בזמן שוועדת הבדיקה לענייני התעמרות והטרדות מיניות בתאגיד השידור הציבורי עושה את עבודתה, ואחרי החשיפה בגלובס לפיה הנהלת התאגיד הציעה לנושאי משרה בכירים ייעוץ משפטי שלא אמורים היו לקבל כהכנה לפני הופעתם בוועדה, מחריפה המלחמה בין מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ לחלק ניכר מחברי המועצה - בעיקר היו"ר גיל עומר - והופכת אישית.
המתיחות עם המועצה לא באה לידי ביטוי ממשי בישיבות עצמן. "נופת צופים", מתאר שלא לייחוס חבר מועצה את התנהלותו של קובלנץ מולם במפגשי פנים אל פנים. רק מאוחר יותר מגיעים המכתבים התוקפניים והאמירות הקשות.
התכתבויות כאלה בין חברי המועצה למנכ"ל שהגיעו לידי גלובס מלמדות על אי אמון שהולך ומחריף, כאשר קובלנץ מאשים את עומר בלא פחות מאשר "ציד מכשפות והתעמרות" נגד עובדים וחברי הנהלה, ואילו חלק מחברי המועצה מאשימים את קובלנץ בניסיון להכפיש את עומר ואותם, בניסיון להפוך ביקורת מקצועית לגיטימית לרדיפה אישית.
הוואטסאפים וכיפופי הידיים
בקיץ האחרון הוקמה במועצת התאגיד ועדת בדיקה לבחינת תלונות על התעמרות והטרדות מיניות. הוועדה הונחתה לבחון גם את דרך הטיפול בהן על ידי התאגיד, ואמורה להוות כתובת עבור תלונות נוספות - הן בנושאים של הטרדה מינית, והן בנושאים של התעמרות בעבודה או יחס לא נאות. בכל העניינים האלה הוועדה תבחן את מכלול ההיבטים של יחסי העבודה והתרבות הארגון. הוועדה הייתה אמורה לסיים את עבודתה תוך 6-8 שבועות, אולם לאור ריבוי המופיעים בה קיבלה הארכה.
לאחר הקמת הוועדה התקשרה הנהלת התאגיד - אחרי מכרז - עם משרד עורכי הדין מיתר, שגם ליווה את ההנהלה בעת שהתמודדה עם דוח של מבקר המדינה. נציין כי לתאגיד מחלקה משפטית משלו, וכן כארבעה משרדי עורכי דין שנותנים לו ייצוג חיצוני. בעת אישור ההתקשרות עם מיתר, ובהמלצת משרד המשפטים, נקבע כי אחד התנאים הוא שהמשרד לא ייתן ליווי אישי ולא יכין את המופיעים והמזומנים בפני הוועדה, ויעסוק רק בעניינים טכניים.
אלא שבהנהלה פירשו כנראה אחרת את ההחלטה: בגלובס נחשף לאחרונה כי ההנהלה פנתה בכתב לבעלי תפקידים בדרגות סמנכ"ל בארגון, ובדקה האם הם זומנו להופיע בפני הוועדה, והאם הם מעוניינים בהכנה עם עורכי הדין שמלווים את התאגיד. הפרסום בגלובס עורר סערה במועצת התאגיד, שם ביקשו חלק מחברי המועצה, ובהם היו"ר גיל עומר וחברת המועצה דלית שטאובר האחראית על ועדת כוח-האדם, לראות את הפניות שנעשו לסמנכ"לים.
גיל עומר / צילום: ויקימדיה, רפי דלויה
כשהתברר שהפניות נעשו באמצעות הודעות וואטסאפ, התבקשה סמנכ"לית משאבי האנוש להעביר את תוכנן, כדי לבחון האם יש בהם עבירה על התנאים שהציבה ועדת המכרזים להתקשרות עם מיתר. הדרישה עוררה התנגדות גם מצד הסמנכ"לית וגם מצד קובלנץ.
