המסלול של מובילאיי חזרה לבורסה והסיכוי שתהפוך ליצרנית רכב אוטונומי

אינטל הודיעה כי מובילאיי בדרך לוול סטריט • על פי הודעת החברה, אינטל תיוותר בעלת מניות הרוב במובילאיי, ושתי החברות ימשיכו לפעול כשותפות אסטרטגיות • השווי הפוטנציאלי עדיין בגדר תעלומה, אבל ההערכות מגיעות ל-50 מיליארד דולר, פי 10 מהסכום שלפיו הונפקה בגלגול הציבורי הקודם

פרופ' אמנון שעשוע, מנכ"ל חברת מובילאיי / צילום: רפי קוץ
פרופ' אמנון שעשוע, מנכ"ל חברת מובילאיי / צילום: רפי קוץ

חברת אינטל הודיעה על כוונתה להנפיק בארה"ב את מובילאיי, שאותה רכשה ב-2017 תמורת כ-15 מיליארד דולר. ההנפקה תתבצע באמצע שנת 2022 באמצעות הנפקה ראשונית לציבור (IPO) של מניות חדשות של מובילאיי. המהלך צפוי לשקף ערך חבוי לבעלי מניות אינטל, על ידי הפיכת מובילאיי לחברה נסחרת באופן עצמאי.

רגע לפני וול סטריט: מובילאיי תסיים את 2021 עם הכנסות של יותר ממיליארד דולר

על פי הודעת החברה, אינטל תיוותר בעלת מניות הרוב במובילאיי, ושתי החברות ימשיכו לפעול כשותפות אסטרטגיות, במטרה לספק פתרונות מחשוב חדשניים שייתנו מענה למגמת הצמיחה של פתרונות טכנולוגיים בענף הרכב. כחלק ממגמת צמיחה זו, חלקם של שבבי הסיליקון צפוי לתפוס כ-20% מכלל רכיבי החומרה (BOM) של רכבי פרימיום עד שנת 2030. פרופ’ אמנון שעשוע ימשיך לשמש מנכ"ל החברה ויחד עם צוות ההנהלה הבכיר ימשיך להוביל את החברה. גם חברת Moovit שנרכשה לאחרונה ופרויקטים אחרים של מובילאיי ימשיכו לפעול כחלק ממובילאיי.

קשה לפקפק היום בעסקה של אינטל

מקורות בנקאיים בארה"ב העריכו שהחברה עשויה להיות מונפקת על פי שווי של כ-50 מיליארד דולר בהערכה שמרנית, יותר מפי שלושה מהמחיר לפיו נמכרה ב-2017 וכמעט פי עשרה ממחיר השיא בו נסחרה בוול סטריט בגלגול הציבורי הקודם שלה. המכירה של מובילאיי הייתה העסקה הנוצצת של ההייטק הישראלי, הסכום הגבוה ביותר ששולם על חברה מקומית. אם היו מי שפקפקו אז בשווי החברה, במבט לאחור התשובה ברורה: אינטל עשתה עסקה מצוינת, ולא רק בגלל השווי האסטרונומי. כיום, מובילאיי מחזיקה בכ-80% משוק מערכות הבטיחות האקטיביות לרכב (ADAS) והחלה אחרונה להפעיל ניסויים מתקדמים בשירותי מוניות אוטונומיות בגרמניה עם כוונה להפעיל שירות דומה גם בישראל במהלך השנתיים הבאות.

כמו הרבה חברות עם טכנולוגיה שהקדימה את זמנה - וזו של מובילאיי הקדימה בשני עשורים לפחות - תחילת הדרך של החברה לא הייתה קלה. במשך שנים היא חיזרה אחרי משקיעים בענף הרכב הישראלי ומחוצה לו, ניסתה את מזלה בשוק ה"אפטר-מרקט" בשיתוף עם יבואני רכב, שרפה אנרגיות במגעים מול משרד התחבורה ונתקלה בהרבה דלתות סגורות.

ההנפקה המוצלחת שלה ב-2014 הייתה לא רק פריצת הדרך הגדולה שלה אלא של כל ענף האוטו-טק שהתפתח בישראל, והיא החזירה לארץ את המשקיעים הגלובליים, שחלקם התייחסו עד אז לקריסת בטר פלייס בתור "דגל אדום" בכל הנוגע להשקעות כאן.
התהליך כולו קיבל תאוצה נוספת אחרי האקזיט הענק בו נמכרה מובילאיי לאינטל ב-2017. על פי נתוני חברת הייעוץ מקנזי, בשנים 2014-2018 גדל זרם ההשקעות באוטו-טק הישראלי ב-400%בהשוואה לשנים 2010-2013.

שיאו של גל הפוסט-מובילאיי היה פתיחה בישראל של שלוחות מו"פ (מחקר ופיתוח) ואיתור חברות להשקעה של תעשיית הרכב. עשרה מתוך 15 יצרני הרכב הגדולים בעולם פתחו כאן עד היום שלוחות מקומיות כמו גם שלושה מתוך חמשת ספקי העל (טיר1) הגלובליים הגדולים של תעשיית הרכב.

מאז הספיק הגל האוטונומי לדעוך בשל איבוד העניין של המשקיעים ולחזור שוב למרכז העניין בשנה וחצי האחרונות. בפני המסחור של הטכנולוגיה הזו ניצבים עדיין הרבה מחסומים ובראשם עלות החומרה והתוכנה שנדרשת לרכב כדי לנהוג ללא התערבות אנושית, ונאמדת כיום בעשרות אלפי דולרים לרכב. המחיר הזה הופך אותה ללא ריאלית ללקוחות הרכב מהשוק ההמוני אלא רק, בינתיים, ל"מוניות רובוטיות" עם סבסוד ממשלתי. אבל למרות זאת, כרגע זהו תחום שמצית את דמיון המשקיעים ומכשיר את הקרקע לעסקאות ענק.

