המודל לתחבורה ציבורית בשבת כבר קיים, אבל רק בערים העשירות של גוש דן

בזמן ששרת התחבורה מנסה לקדם את התחבורה השיתופית בשבת, יש כבר שש עיריות במרכז הארץ שמפעילות אוטובוסים בסופ"ש • בהיעדר תקציבים מהמדינה, ובשל האיסור לגבות תשלום, הביקוש הגדל הופך לנטל על הרשויות: "ככל שאתה מצליח, אתה משלם יותר"

אוטובוס של ''נעים בסופ''ש'' לתחבורה ציבורית בשבת / צילום: דוברות עיריית תל אביב-יפו
אוטובוס של ''נעים בסופ''ש'' לתחבורה ציבורית בשבת / צילום: דוברות עיריית תל אביב-יפו

שרת התחבורה מרב מיכאלי החלה לקדם תיקון לתקנות התעבורה שיאפשר הסדרת תחבורה שיתופית בשבת. התקנות פורסמו להערות הציבור לתקופה של כשבועיים. המהלך נועד לאפשר גביית תשלום עבור נסיעות מיוחדות, ואם יאושר, יאפשר למעשה גם לרשויות המקומיות לגבות תשלום עבור הסעות בשבת.

המתווה שבאמצעותו מבקשת השרה מיכאלי להסדיר חוקית את ביצוע הנסיעות בשבת הינו תיקון לתקנות התעבורה. כיום נסיעה בשבת אסורה היות שאסור לנוסע בודד לשלם למפעילים על נסיעה בשבת. תיקון התקנות מתחיל כבר בשינוי ההגדרה של בעל "רישיון פרטי" ל"רישיון להסעה מיוחדת".

משמעותה של הסעה מיוחדת יהיה לפי המתווה של השרה מיכאלי "להסיע באוטובוס ציבורי, בהתאם לתנאים שתיקבע הרשות ברישיון, נוסעים שהזמינו וששילמו בעד נסיעתם מחיר לא מפוקח, באמצעות אמצעי טכנולוגי, ובכלל זה יישומון סלולרי". וכך ללא מעורבות ממשלתית יוכלו גופים כמו עיריות, או חברות פרטיות שמבקשות לקיים מערך הסעה משלהם לגבות תשלום עבור נסיעה של יחדי, קרי - משתמש אוטובוס רגיל לגמרי. במצב כזה רשויות מקומיות יוכלו לגבות תשלום עבור הפרויקטים שמתאורים פה בכתבה (נעים בסופ"ש, סבבוס), כדי לממן את הפעילות ואולי אף להרחיבה.

עד שהמהלך ייצא לפועל, כבר יש תחבורה ציבורית בשבת במימון ציבורי, והיא מתקיימת מזה זמן רב. מיזם "נעים בסופ"ש" שמשתתפות בו שש רשויות במרכז הארץ "חוגג" בימים אלה שנתיים להיווסדו. מדובר ברשויות תל אביב, גבעתיים, קרית אונו, רמת השרון, יהוד-מונוסון ושוהם שיחדיו מעמידות תקציב שנתי של 16.7 מיליון שקל להפעלת שמונה קווים בסופי השבוע שאורכם הכולל הינו כ-300 ק"מ. לפי נתוני עיריית תל אביב בשנה הבאה תקציב הפרויקט יגדל ויעמוד על 17.5 מיליון שקל.

הביקוש גובר ואיתו הוכחת הנחיצות

כיום הפעילות מתבצעת בימי שישי בין השעות חמש אחה"צ ועד שתיים בלילה, ובימי שבת החל מתשע בבוקר ועד שש בערב. כדי לעמוד בדרישות החוק שאוסר על תחבורה ציבורית בשבת, השימוש בקווים הינו חינמי. לפי נתוני עיריית תל אביב, ממוצע הנסיעות בסופי השבוע האחרונים הינו כ-18 אלף, כאשר בסוף השבוע האחרון נרשם שיא של כ-20 אלף.

 

"התחלנו במוניות שירות, אבל בשל הביקוש הגובר עברנו למידיבוסים. לאחר מכן הגברנו תדירות ובהמשך עברנו לאוטובוסים. העלייה בביקושים רק מוכיחה כמה השירות הזה נדרש ונחוץ", מסבירה מחזיקת תיק התחבורה בעיריית תל אביב וסגנית ראש העירייה, מיטל להבי.

