הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה ירוקה בת"א; פתאל קפצה 7% במחזור המסחר הגבוה בבורסה

פער ארביטראז' חיובי דחף את נובה 7% • עליות חדות באג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים • מדד ת"א 35 טיפס ב-0.2% לשיא חדש, ומדד ת"א 90 עלה ב-1.3% • ומה חושבים במזרחי טפחות על הנתונים שהתפרסמו בארה"ב ביום שישי?

הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

16:00

יום המסחר הראשון לשבוע זה הסתיים בעליות שערים, הגבוהה שבהן במדד ת"א 90 שעלה ב-1.3%. מדד ת"א 35 עלה ב-0.2% בעקבות עלייה חדה של 7% במניית נובה . המניה שבה עם פער ארביטראז' חיובי גבוה והמסחר הבוקר אף נפתח באיחור לצורך מיתון תנודות (פתיחה אנגלית). מנגד, לייבפרסון  ונייס  איבדו גובה. מחזור המסחר הסתכם בכ-850 מיליון שקל. 

בניגוד למגמה החיובית, מדד הביומד איבד 0.8% כאשר את הירידות הובילו אנלייבקס , פרוטליקס , בונוס ביוגרופ , יוניבו , אייסקיור מדיקל  וקנאשור 

גם פתאל החזקות  זינקה היום ב-7%, והיא עשתה זאת במחזור המסחר הגבוה ביותר בבורסה היום - כ-40 מיליון שקל. אחריה מבחינת היקף המחזור שופרסל , שאיבדה 2.3% במחזור של 37.8 מיליון שקל.

מי שעוד איבדו גובה היום הן נקסט ג'ן  שמחקה מעל 15% (ובכך משלימה ירידה של 24% בתוך שבוע), שרין  שנסוגה ב-9% ושירותי בנק אוטומטיים  (שב"א) שאיבדה 5.5%.

15:00

העליות בבורסה נמשכות, כשת"א 35 עולה ב-0.3%, ת"א 125 ב-0.5% ות"א 90 קופץ 1.2%. מדד הבנקים עולה בקרוב ל-0.4%, מדד הנפט מתקדם 0.5%. מחזור המסחר עד כה עומד על כ-700 מיליון שקל.

בפסגת מדד ת"א 35 עדיין ניצבת נובה עם עלייה מרשימה של 7%, ואחריה קבוצת אשטרום , אלקטרה , מליסרון  וטאואר . בתחתית המדד נייס ולייבפרסון שמאבדות 3.5%, אחריהן אופקו ושופרסל.

13:25

הבורסה ממשיכה להתנהל במגמה חיובית, כאשר מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ות"א 90 ממריא ביותר מ-1%. מדד הביומד בולט כנגד המגמה עם ירידה של 0.3%, בעיקר בשל ירידות של אופקו הלת' , בונוס ביוגרופ  ואנלייבקס . מחזור המסחר מסתכם עד כה בכ-490 מיליון שקל.

נובה  מרכזת עניין ומזנקת ביותר מ-7%, בין השאר לאור ארביטראז' חיובי גבוה ששבה איתו מוול סטריט - שם זינקה לאור הדוחות החזקים. גם יומן אקסטנשנס , הייקון מערכות , באפ , פתאל , כנפיים  ואלרוב נדלן  רושמות עליות חדות.

בצד השני של הטבלה נקסט ג'ן  שמאבדת 10%, צ'קראטק , שרין , לייבפרסון  ונייס  עם ירידות מהותיות.

11:50

חברת הרחפנים איירובוטיקס  עולה ביותר מ-4% לאחר שהודיעה שחתמה על מזכר הבנות עם חברת Thabis הווייטנאמית. במסגרת ההסכם, ת'ביס תפעל כמפיצה המקומית למערכות והשירותים של איירובוטיקס לצורך הטמעתן בחברות ממשלתיות במדינה, בהן חברות הכרייה והנפט והגז הלאומיות. החברה מעריכה שהיקף החוזה הכולל יניב הכנסות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. 

בית ההשקעות אופנהיימר העלה את מחיר היעד למניית אורמת  הדואלית ל-82 דולר. "החברה הציגה הפתעה חיובית ברווחיות וב-EBITDA למרות הכנסות נמוכות מהצפוי, ושמרה על תחזית EBITDA לשנה הנוכחית ועל תחזית ארוכת טווח ל-2023. נוכח דחיות בחלק מהפרוייקטים, אנו מורידים את תחזיותינו, אך משמרים את המלצת Outperform עם מחיר יעד של 82$, לאור פוטנציאל ארוך טווח של פעילות האנרגיה המתחדשת".

