מזה עשר שנים שוואי-לאם צ'אן משמשת כמדריכת תיירים לדוברי סינית המגיעים לבקר בישראל. רובם מגיעים מסין, אך גם ממדינות אחרות כמו טאיוואן, סינגפור והונג קונג ואף מארה"ב. היא הגיעה לישראל לפני 17 שנים בעקבות בן זוגה הישראלי.
עוד לפני שפרצה הקורונה לחיינו שם לעצמו משרד התיירות למטרה לקדם את התיירות הנכנסת מסין לאחר שזו זוהתה כבעלת פוטנציאל אדיר. אתרי תיירות הותאמו לקהל הסיני והביקוש למדריכים דוברי סינית עלה וכיום כ-120 מדריכים פועלים בישראל.
סגמנט מדריכי התיירות הנכנסת נפגע קשות עם עצירת התיירות לישראל מאז מרץ 2020, בתוכו מעגל המדריכים דוברי הסינית חווה פגיעה קשה במיוחד כשלא רואים את האופק. מתווה התיירות המסתמן לתחילת חודש נובמבר רלוונטי בתחילה לתיירים ממדינות האיחוד האירופי ומה-21 לחודש לכלל אזרחי העולם המחוסנים בשלוש מנות חיסון או בשתי מנות שטרם חלפה חצי שנה ממועד קבלת המנה השנייה. הסינים וכמוהם התיירים ממדינות אחרות באסיה לא ימהרו לבוא - ראשית, מסבירה צ'אן רבים מהם לא מחוסנים לאור חשש מתופעות החיסון ולאור העובדה שגבולות המדינה שלהם היו סגורים ממילא, כך שלא היה תמריץ - ושנית, החסם העיקרי הוא הדרישה לבידוד עם שובם למדינות שלהם.
גם כשהתקיים פיילוט במסגרתו ביקרו בישראל קבוצות של תיירים, הוא לא כלל מבקרים מסין או מהונג קונג "יש לי חברים בהונג קונג שכבר שנתיים לא יצאו מהמדינה וזה נדיר. הם גם לא ממהרים או מתכננים נסיעות לחגים למשל".
ואיך מתקיימים בינתיים ללא הכנסה או אופק?
"מאז יולי אני לא מקבלת דמי אבטלה כי אני בת 43. אני, ומדריכים כמוני בגילאי 40-50 מתקשים למצוא עבודה אחרת. העברית שלי טובה לדיבור אבל פחות לקריאה או לכתיבה. מדריכים בגיל 40-50 שזו הקריירה שלהם שלחו קורות חיים לכל מיני עבודות ולא ממש נענו. חבר סיני שעבד בהייטק הצליח לחזור לתחום, קולגות שלי שהם הורים לילדים, בעלי תואר ראשון ושני מצאו עצמם עובדים בעבודות מזדמנות כדי להביא אוכל הביתה".
"אני פעילה במאבק של מורי הדרך להחזרת התיירות", היא משתפת "גם כי רבים מחבריי נופלים בין הכיסאות בכל הנוגע לדמי אבטלה. יש חוק יבש שעל פיו פועל הביטוח הלאומי בכל הנוגע לתשלום אבטלה אבל אנחנו פועלים בפורמט אחר, מדריכים רבים מועסקים על ידי כמה מעסיקים והמערכת בנויה לאנשים שעובדים עם מקסימום 2-3 מעסיקים כך שיש מדריכים שלא קיבלו דבר. זה בדיוק הסיפור גם עם כל מה שקשור לימי מחלה שאנחנו לא מקבלים - אם אני חולה ימצאו לי מחליף וזהו. המצב כיום הוא שאני שורפת את החסכונות שלי. בשנתיים שקדמו לקורונה עבדתי הרבה, וכעת מה שחסכתי כדי לקנות דירה או לפנסיה - משמש אותי כדי להתקיים".
לדברי צ'אן יש רצון מצד התיירים במזרח לבקר בישראל, ברובה תיירות דת אבל לא רק. "ליהודים ולישראל יש מוניטין מצוין בסין ואנשים רוצים לבוא לישראל לראות מה זו המדינה הזו. אם נניח תאילנד סגורה ואנשים מחפשים תיירות בטן-גב הם יכולים למצוא חופים יפים אחרים אבל ירושלים יש רק אחת וישראל רק אחת ויש ביקוש. בטווח הרחוק אני מאמינה שהתיירות מהמזרח תשגשג".
כמי שפעילה במאבק להחזרת התיירים מבקשת צ'אן להשמיע גם את קולם של העסקים הנוספים שחיסרון התיירים מכביד עליהם "דוגמת חנויות שמוכרות לתיירים באזור הכינרת למשל. יש קהלים שלמים שבגלל העובדה שלא מתאפשרת כניסת תיירים לישראל נותרו ללא פרנסה. אנחנו מרגישים שלא נעשים מאמצים ושאין מספיק הבנה שבפריפריה שבה לא ממש מתפרנסים מהייטק התיירות היא משאב כלכלי חשוב".
לנוכח המתווה שצפוי להתפרסם בימים הקרובים ושעל פיו תותר כניסת אלף תיירים ביום במסגרת מאורגנת - קבע משרד הבריאות כי תיירים שעברה חצי שנה ממועד קבלת מנת החיסון השנייה שלהם יידרשו לעבור בדיקת אנטיגן בכניסה לאתרים. על כך היא אומרת, "תדמייני איך תיראה הכניסה לכנסיית הקבר שכל תייר יידרש לעבור בדיקה שתיארך רבע שעה. מפחדים שתיירים יביאו וריאנטים אבל לא חושבים על מה שהם מרגישים ועד כמה דרישות כאלה פוגעות בתיירים ובתדמית של ישראל. הם תיירים שעברו שתי בדיקות פי סי אר ובדיקה לפני כניסה לכל אתר היא דרישה מכבידה. איש לא דיבר עם אנשי השטח שישקפו לו את המצב. אנשים באים לבקר ולראות את הוויה דולורוזה אבל לא לעבור ויה דולורוזה בעצמם".
עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.