לדבריה הביקוש גם מעלה מחשבות לגבי תקצוב הפרויקט לשנת 2022, שאולי אף יעלה, אם כי בעירייה, כמו גם בעיריות אחרות היו רוצים לראות את משרד התחבורה נכנס מתחת לאלונקה ומסייע בתיקצוב. "יש פה פרדוקס מסוים כי ככל שאתה מצליח יותר, כך גם הדרישה התקציבית עולה ובסופו של דבר מדובר בכסף של רשויות מקומיות, כאשר לא כל הרשויות יכולות בהכרח להרשות זאת לעצמן".

מיטל להבי. מחזיקת תיק התחבורה בעיריית תל אביב / צילום: איל יצהר
 מיטל להבי. מחזיקת תיק התחבורה בעיריית תל אביב / צילום: איל יצהר

גם ראש עיריית רמת השרון, אבי גרובר, שמעירו יוצאים שני קווים לכיוון תל אביב בסופי השבוע היה רוצה לראות סיוע תקציבי ממקור ממשלתי. בעירייה מסבירים שבממוצע מדובר בכ-6,000 נסיעות בסוף שבוע, כך שמדובר בכ-320 אלף נסיעות בשנה ואת כולן מממנות הרשויות בעצמן. גרובר טוען כי הוא רואה בכך שירות ציבורי חשוב. "לא חיכינו לאף אחד, הרשויות לקחו אליהם את השליטה. במונחים של עלות-תועלת נוסעים בקו, אני מאמין שזה יוצא לנו די יקר, אבל כשאתה רוצה לעשות מהפכה צריך להכניס את היד לכיס. טוב תעשה המדינה, אם תרשה לנו לגבות כסף. אם זה יקרה, אנחנו נראה איך תדירות הקווים גדלה וגם נוכל לפתח את הפרויקט לרשת, שהרי זה חלק מהאפקטיביות של תחבורה ציבורית".

יש התנגדות מטעמי דת?
"אנחנו לא מנסים לעשות דווקא לאף אחד והאוטובוס לא עוצר בפתח בית כנסת. חברי הגרעין התורני בעיר, למשל, לא דיברו איתי בנושא. אני חושב שבעוד חמש או עשר שנים זה כבר יהיה הסטנדרט".

יצוין כי לצד פרויקט זה, יש עיריות נוספות שמפעילות מערך תחבורה ציבורית חינמי בסופי השבוע. הבולטת שבהן היא רמת גן שהחלה להפעיל בקיץ 2019 את פרויקט "סבבוס" בעלות שנתית של 3 מיליון שקל. הפרויקט כולל הפעלה של 82 אוטובוסים בשני קווים: קו כחול מהפארק הלאומי לחניון רידינג וחזרה, וקו לבן - ממסוף ביה"ח תל השומר לכרמלית. לפי נתוני העירייה נעשות בו כ-2,350 נסיעות בממוצע לסופ"ש. בעת הקורונה הפרויקט פסק מלפעול לכחצי שנה, אך באפריל השנה הוא חזר במתכונת מלאה.

אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון / צילום: יחיאל ינאי
 אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון / צילום: יחיאל ינאי

המגעים לצירוף ערים נוספות במטרופולין דן

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "אני קורא לממשלת ישראל לאפשר תחבורה ציבורית בסוף השבוע בכל הארץ, כולל הרכבת הקלה. הזכות לתנועה 365 ימים בשנה היא זכות אזרחית בסיסית".

מעיריית תל אביב נמסר עוד כי, "קיימים מגעים מתקדמים לצירוף למיזם ערים נוספות במטרופולין דן על מנת להרחיב את מערך ההיסעים. המיזם מוכיח שרשויות מקומיות יודעות ויכולות לשתף פעולה בפרויקטים מורכבים, מה שמלמד על החשיבות של הקמת רשות תחבורה מטרופולינית בניהולן".

מלשכת שרת התחבורה נמסר כי, "השרה הביעה עמדתה לגבי תחבורה ציבורית בשבת ובוחנת את הצעדים האפשריים לקידום תחבורה בכל ימות השבוע, תוך הבנה ברורה שכל צעד שיעשה יעשה בהסכמה".