השותפות שהכריזו על נכונותן יתפוצצו. מנהיג הליברלים, כריסטיאן לינדנר, הבהיר כי "לא יתנהלו שיחות במקביל".
מנהיגי מפלגת הירוקים, אנלנה ברבוק ורוברט האבק, התייצבו ראשונים הבוקר מול המצלמות והודיעו על כך שהם מתכוונים להתחיל במשא-ומתן מפורט על "קואליציית אקלים" שתשלוט בגרמניה. האבק נחשב למועמד המוביל לתפקיד סגן הקנצלר ושר האוצר בקואליציה שכזו, ולפי דיווח ב"די צייט", הוא נפגש במהלך הקמפיין עם ראשי המגזר הפיננסי ועם נגיד הבנק הגרמני כהכנה לתפקיד האפשרי. אחרי השניים התייצב מול המצלמות לינדנר, שנאבק על תפקיד שר האוצר למרות שמפלגתו תהיה הקטנה ביותר מבין שלוש החברות האפשריות בקואליציה, והודיע כי המפלגה תלך למשא-ומתן על מה שמכונה בגרמניה "קואליציית רמזור".
המשא-ומתן יכול להימשך חודשים
בדרך כלל בגרמניה, המשא-ומתן הקואליציוני הוא מפורט מאוד וכולל התחייבויות לגבי צעדי מדיניות שהממשלה תנקוט במהלך ארבע השנים הקרובות. משא-ומתן שכזה יכול לארוך שבועות ארוכים, ואולי אף חודשים, כפי שהיה בסיבוב הבחירות הקודם ב-2017. הפעם במיוחד ישנם חילוקי דעות מהותיים בין המפלגות: הירוקים דורשים את הגדלת הגירעון, מימון מעבר לתעשייה דלת שימוש בדלקי מאובנים, מדיניות פליטים והגירה מקלה יותר, הגבלות על מנועי בעירה פנימית, העלאת מסים והרחבת מס ירושה. מנגד, הליברלים מתנגדים באופן נחרץ לכל העלאת מסים, מתנגדים להגדלה יעד הגירעון וגם חלוקים בנושאי רווחה ופליטים. הסוציאל-דמוקרטים, מנגד, תומכים גם הם בהגדלת מס הכנסה לעשירים, בהעלאת שכר המינימום ובצעדים נוספים שהתעשייה בגרמניה מתנגדת להם.
כעת נותר לראות אם המגעים יתנהלו באותה התצורה, כלומר הסכמות מדויקות על צעדי מדיניות, או שהצדדים יסתפקו בהסכמות כלליות. אם תצא לפועל, זו תהיה הקואליציה הראשונה של שלוש מפלגות בגרמניה מאז שנות ה-50'. מי שצפוי לעמוד בראש הממשלה בתפקיד הקנצלר הוא אולף שולץ, שר העבודה לשעבר, שר האוצר המכהן, ומי שהצליח להוביל את מפלגתו לניצחון בבחירות.
כל הצדדים הסכימו ביניהם על שמירה על חשאיות, בניגוד לשלל ההדלפות והספינים שרווחו לפני ארבע שנים. לפי הדיווחים, אפילו נאסר על הכנסת טלפונים חכמים לחלק מהפגישות. כל צד מציג צוות משא-ומתן שבו בין שישה לעשרה חברים. למרות שהן אינן מחויבות לכך, ייתכן שהמפלגות יביאו את ההסכם הקואליציוני - אם יושג - להכרעת נציגי המפלגה השונים. האבק השווה את שיחות הגישוש שהתנהלו עד כה להברגת בורג לקיר. "אם לא עושים את זה נכון בשלב הראשון, אף פעם לא תוכל ליישר אותו", אמר השבוע, ושיבח את הדרך שבה הצדדים נהגו עד כה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.