איסר ליפקוביץ', CIO (מנהל מערכות מידע) מ-J.P. Morgan, התארח בכנס הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס 2021, ושוחח עם כתב גלובס אורי פסובסקי בראיון שכותרתו "בין בנקים לטכנולוגיות משבשות: שיחה עם הטכנולוג הבכיר של וול סטריט".
נכנסת השנה לתפקיד ה-CIO של אחד הבנקים הגדולים בעולם, גי'. פי. מורגן, לפני כן עבדת בגוגל, בשורה של סטארטאפים בעמק הסיליקון. אז בואו נתחיל עם קצת פרספקטיבה היסטורית שלך. אתה חלק מסצנת הטכנולוגיה כבר 25 שנה, רובן בתפקידים בכירים. תהיתי איך אתה רואה את הרגע הנוכחי, ובאופן ספציפי, איך זה בהשוואה לבועה dot.com, לפני 20 שנה. האם זו בועה דומה? או שאנחנו עדים למשהו שונה לגמרי?
"לפי דעתי אנו בסיטואציה מאד שונה. קצת קונטקסט, אני הגעתי לוואלי בשנת 96' וראיתי את הבועה הקודמת נוצרת. בדיעבד הרבה מהטכנולוגיות והכסף עבר אמנם למטרות טובות - אבל זה קרה הרבה הרבה יותר מוקדם. גם הצורה שבה הכספים הושקעו והמהירות שהדברים נעשו היו פחות טובים. כיום יש הרבה מאד חברות שפותרות בעיות אמיתיות, חלקן הגדול כבר מתחיל עם הכנסות, ואני חושב שאנו בתהליך שהתחיל לפני עשר שנים, זזים קדימה כדי לפתור בעיות של העולם. יש אולי בעיות של ערכת שווי ומה שראינו בחודש האחרון שמוכנים לקחת פחות סיכון, אך זה שונה ממה שראינו פעם".
אז במונחים של הערכות שווי - אנחנו רואים די כמה הערכות שווי קיצוניות בשוק היום. הרבה חדי קרן, חברות של טריליון דולר בקצה השני. עכשיו יש אנשים שאומרים שזה רק משקף את העובדה שהמגזר הטכנולוגי התקדם מאוד במהלך המגפה, ואנשים אחרים חושבים שזו רק בועה. אני מניח שאתה שייך לקבוצה הראשונה?
"אני באמצע. לאנשים בקיצון יש רעיונות טובים אך בדרך כלל הם טועים. שני הכוחות הללו קורים. ברור שעם ריביות מאד מאד נמוכות הרבה משקיעים מנסים לצפות את העתיד ואז המספרים של הערכות השווי קדימה נראים גדולים מאד. מצד שני מה שקרה בקורונה לא הפיך ש'הסופוור אוכל את העולם'. אנחנו נחזור לאיזה מצב נורמלי אך זה יהיה נורמלי שונה".
נעבור לוול סטריט. אז ג'י.פי מורגן הוא אחד הבנקים הגדולים בעולם. ובדרך כלל אנחנו חושבים על זה במונחים פיננסיים, במאזן שלו וכו'. אבל מסתבר שהוא גם כולל אופרציה טכנולוגית די גדולה. האם תוכל לדבר קצת על העבודה שלך ב-JP , ועל היקף הפעילות?
"ג'י.פי מורגן כנראה הוא המוסד הפיננסי הגדול בעולם. זה הרבה יותר מבנק. יש הרבה יותר דיביזיות. רק בתחום הטכנולוגיה של 50 אלף מהנדסים. בניגוד למוסדות פיננסים קטנים יותר שפותרים בעיות של IT, הטכנולוגיה בג'י.פי מורגן לא שונה בכלל ממה שרואים בסיליקון ואלי, אותה רמה של טאלננט, כמובן עם בעיות שונות אך מבחינת ההקבלה זה די דומה. לי באופן אישי מדווחים 18 אלף איש. יש מעט ארגונים בעולם שמצדיקים את זה אך מבחינת הסוגים של הטכנולוגיה זה מבלוקצ'יין ועד טכנולוגיות ישנות וכמובן מה שבאמצע. זה מאד מעניין מבחינתי ויש אתגרים גדולים של איך לעשות מודרניזציה לדבר הזה וזה מאד מעניין אותי באופן אישי".
כמי שמכיר גם את עולם הטכנולוגיה וגם את הפיננסים - האם פינטקים ישבשו את וול סטריט? ואולי ליתר דיוק, האם הקריפטו ישבש את המערכת הפיננסית?