מי שמסתכל קצת יותר קדימה עשוי גם להגיע למסקנה, שאפילו זה רק קצה הקרחון. מובילאיי נכנסה לאחרונה לפעילות, די שקטה בינתיים, בתחום הפיתוח של פלטפורמות מודולריות לרכב חשמלי חכם, מה שמכונה "סקייטבורדים", שעליהן ישולבו בעתיד טכנולוגיות הניהוג האוטונומי שלה.

מובילאיי בדרך להתחרות בטסלה?

המשמעות היא שלמובילאיי יש בסיס להפוך בעתיד ליצרנית של רכב חשמלי חכם ממותג משלה, מפגוש לפגוש, אולי באמצעות שותפות ייצור אסטרטגי עם יצרנית רכב סדרתית גדולה. זה לא רעיון מופרך ולמעשה התהליך כבר נמצא בעיצומו בתעשיית הרכב, שבה כלי הרכב עצמם הופכים כיום לפלטפורמות להתקנת טכנולוגיות, שניתנות לרכישה באמצעות מיקור חוץ.

חברות IT ענקיות דוגמת אפל, עליבאבא, ורבות אחרות כבר בונות לעצמן כיום מותגי רכב עצמאיים. הוסיפו לכך את הכוח התחרותי העצום שמעניק "גב" של יצרנית צ’יפים גלובלית - וצ’יפים הם כיום המטבע העובר לסוחר החשוב ביותר בכל תעשיית הרכב - וקיבלתם תסריט בהחלט אפשרי.

ואם אכן אינטל תהפוך בתוך כמה שנים את מובילאיי ליצרנית רכב מלאה, די ברור, שהתמחור של ההנפקה השנייה של החברה בשוק ההון יהיה בקליבר שונה לגמרי. תחשבו על התמחור של טסלה, NIO ויצרניות רכב "חשמלי חכם" אחרות. ייתכן בהחלט שלשם אינטל מכוונת.

התחום העתידני, שאליו מכוונת כיום החברה משאבים רבים, הוא פיתוח כלי רכב עם אוטונומיה מלאה. בחזית הזו כולל הפורטפוליו הטכנולוגי הנוכחי והעתידי המוצהר של מובילאיי את כל ה-WISH LIST של משקיעי ההון סיכון הגלובאליים בחברות האוטו-טק: "קיטים" לנהיגה אוטונומית מלאה, שכבר מאומצים על ידי יצרני רכב בעולם עם לוח זמנים לייצור סדרתי; חטיבת מיפוי מתקדמת עם בסיס נתונים גלובאלי ברזולוציה גבוהה, שניתן למסחר אותו לטובת שווקים אנכיים דוגמת "ערים חכמות"; פיתוח עצמי מתקדם, בסיוע אינטל, של חיישני לייזר (ליידארים) ורדארים רב-ממדיים לרכב אוטונומי; ושירות של מוניות רובוטיות עם אלגוריתמים של זימון אלחוטי.

לחזרה של מובילאיי לשוק ההון שממנו "נחלצה" ב-2017, יש גם מחיר. היא תדרוש מהחברה להשקיע הרבה משאבים ניהוליים ב"תיחזוק" של מחיר המניה ובעמידה בציפיות האנליסטים והמשקיעים. מנגד היא תציף לחברה האם אינטל ולמשקיעיה הרבה ערך, שספק אם היה יכול לבוא לידי ביטוי כשמובילאיי הייתה חלק אינטגרלי מהארגון של חברת האם.

הרמז לסוד השמור ביותר של ההודעה

בחודש ספטמבר האחרון ערך יו"ר מובילאיי, פרופסור אמנון שעשוע, תדריך לעיתונאים לרגל השקת שירות המוניות האוטונומיות של החברה בגרמניה. בתום התדריך שאלתי אותו: "בתקופה שבה כל חברת סטארטאפ מתחום האוטו-טק עם אפס הכנסות מנפיקה ונסחרת לפי שווי של מיליארדים, האם לא קיים פיתוי באינטל להוציא להנפקה את מובילאיי, שמציגה רווחיות מהותית ועקבית? האם החלקים לא גדולים מסך השלם?"

התשובה של שעשוע נשמעה קצת משועשעת: "כששוחחתי בנושא עם היו"ר החדש של אינטל הוא ביקש ממני לרשום על נייר כמה אני חושב שהחברה תהיה שווה בהנפקה. אני יכול רק להגיד שהסכום היה גדול משמעותית מהסכום בו רכשה אינטל את מובילאיי".
בדיעבד זה היה לא רק אות למה שהוכרז היום אלא אולי גם רמז לסוד השמור ביותר כיום באינטל: לפי איזה שווי תונפק מובילאיי בשנה הבאה. מעבר להערכות שכבר הזכרנו, אפשר לסכם את המקור לתמחור הזה במשפט אחד: בסיס הכנסות יציב בהווה שמהווה קרש קפיצה לשוק ענק בעתיד.

מובילאיי

תחום עיסוק: מפתחת מערכות סיוע ובטיחות מתקדמות לנהג
היסטוריה: החברה הוקמה ב־1999 ע"י פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם. נמכרה לאינטל ב־2017 תמורת 15.3 מיליארד דולר
נתונים: החברה מעסיקה כ־2,500 עובדים ברחבי העולם. סיכמה את שלושת הרבעונים
הראשונים של 2021 עם רווח תפעולי של 361 מיליון דולר