בסופו של דבר, ההודעות אכן הועברו תחת מחאה, וכך נכתב בהן: "הי (שם מתחלף), אני בודקת עם כל נושא משרה אם זומן לוועדה, ואם כן , אם מעוניין בהכנה עם עורכי הדין שמלווים את התאגיד בנושא ועדת הבדיקה. אם זומנת ותרצה הכנה איתם, עדכן אותי".
דרישת המועצה לבדוק את ההודעות שקיבלו המנהלים העצימה כאמור את מלחמת כיפופי הידיים בינה לבין קובלנץ, אשר שיגר כאמור מכתב חריף ליו"ר עומר ולחברי המועצה. "אני מבקש להבהיר כמה דברים, מתוך תקווה שהדברים יביאו לקץ ציד המכשפות של עובדים ומנהלים בתאגיד על ידך", פותח קובלנץ.
וכך נכתב בהמשך: "אני רואה בחומרה את ההאשמות בהודעתך, שהן חסרות ביסוס בלשון המעטה. אני רואה בחומרה רבה עוד יותר את ההתעמרות המתמשכת שלך במנהלים בתאגיד, אשר הדרישה לעיין בוואטסאפים אישיים והאולטימטום הפומבי שנתת, שחוקיותם מוטלת בספק גדול, היא העדות הטרייה ביותר לה. מצער מאוד שבמסגרת ניסיונך הבוטה לפגוע בי, אתה גם פוגע במנהלים המסורים של התאגיד, ולמעשה פוגע בתאגיד עצמו".
חץ לבטן הרכה
קובלנץ טוען כי אין ולא היה כל ניסיון הסתרה בעניין הייעוץ לסמנכ"לים. "ההאשמה הזו שלך נועדה כל כולה לייצר נרטיב מופרך, כאשר אתה יודע היטב שאין בכך כל אמת", הוא כותב לעומר. "הפגישות של עורכי הדין לא הוסתרו מאיש, מהטעם הפשוט שלא היה מה להסתיר בהן. תעיד על כך העובדה שהיועצת המשפטית של התאגיד הוזמנה אף היא להסתייע בעורכי הדין החיצוניים. ודאי תסכים, שחזקה עליה כי אם חשבה שיש בקיום השיחה של עורכי הדין עמה משום חריגה כלשהי מתנאי ההתקשרות, הרי שהייתה מתריעה על כך, ומודיעה לנו את הדבר בטרם עת.
"לגופם של דברים, ככל שנמסר לי, הפגישות של משרד מיתר עם מנהלים בתאגיד, שאת זהותם, מספרם ותוכנם אינני מכיר במדויק, היו חלק מייצוג התאגיד וכחלק מהשירותים המשפטיים אשר לשמם התאגיד התקשר עם עורכי דין חיצוניים. בשום אופן לא מדובר בניסיון להשפיע על הופעת העובדים בוועדה, כפי שהנך מאשים ללא ביסוס, או בניסיון לברר מי מופיע ובאיזה סדר. ההיפך הגמור הוא הנכון".
קובלנץ טוען כי בוועדת המכרזים נאמר אומנם כי עורכי הדין החיצוניים לא יתנו "ייעוץ משפטי אישי" לנושאי משרה או עובדים, אך הייעוץ שהוצע להם איננו כזה אלא חלק מייצוג התאגיד, והלקוח הוא התאגיד. במכתב אין התייחסות לסוגיה מדוע רק נושאי המשרה הבכירים קיבלו הצעה לייעוץ מסוג זה, ולא עובדים רבים אחרים שהגיעו להעיד בפני הוועדה.
קובלנץ לא שוכח להפנות חץ לבטן הרכה של המועצה (לפחות של המועצה הקודמת) כשהוא מתייחס לדוח מבקר המדינה, שבו הועברה ביקורת על התנהלות ההנהלה והמועצה בפרשת "הרשימות השחורות" (שבהן תויגו עובדי רשות השידור לשעבר בכינויים פוגעניים בעת שנבחן מי מהם ימשיך לתאגיד) - גם אז מי שייצג את התאגיד היה משרד מיתר. "אני מניח שלא שכחת את השעות הרבות שהקדישו עורכי הדין לחברי המועצה השונים ששמם/תפקידם הוזכר בטיוטה בהקשרים לא נעימים של מינוי מקורבים (ואיך גם שמך הטוב נשמר כאשר הושמט מהדו"ח הסופי)".