11:05

עליות חדות של 0.6%-0.7% באג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים. מדד ת"א 35 מטפס כעת ב-0.4% לשיא חדש, ומדד ת"א 90 עולה ב-0.9% .

עליות בולטות רושמות אלקטריאון , דלתא, ברנמילר , בריל  ונורסטאר. 

גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של פסגות, מציין בסקירה שפרסם כי "אנו אחרי שבוע רווי אירועים ותהפוכות אך בסופו של דבר נראה כי המשקיעים מרוצים שכן שוקי המניות ממשיכים לשבור שיאים ונראה כי אפילו שוק האג"ח חזר להתחמם לאחר תקופה של עליית תשואות. בשבוע האחרון הבנקים המרכזיים היו במרכז כאשר אלו הפתיעו את המשקיעים בגישה מתונה יותר מהציפיות, כאשר במקביל הסיכונים האינפלציוניים רק מתגברים והנתונים הכלכליים בארה"ב היו מפתיעים בעוצמתם.

"בארצות הברית הפד אמנם התחיל עם צמצום ההרחבה הכמותית וגם התריע מפני הסיכונים האינפלציוניים, אך לא ממש נתן לנו אינדיקציות לגבי מתווה העלאות הריבית העתידי. ההפתעה המשמעותית יותר הגיעה מכיוון בריטניה שם הבנק המרכזי הפתיע ובניגוד להצהרותיו הניציות מהתקופה האחרונה, החליט להותיר את הריבית ללא שינוי. המשותף לדברי יושבי הראש של הפד והבנק המרכזי הבריטי (ה- BOE ) היה נקודת המבט שלהם על שוק העבודה. לראייתם, בעולם של פוסט-קורונה קשה מאוד לדעת מהי תעסוקה מלאה שכן עקב המשבר הרבה פלחים באוכלוסייה החליטו פשוט לא לחזור לשוק העבודה מסיבות שונות ולא מעט אנשים מבוגרים החליטו להקדים את פרישתם לגמלאות. זאת ועוד, פאוול אף אמר שאינו יודע מה זה תעסוקה מלאה בסביבה אינפלציונית ייחודית כפי שאנו עדים לה בימים אלו".

"על כן, לראייתם, ייתכן ושוקי העבודה מאוד הדוקים כפי שמשתקף מנתונים רבים כמו שיעור העוזבים מרצון, המשרות הפנויות והזינוק בשכר העבודה. אך ייתכן גם כי שוק העבודה ממש לא הדוק כאשר הטיעון המרכזי לכך הוא שיעור ההשתתפות הנמוך שהם מקווים שעוד יכול לעלות. נראה כי לראיית הבנקים המרכזיים בארצות הברית ובריטניה, הדרך היחידה לדעת מהו מצבו של שוק העבודה בעולם החדש הוא פשוט לתת לו עוד זמן ולראות כיצד המגמות מתפתחות במהלך החודשים הקרובים. עם זאת, האינפלציה לא ממש מחכה ונראה כי גם קובעי המדיניות בהחלט חשים את הלחץ והסיכונים האינפלציוניים המוגברים, אך נראה כי לעת עתה הם עוד ממשיכים לנסות ולקנות זמן בתקווה שהסביבה האינפלציונית המתפתחת לא תחייב אותם לעשות מהלכים דרמטיים מדי במהלך החודשים הקרובים". 

"אל תוך שיח האי וודאות לגבי מהי תעסוקה מלאה, נכנס דוח התעסוקה שפורסם ביום שישי בארה"ב ואשר היה חזק במיוחד ואותת על חזרת עובדים לעבודה על הירידה המתמשכת בתחלואה ופתיחת המשק אשר העסקים משוועים לעובדים. עם זאת, בדו"ח הזה היה חסר את הדבר האחד שהפד מחפש בימים אלו - וזה עלייה בשיעור ההשתתפות".

להערכתנו, הוא כותב, "המשמעות של הדוח הזה היא ששוק העבודה האמריקני כנראה הדוק מכפי שמעריכים ולחצי השכר הגבוהים צפויים רק להמשיך ולהתעצם באופן שגם ימשיך ללחוץ את האינפלציה כלפי מעלה. על כן, אנו ממשיכים להעריך כי הלחצים האינפלציוניים צפויים אפילו להתגבר במהלך החודשים הקרובים והחלטת הריבית האחרונה רק צפויה לעודד עלייה נוספת בציפיות האינפלציה באופן שיבחן מחדש את אמינות הבנקים המרכזיים".

