ארגון המדינות המפותחות (OECD) העלה את תחזית הצמיחה לישראל על רקע מבצע החיסונים והתאוששות הביקושים לצד התייצבות שוק העבודה.
לפי הדוח של ה-OECD שפורסם היום (ד'), תוצר המשק צפוי לצמוח ב-6.3% ב-2021, ב-4.9% ב-2022 וב-4% ב-2023. התחזית הקודמת של ה-OECD לישראל הייתה של 5% ב-2021 ושל 4.5% ב-2022. משרד האוצר אגב יותר אופטימי וצופה צמיחה של מעל 7% ב-2021.
"מסע החיסונים המתקדם, שוק העבודה המתאושש בהדרגה ואי-הוודאות שדועכת יתמכו בביקוש המקומי", כתבו כלכלני ה-OECD. "הצמיחה החזקה של יצוא שירותי הייטק תימשך".
בצד הסיכונים, כותבים כלכלני הארגון כי ההתאוששות הכלכלית עלולה להיות איטית יותר אם המצב הבריאותי ידרדר שוב, או שהעלייה באינפלציה תהיה חזקה יותר או מתמשכת יותר מהמשוער בתחזיות.
לגל הרביעי של המגיפה הייתה השפעה מוגבלת על ההתאוששות
לאחר גל הרביעי בקיץ, מספר המקרים החמורים של חולי קורונה בישראל החל לרדת בסוף ספטמבר, ובהתאם ב-OECD כותבים כי היתה לגל הרביעי השפעה מוגבלת על הפעילות הכלכלית, בעיקר נוכח מבצע החיסונים המואץ.
ההתאוששות העולמית נמשכת, אך על פי התחזית הכלכלית האחרונה של ה-OECD, המומנטום שלה נחלש והיא הופכת לא מאוזנת יותר ויותר, והתחזית לכלכלה העולמית הונמכה. לפי ה-OECD, צמיחת התוצר העולמי תעמוד על 5.6% ב-2021, לעומת צפי קודם לצמיחה של 5.7%. צמיחת התוצר העולמי תעמוד על 4.5% ב-2022, לעומת צפי קודם ל-4.5%. צמיחת התוצר בארה"ב תעמוד על 5.6% ב-2021 (קודם 6%) והצמיחה בשנת 2022 תעמוד על 3.7%, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 3.9%.
לפי ה-OECD, ההתאוששות בפעילות הכלכלית שנצפתה מוקדם יותר השנה בכלכלות מתקדמות רבות מאבדת מומנטום. העלייה בביקוש לסחורות מאז פתיחת הכלכלות מחדש, לצד שיבושים באספקה יצרו צווארי בקבוק בשרשרת הייצור, מה שעשוי להוסיף ללחצי האינפלציה. המחסור בכוח אדם, ההגבלות הקשורות למגפה, לצד עליית מחירי האנרגיה והסחורות - כל אלה מעכבים את הצמיחה ומוסיפים ללחצי האינפלציה שעלתה באופן משמעותי באזורים מסוימים.
חוסר אחידות בהתאוששות הפעילות הכלכלית
לפי ה-OECD, ההתאוששות אינה אחידה גם בחלוקה של הכלכלות המתקדמות. התמ"ג של ארה"ב התאושש בקצב מהיר יותר מזה של אירופה. יחד עם זאת, שוק העבודה אינו מאוזן. "אנשים רבים מתקשים למצוא עבודה בזמן שהעסקים במספר מגזרים מתקשים לגייס עובדים. הכישורים הנדרשים בעקבות המשבר אינם בהכרח זהים לבעבר", כתבו כלכלני ה-OECD. "המחסור בעובדים במגזרים מסוימים משקף גם ירידה בשיעורי ההשתתפות בכוח העבודה ברוב מדינות ה-OECD. ההשתתפות צפויה להתנרמל ככל שהשפעות המגיפה ידעכו, מה שצפוי לסייע בהגדלת היצע העבודה וצמיחה מתונה בשכר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.