"באופן דומה, במסגרת הליווי המשפטי של התאגיד כעת, נערכו פגישות ושיחות עם מי שביקש זאת. על פי הנמסר לי, הייעוץ התמקד בסוגיות רוחב במסגרת ייצוג התאגיד, ובמסגרת זכויות המנהלים מול ועדה מסוג זה".
בסוף מכתבו ממשיך קובלנץ לצייר את ההתערבות של המועצה בסוגיית הייעוץ המשפטי כמשהו אישי: "אני שב וקורא לך לשים את כעסי העבר מאחור", הוא כותב לעומר, "ולפתור את העניין באמצעות גישור מקצועי או בכל מנגנון אשר תבחר. זה חשוב ממך וממני".
"אי הבנת המציאות"
רוב חברי המועצה לא נותרו אדישים לתוכן ולסגנון של מכתבו של קובלנץ, וחלקם השיבו מכתבי תשובה המזכירים לו כי תפקידה של המועצה לפקח על פעילות ההנהלה. מעניינת במיוחד תגובתה של חברת המועצה דלית שטאובר (שמועמדת כיום לתפקיד יו"ר מועצת הרשות השנייה), שבעבר הלא רחוק נחשבה מקורבת לקובלנץ, אך מקורבים טוענים שגישתה אליו השתנתה מאוד בשנתיים האחרונות מאז שנבחר מחדש למנכ"ל.
דלית שטאובר / צילום: ויקימדיה
"מאחר והפנית את תשובתך לגיל גם לכלל חברי המועצה, הריני מוצאת לנכון להתייחס הן לתוכן הכתוב והן לסגנון ולבחירת המילים", כותבת שטאובר. "אתה פותח את מכתבך בהאשמה קשה על 'ציד מכשפות' לכאורה שלך ושל הסמנכ"לים. זהו ביטוי חמור מאין כמוהו, שהוא בבחינת אצבע מאשימה, על כוונה זדונית להרע ללא סיבה - בשעה שהתבקשתם לענות על שאלה עניינית וחשובה.
"אתה כורך במקשה אחת ביקורת שנשמעת על דרך ניהולך, כשאתה מצרף אליה את הסמנכ"לים, בעוד שאתה הוא זה שמנחה אותם גם במה וגם באיך. לכך קיבלנו אסמכתא נוספת רק בישיבה האחרונה, עם היחשף המסרון ששלחת לעופר (הכוונה לישיבת הנהלה שבה העלה אחד הסמנכ"לים בטעות התכתבות וואטסאפ שבה קובלנץ מאיץ באחד הסמנכ"לים 'להתיש את גיל', עב"ל).
לדברי שטאובר, "אתה מאשים את היו"ר בפגיעה בתאגיד, כשאתה חוזר ומבלבל בין ביקורת לגיטימית שנמתחת על דרך ניהולך או על פעולות, לבין מה שאתה מכנה רדיפה אישית, ונותן פרשנות משלך לכל בקשה ופנייה מקצועית ולגיטימית.
"הבקשה להעברת ההתכתבויות הייתה החלטה לגיטימית של ועדת כוח-אדם, כאשר חברי המועצה רשאים לקבל ולראות כל חומר מקצועי אם הדבר דרוש למילוי חובתם. איננו קובעים את דרך התקשורת של הסמנכ"לים עם עובדי התאגיד, ובמקרה זה גיתית (סמנכ"לית כוח-האדם, עב"ל) בחרה להשתמש בטלפון ככלי עבודה לשליחת מסרון, כלי לגיטימי בהחלט.
"אין בהעברת מסרים אלו אלינו כל חדירה לפרטיות, שכן הם נשלחו במסגרת העבודה ונוגעים לעבודה בתאגיד. לא ביקשנו לראות מסרונים שנכתבו לבני משפחה או לקבל את הטלפון לידינו. מכאן האמירות על אי נוחות וחדירה לפרטיות גובלות באי הבנת המציאות ומעלות תמיהה".