10:07

יום המסחר בבורסה נפתח במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 מטפס ב-0.1%, ומדד ת"א 90 עולה בשיעור דומה. 

עליות בולטות רושמות נובה, פתאל החזקות , קמטק, סאפיינס  ועזריאלי. מנגד, ירידות חדות רושמות נייס, לייבפרסון ואופקו.

07:50

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בת"א

1. צפי לפתיחה מעורבת

שבוע המסחר בבורסה צפוי, כפי הנראה, להיפתח במגמה מעורבת. זאת לאחר שביום חמישי המסחר בת"א ננעל בעליות שערים מתונות, כאשר ת"א עלה ב-0.3% לשיא חדש וגם ת"א 125 ות"א 90 עלו בכ-0.4%. 

2. שיאים חדשים בוול סטריט כבר אמרנו?

וול סטריט ננעלה בעליות שערים ביום שישי לאחר פרסום נתונים חיוביים משוק התעסוקה לחודש אוקטובר (על כך בהמשך). מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.57%, S&P 500 עלה ב-0.37% (עלייה רצופה של שבעה ימים) והנאסד"ק עלה ב-0.2%, כולם טיפסו לשיאים חדשים.

הנפט הגולמי מסוג WTI קפץ ב-3.45%, נפט ברנט עלה ב-2.78% ומחיר אונקיית הזהב טיפס ב-1.41%. 

התשואה על אג"ח ממשל אמריקאי ל-10 שנים ירדה בחדות ל-1.45%, מה שצפוי להקרין לחיוב על שוק האג"ח המקומי.

3. נייס צפויה לרדת, נובה לזנק

המניות הדואליות חזרו מניו יורק עם פערים מעורבים. נייס  עם פער שלילי של כ-3.7%, לייבפרסון 4.4% ואופקו 3.3% והן צפויות לרדת. מנגד, נובה  עם פער חיובי של 8%, סאפיינס 2.6% וטאואר כ-1%. 

4. דוחות: אנרג'יקס, בזן וטאואר 

במסגרת עונת הדוחות יפרסו תוצאות השבוע, בין השאר, החברות אנרג'יקס , בזן, טאואר ופולירם (מחר); תדיראן גרופ , מליסרון, אלוט וגילת (יום שלישי); אמות, פריגו ודניה סיבוס (רביעי); מטריקס ואבגול (חמישי). 

5. דו"ח התעסוקה בארה"ב: "מסר מעודד מבחינת שוקי המניות"

ולסיום, רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מציין בתגובה לדוח התעסוקה שפורסם בארה"ב ביום שישי כי הדוח "הפתיע לטובה בשורת מקומות העבודה וזאת הן ביחס לציפיות שהיו לחודש אוקטובר והן מבחינת נתוני החודשים הקודמים, שתוקנו משמעותית כלפי מעלה. גם העובדה שהתוספת הייתה כולה בסקטור העסקי ולא הממשלתי מעודדת. עם זאת, לנתון לא אמורה להיות השפעה של ממש על מדיניות הפד או על השווקים, משום שעדיין חסרות קצת פחות מ-5 מיליון משרות בהשוואה למצב לפני פרוץ הקורונה בחודש פברואר אשתקד".

"גם הירידה בשיעור האבטלה לרמה נמוכה יותר מכפי שצפו (4.6% לעומת 4.7%) מרשימה, אך יש לזכור כי חלק מהסיפור כאן הוא תוספת די קטנה לכוח העבודה האזרחי, תופעה שניתן לקשור להיעדר נכונות מצד עובדים רבים לשוב למעגל התעסוקה בתנאים שקדמו למגפה, או בכלל. צריך גם לזכור כי שיעור האבטלה עמד על 3.5% לפני פרוץ המגפה, כך שהמשק האמריקאי עדיין רחוק מאוד מתעסוקה מלאה וה-Fed רחוק מאוד מיעד האבטלה, הנמצא זה זמן בראש סדר העדיפויות שלו". 

"נציין בנוסף כי מספר שעות העבודה למועסק עלה, החודש, מה שתורם לשיפור של פריון העבודה שתורם, מצידו, להקלה בלחצי האינפלציה מצד ההיצע. אנו סבורים כי הדוח מאשש את החלטת ה-Fed לפתוח בתהליך הטפרינג (צמצום קצב הרכישות של אג"ח) החודש, אבל אין בו כדי לגרום ל-Fed להאיץ את הצמצום בחודשים הבאים, מה שמהווה מסר מעודד מבחינת שוקי המניות, האג"ח והדולר", כותב מנחם.