"זה מעניין שאתה משווה את המילה שיבוש בעברית ל'דיסטראפשן' באנגלית. זה אולי התרגום המילולי אבל זה לא כזה פשוט. מבחינתי זה דבר מאד חיובי. זה חיובי לעולם כי הצרכנים, האנשים או החברות הגדולות, יהיו הנהנה העיקרי בסוף, זה ברור לחלוטין. ג'ימי דיימון, הנשיא והמנכ"ל שלנו, כותב כל שנה מכתב מאד ארוך שאני ממליץ לכל מי שמתעניין בנושא לקרוא, והוא דיבר על זה הרבה. בסופו של דבר 'דיסטראפשן' זה טוב כי זה גורם לך להפסיק להיות שאנן. לחברות גדולות ומצליחות מאד קל להן להתעלם מארגונים קטנים שעושים דברים חדשים. אם נסתכל על הרבעונים אחרונים, יש לנו חברות כמו גוגל, או מיקרוסופט שעושות רווח רבעוני של 10-20 מיליארד דולר, אלו מספרים מטורפים. אז קל מאד לנוח על זרעי הדפנה. בנושא הקריפטו, נושא הספקולציה, NFT , זה מעניין אך אני לא חושב שזה ה'דיסטראפשן' (שיבוש), אלא זה הרבה יותר מעניין מהבחינה של איך כסף עובר בעולם".
אתה מציע להבדיל בין המטבעות שחלק מאיתנו מכירים כמו ביטקוין וכו' לבין הטכנולוגיה שעומדתן בבסיסן?
"יש כמה אלמנטים, כמו אמונימיות, וכו', זו לא חבילה אחת, לא חייב לפתח את כולן. סטושי, או מי שזה לא היה (ממציא הביטקוין), ייזכר עוד כמה שנים כגורם מאד חשוב אך בעיקר כתשתית של הדבר, כמו האינטרנט שעליו בונים דברים".
עדיין על נושא השיבוש - אולי וול סטריט יופרע לא על ידי סטארט-אפים פינטק, אלא על ידי ענקיות הטכנולוגיה. אנחנו כבר רואים כמה ענקיות טכנולוגיה עוברות לתחום הפיננסים.
"קשה לחזות את העתיד אך בוא נזכור, אני הרבה שנים הייתי בגוגל. גוגל התחילה מגוגל פיי לפני הרבה זמן, אמזון יש לה את הטכנולוגיה שלה וגם אמזון, בסופו של דבר מאיזושהי סיבה חברות אחרות כמו רובין הוד, או פייפאל איכשהו היו יותר אפקטיביים. למה? לא ברור לי. קשה לחברה גדולה לעשות יותר מדבר אחד או שניים טוב, וזה מה שהופך את אמריקה למקום מאד תחרותי. בסופו של דבר אין מונופול על רעיונות טובים".
איפה עיקר האקשן היום?
"מבחינת טכנולוגיה אולי מה שקורה ב-D5 הכי מעניין אבל מכל מיני סיבות מעט אנשים עובדים בתחום הזה, בדרך כלל צעירים עם פחות ניסיון, אבל זה בהחלט מעניין. כמובן תחום הדאטה ובינה מלאכותית יותר מהיכולות של הארגון להפריד את הדאטה מהאפליקציה, וזה דבר מאד לא פשוט כי החברות בנו את מוצרים מראש כשאלו מחוברים. אני חושב שזה מה שיעסיק את הטכנולוגיה בעשר שנים הקרובות".
אגב, אני מניח שאתה כבר מתחרה עם החברות האלה - גם טכנולוגיה גדולה וגם סטארטאפים - על כישרונות.
"גייסנו השנה כי הרבה מהנדסים שגייסנו אי פעם. זה שיש הרבה מאד כסף, הרבה מאד רעיונות, יש הרבה ביקוש אך פחות היצע. כשהתחלתי בתעשייה, הייתי בחיל האוויר, לא היו כל כך הרבה עבודות. היו מספיק אנשים לעשות אותן אך כשהעולם גדל נהיה מסובך לעשות אותן".
רציתי לסיים בשאלה אישית יותר, על מסע הקריירה שלך. אז עברת מעמק הסיליקון לוול סטריט, שזה אולי בכיוון השני ממה שאפשר לצפות. האם תוכל לחלוק תובנה או שתיים על המסע שלך, וכיצד השתנתה סצנת הטכנולוגיה במהלך השנים?
"לפני עשרים שנה או יותר השקעות בטכנולוגיה היו בבניית תשתיות או מוצרים חדשים שלא היו קודם. כיום הטכנולוגיה הפכה להיות משהו חשוב לכל אספקט בחיינו. בסופו של דבר השקעות, אלוקיישן קפיטל זה תמיד מאד חשוב, וזה המעבר כרגע. אמזון או טסלה זו דוגמה טובה, חברות שמשתמשות בטכנולוגיה על מנת לפתור בעיות אחרות בעולם. הדבר היחיד שאני יכול להמליץ לכולם שתמיד נכון - סקרנות זה דבר מאד טוב. תהיה סקרן, בחן את הדעות שלך מול עצמך ומה אתה רוצה לעשות".
***גילוי מלא: האירוע נערך בשיתוף J.P. Morgan, מיקרוסופט ישראל ו-Merlin Ventures TLV.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.