שטאובר טוענת כי העיכוב המשמעותי בהיענות לבקשה, שלא נדרשת לה הכנה מוקדמת כי אם לחיצה על כפתור, מעלה תהיות - ובוודאי "גרם אי נחת לגבי הדרך שבה בחרתם להיענות תוך השמעת זעקות שבר והעמדת פני נפגעים".
שטאובר מתייחסת לרמיזות של קובלנץ על חלקם של חברי המועצה בדוח מבקר המדינה, שבדק בעבר בין היתר את פרשיית "הרשימות השחורות". "באשר לרמיזותיך, שבהזדמנויות שונות אתה חוזר וממחזר, והמשוללות בסיס, לגבי מעורבות חברי מועצה בכל הקשור לדוח מבקר המדינה, אציין: הניסיון שלך להכפיש את היו"ר ואותנו בהזדמנויות שונות באופן פורמלי ובלתי פורמלי, הוא ניסיון נואל שבוודאי אינו תורם בשום דרך שהיא לשיפור יחסי עבודה או לקידום מטרות התאגיד וייעודו.
"זהו ניסיון שמושך את השטיח ומחבל בבקשה שלך עצמך לשים את הדברים מאחור ולפתוח דף חדש, כפי שאתה מבקש מהיו"ר. לגבי טענותיך על מעורבות היו"ר וחברי המועצה בנושא הדוח, אתה יודע שהמועצה שורבבה לעניין לאחר מאמצים בלתי נלאים לגרור את חבריה פנימה, תוך ציון אמירות שקריות של כמה עובדי תאגיד שניסו להגן על עצמם באמצעות הפניית הזרקור למקום שלא נמצא בו כל כוונת זדון".
לדבריה, "למיטב ידיעתי ולכל אורך כהונתי כחברת מועצה בתאגיד פעלו היו"ר וחברי המועצה אך ורק מטעמים מקצועיים ועניינים. לכן אני פונה אליך ומבקשת שוב בכל לשון של בקשה, הימנע מהאשמות אישיות ומטענות לרדיפה אישית, פעל בענייניות והתמקד בעיקר".
"פגמים מהותיים בהתנהלות"
שטאובר איננה היחידה שמבקרת קשות את אופן התנהלותו של קובלנץ. חברת המועצה מיכל רפאלי-כדורי, למשל, מפנה אותו במכתבה לסעיפים בחוק הקובעים מה תפקידה של המועצה ואת מערכת היחסים בינה לבין המנכ"ל: "כדאי שתעיין בסעיף מעת לעת, בטרם תשלח את מי מאיתנו לגישור עמך".
לאחר שהיא סונטת בו על הסגנון הבוטה והמשתלח, מבקרת רפאלי-כדורי את הבחירה של קובלנץ לתקוף את עומר: "גיל היו"ר הוא אדם שיושרו והגינותו הולכים לפניו, כמו גם מקצועיותו, הכרתו את פעילות התאגיד לפרטים, מסירותו ודאגתו רבת השנים להקמת התאגיד ואיתנותו. כל ניסיון שלך להציגו באופן שונה מקומם, דוחה וראוי לכל גינוי".
מיכל רפאלי-כדורי / צילום: רמי זרנגר
רפאלי-כדורי מחזקת במכתבה את הפרסומים בגלובס, שלפיהם בניגוד לימים שבהם המועצה "הייתה בכיסו של קובלנץ", כיום חלק לא מבוטל מהם מתנגד לאופן בו מתנהל התאגיד תחתיו. "הסר דאגה מליבך- היו"ר אינו החבר היחיד במועצה שרואה בעיתיות באופן שבו מתנהל התאגיד תחתיך בימים אלה.
