שוק ההון הופתע השבוע בעקבות פרסום מעצרו לחקירה של שי ליפמן, המשמש כאנליסט נדל"ן בכיר בבית ההשקעות ווליו בייס, על-ידי רשות ניירות ערך. על פי החשד, במהלך התקופה שבין השנים 2019 ועד 2021 ביצע ליפמן עשרות עסקאות בניירות ערך שונים של חברות ציבוריות שונות, באמצעות חשבון שאינו רשום על שמו. זאת, תוך שימוש סדרתי במידעי פנים שהיו מצויים ברשותו מתוקף תפקידו, וקשריו ביחס לפרטים מהותיים הנוגעים לאותן חברות ציבוריות, אשר אליהם נחשף במסגרת עבודתו. זאת תוך גריפת רווחים אסורים (ממומשים ותיאורטיים) בהיקף כולל של למעלה מחצי מיליון שקל. הוא שוחרר בערבות של חצי מיליון שקל.
ליפמן נחשב לאחד האנליסטים הוותיקים בשוק ההון המקומי, עם ניסיון של כ-20 שנה בניתוח וסיקור חברות ציבוריות, והתמחות עיקרית בתחום הנדל"ן על ענפיו השונים. לבית ההשקעות ווליו בייס הצטרף ליפמן בתחילת שנת 2016, וטרם לכך שימש כאנליסט בבית ההשקעות אי.בי.אי ובחטיבת ההשקעות של בנק לאומי, וכן שימש כמנהל צוות כלכלנים בחברת BDI.
חשוף למידע הנמסר על ידי בכירים
במסגרת תפקידו, אנליסט בבתי השקעות בדרך כלל עוקב באופן שוטף אחר פעילות החברות בבורסה ואחר הנתונים הכספיים שהן מציגות בדוחותיהן הכספיים. על בסיס הנתונים שבידו הוא מבצע הערכת שווי לחברה הרלוונטית, בוחן את מצב השוק שבו היא פועלת, ובהתאם מפרסם המלצה לגבי כדאיות רכישת המניה. במסגרת תפקידו חשוף האנליסט גם למידע הנמסר לו על-ידי בכירים בחברות המסוקרות על ידיו, כחלק מגיבוש חוות הדעת לגביהן, כאשר לא מן הנמנע שחלק מאותו מידע מגיע לידיו טרם פרסומו לציבור.
בתי השקעות מעסיקים אנליסטים גם ל"סייל סייד", דוגמת ליפמן, שניתוחי החברות שלהם מופצים ללקוחות בית ההשקעות, וגם "ביי סייד", המבצעים ניתוחים כלכליים לצורכי השקעה פנימיים של בית ההשקעות.
חקירתו של אנליסט כליפמן בחשד לשימוש במידע פנים חריגה בשוק ההון המקומי, שכן לא מדובר באיש פנים שהוא עובד של חברה ציבורית בתוכה, אלא יועץ חיצוני לה. עם זאת, רשות ני"ע טענה בביהמ"ש כי "ליפמן מהווה איש פנים בשורה של חברות ציבוריות מתוקף תפקידו וקשריו עימן". זאת, בהתאם לחוק ניירות ערך, הקובע כי "איש פנים" הוא "דירקטור, מנכ"ל, בעל מניות עיקרי בחברה או אדם אחר שמעמדו או תפקידו בחברה או קשריו עימה נתנו לו גישה למידע פנים".
בדומה לליפמן, שכאמור הינו גורם חיצוני לחברה, הועמדו בעבר לדין אנשי היח"צ צביקה רבין ונועם טפר, שהורשעו בעבירות של שימוש במידע פנים שאותו קיבלו במסגרת ייעוץ לחברות ציבוריות ששכרו את שירותיהם.
בעניינו של רבין, שהורשע בשנת 2014, קבע שופט בית המשפט הכלכלי חאלד כבוב כי זה "החזיק בתפקיד מרכזי שבו נחשף לכמויות עצומות של מידע פנים מצד לקוחותיו, ובמקום לנקוט משנה זהירות כראוי וכנדרש, בחר לנצל בצורה צינית את מעמדו ואת האמון הרב אשר ניתן בו".
מעורב בביצוע עסקאות בינלאומיות
ווליו בייס, המעסיק של ליפמן, הוא בית השקעות המציע לפי תיאוריו "מגוון רחב של שירותים פיננסיים וייעוץ פיננסי אסטרטגי". בין שירותים אלה ווליו בייס עוסק בתחום ניהול הנפקות וגיוסי הון וחוב, ניהול תהליכי מכירה, רכישה ומיזוג של חברות, וכחלק מכך מעורב לעיתים גם בביצוע עסקאות בינלאומיות ובליווי לקוחותיו מול הגופים המוסדיים הישראליים, ומספק פתרונות פיננסיים בהתאם לצורכי החברות ובעליהן.
כחלק מהשירותים שהוא מציע, ווליו בייס מספק לגופים המוסדיים "אנליזות כלכליות מקצועיות ומעמיקות במגוון ענפים", ולצורך כך מעסיק כמה אנליסטים, בהם ליפמן.
צמד מייסדי ווליו בייס הם ויקטור שמריך, יו"ר החברה, ועידו נויברגר, המכהן כמנכ"ל, שייסדו בתחילת שנות ה-90 יחד את חברת איפקס, שבהמשך התמזגה עם בית ההשקעות מיטב - כיום בית ההשקעות השני בגודלו בישראל. מלבד השניים, עם בעלי המניות של ווליו בייס נמנים נתן חץ, מייסד ומנכ"ל ענקית ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ, ומשפחת ורטהיים, בעלת קוקה-קולה ישראל אשר מחזיקה גם בבנק מזרחי טפחות.
חזקת החפות. שי ליפמן הוא בגדר חשוד בלבד במעשים האמורים. ליפמן לא הורשע בביצוע העבירות, ועומדת לו חזקת החפות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.