"ניסיונך החוזר לתאר את המציאות כאילו אדם אחד (היו"ר) יצא לוונדטה אישית נגדך, כזו ההורסת את התאגיד תוך התעמרות במנהליו - הוא חסר שחר ושקוף. חשוב שייאמר, לא רק היו"ר מוצא פגמים מהותיים בהתנהלותך. שמעת זאת לא אחת בישיבות המועצה מפי לא מעט חברים - שעושים את עבודת הפיקוח המוטלת עליהם על פי חוק - גם אם פיקוח זה המתחייב בדין קשה לך, כך נראה, מנשוא.
"ניסיונך לגרור עמך את כל חברי ההנהלה תחת כיפת הביקורת הנוקבת - שקוף ומניפולטיבי. אנו רואים היטב את מאמציך להכתיב לכפופים לך את תחושת היחס שכביכול הם מקבלים מהיו"ר ומהמועצה, ולייצר מצג שווא. מדובר באופן פעולה מזיק, מצער ובעיקר מנותק מהמציאות".
למרות קרבתם של חלק מהסמנכ"לים לקובלנץ, נראה שחברי המועצה מפרידים בין התנהלותם להתנהלותו של קובלנץ. "אנו צופים בעבודתם של הסמנכ"לים, אלו המכותבים למייל זה ולא פחות מכך אלו שאינם מכותבים לו - והם נראים כמי שעוסקים בעבודתם ביושר, במסירות ובמקצועיות אין קץ, ואינם נגררים למקום שאתה מנסה לגרור אותם", כותבת רפאלי-כדורי.
"תאמין או לא, יש לנו עיניים ובעיקר אוזניים ועוד כמה חלקים ביניהם, שמאפשרים לנו להתרשם. אנו צופים בהם, מוקירים את ענייניותם ומעריכים את מלאכתם החשובה והלא קלה, בשעה שאתה מטפטף באוזניהם מציאות מופרכת וגורר אותם לעניינים לא להם בעל-כורחם, ואפשר שלמורת רוחם.
"אין לי ספק - יתרה מזו, יש לי ידיעה ברורה - שרובם הגדול לא סבור שחברי המועצה או היו"ר מתעמרים בהם - נהפוך הוא. לעניין פליאתך והרמת הגבה המופרכת שלך על הדרישה לראות הודעות וואטסאפ רלוונטיות, שנתבקשו על ידי יו"ר ועדת כוח-אדם - כל שאומר: טול קורה מבין עיניך, ובעיקר מבין עינינו.
"רק לאחרונה נבנו תילי תילים של טענות המסתמכות על הודעות וואטסאפ של מנהל/ת בתאגיד. ששת אז לצטט מהם ולעשות בהם שימוש, ומעולם לא טרחת לטעון שהעיון בהם אינו חוקי. מסתבר שהפרסונה כנראה מכתיבה את האידאולוגיה.
"מבלי להיכנס לגופם של דברים, ומבלי לנקוט עמדה לגביהם, אציין שאינני זוכרת שהייתה לך אי נוחות או בעיה משפטית להתבסס על תכנים שמועברים בכלי זה לעובדים - כראיה לבחינת התנהלות אדם או גוף בתאגיד... לא נותר לי אלא לומר כל הפוסל, במומו פוסל".
חבר המועצה פרופ' דוד אלכסנדר הוסיף בתגובה להתכתבות גם את נקודת מבטו: "בכל הנוגע לתכנים ולהעמדת עובדות על דיוקן - עשו מיכל ודלית עבודה יסודית, וניסחו היטב ובמדויק את הדברים שראוי היה להעיר לגביהם. דבריהן מקובלים עליי, ולפיכך אני פטור מלחזור עליהם.
"אבל אין לי פטור, בשום פנים ואופן, מלהתייחס לסגנון מכתבך ולמוזיקה המלווה את טענותיך והאשמותיך. הפעם הגזמת. בכל הנוגע לגסות-רוח ולבוטות - בפנייתך הנוכחית לגיל התעלית על עצמך. גם בהשוואה למתקפות קודמות נגד המועצה. התנגחות שכזו, כלפי יו"ר ארגון, לא הייתה מקובלת במחוזות בהם היו לי העונג והכבוד למלא תפקידים ציבוריים, ואינני מוכן להסתגל לה כסגנון שאתה משליט בתאגיד.
"על הדברים להיאמר: ההתכתשות המתמשכת שלך עם היו"ר ואיתנו עברה זה מכבר את גבול הסובלנות. אני, לפחות, עייפתי ממנה. על כל המשתמע מכך".
בדרך להדחה?
יש להניח כי חילופי ההאשמות בין הצדדים לא יסתיימו בזה. במועצה ימתינו למסקנות הוועדה שמפאת כמות המבקשים להעיד קיבלה הארכה למועד הגשת המסקנות.
על פי מקורבים, בהנחה והמסקנות יקבעו כי אכן קיימת תרבות ארגונית של התעמרות בתאגיד, חלק מחברי המועצה ינסו להוביל מהלך של הדחת המנכ"ל - זאת למרות שהקדנציה שלו אמורה להסתיים בעוד כשנה וחצי.
נראה כי לכל הצדדים ברור כי הסיכוי שהמועצה הנוכחית תאריך את כהונתו של קובלנץ בקדנציה נוספת שואף לאפס, ולכן יש להניח שהקרב שלו כעת הוא לא על עתידו בתאגיד, אלא על התפקיד הבא.
אלדד קובלנץ, גיל עומר וחברי המועצה סירבו להגיב.
חוסר שקט מתמשך: המועצה הלעומתית למנכ"ל, הוואקום השלטוני, המועצה החדשה והתלונות על התעמרות
תאגיד השידור הציבורי מתוקצב מתוקף חוק בכ-800 מיליון שקל בשנה. פעילותו מנוהלת על ידי הנהלת התאגיד, בראשות מנכ"ל שנבחר על ידי מועצת התאגיד. המועצה נבחרת על ידי ועדת איתור בראשות שופט, וכדי להבטיח עצמאות מוחלטת וחופש מהשפעות זרות, היא איננה כפופה לשר כלשהו. תפקידה לקבוע מדיניות, לבקר ולפקח על פעילות ההנהלה בכל מה שקשור בביצוע.
בתפקיד המנכ"ל מחזיק עוד מתקופת ההקמה אלדד קובלנץ. בשנים הראשונות לכהונתו תוארה המועצה על ידי מקורבים כ"מונחת בכיסו של קובלנץ", אך בהדרגה, ככל שגברה הביקורת התקשורתית על האופן שבו מתנהל הגוף הזה, החלו לצוץ סדקים - תחילה בין קובלנץ לעומר (שאף לא הצביע לטובתו בעת שנבחר מנכ"ל קבוע לתאגיד), ובהמשך גם עם חברי מועצה נוספים.
בשלהי המועצה הקודמת כבר התמודד קובלנץ עם מועצה לעומתית שהקשתה על התנהלותו, אך בעקבות הוואקום השלטוני נוצר מצב אבסורדי שבו כהונתה של המועצה תמה, ולא ניתן היה למנות מועצה חדשה. כך, קובלנץ התנהל למעלה משנה ללא פיקוח.
לפני מספר חודשים מונתה מועצה חדשה, וזו ביקשה לבחון באמצעות מבקרת הפנים של התאגיד את תחלופת כוח-האדם הגבוהה והתרבות הארגונית. כפי שחשפנו בגלובס, חלק ניכר מהסמנכ"לים שהתבקשו להעיד בפניה סירבו לשתף פעולה.
באוגוסט השנה התפרסמה בעיתון "הארץ" כתבת תחקיר של העיתונאית תמר קפלנסקי, שבה העידו עובדים ממחלקות שונות על התנהגות מתעמרת והטרדות מיניות. בתגובה הוחלט במועצת התאגיד להקים ועדת בדיקה שתבחן את ההאשמות. חברי הוועדה שנבחרו הם שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, שמכהנת כיו"ר; פרקליט המדינה לשעבר, עו"ד משה לדור; והסופרת ואשת הטלוויזיה לשעבר, כרמית גיא.