אמריקאים לוו יותר מתמיד כדי לקנות בתים ב־2021.
מלווי משכנתאות הנפיקו 1.61 טריליון דולר בהלוואות רכישה ב־2021, על פי הערכת איגוד בנקאי המשכנתאות. מדובר בעלייה קלה לעומת 1.48 טריליון דולר ב־2020 ויותר מהשיא הקודם של 1.51 טריליון דולר ב־2005.
הפריחה במשכנתאות משקפת את שוק הדיור הפורח ואת עליית המחירים בו בשנה האחרונה. הרבה מהכוחות שדחפו אמריקאים לשוק הדיור בחודשים הראשונים של המגפה - שיעורי ריבית נמוכים ושאיפה לבתים גדולים יותר - ממשיכים להעלות את המחירים ואת מאזני המשכנתאות. יותר מזה, אמריקאים רבים קיבלו העלאות וריפדו את החסכונות שלהם במגפה, וזה נתן להם יכולת לרכוש.
"כל ההכנסה הנוספת הזו הולכת לאנשהו, והרבה ממנה הלכה לדיור", אמר טיילור מאר, סגן כלכלן ראשי ב־Redfin Corp, סוכנות מכירת נכסי מקרקעין.
שיעור העלייה ברכישת הבתים האט בחודשים האחרונים אבל נותר קרוב לרמות שיא. מחירי הבתים עלו ב־19.1% בשנה שנגמרה באוקטובר. מכירות בתים קיימים ב־2021 היו צפויות להגיע לרמה הגבוהה ביותר שלהן מאז 2006.
שוק תעסוקה חזק והעלאות שכר בתעשיות רבות גרמו לחלק מקוני הבתים הפוטנציאליים לנהור לשוק הדיור. המשכורות של כל עובדי הסקטור הפרטי עלו ב־4.6% משנה לשנה ברבעון השלישי, על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה על תעסוקה.
"קניית בית היא באמת הצהרה של ביטחון במצב התעסוקתי, במצב הפיננסי, במצב המשפחתי", אמר מייק פרטנטוני, כלכלן ראשי ב־MBA.
רוב לבני דור המילניום
ניל קומאר החל לחפש הקיץ בית לאחר שקיבל עבודה חדש עם העלאת שכר משמעותית. הוא מצא בית בקהילה שנמצאת בהקמה כ־48 קילומטר מחוץ לעיר הולדתו אוסטין, טקסס. ללא ההעלאה, אומר קומאר, לא יכול היה להרשות לעצמו את התשלומים על הבית, שעלה 405 אלף דולר.
רוכשים צעירים יותר כמו קומאר, שהוא בן 27, עזרו לחזק את שוק הדיור בשנים האחרונות. בני דור המילניום, שנולדו בתחילת שנות ה־80 עד אמצע שנות ה־90, הגישו 67% מהבקשות הראשונות למשכנתא בשמונה החודשים הראשונים של 2021, על פי נתוני CoreLogic.
קומאר קיבל את המפתחות לביתו בסוף דצמבר. "זו הייתה הרגשה די משוגעת", אמר. "כאילו, שיט, זה באמת קורה".
הצמיחה ברכישת משכנתאות איזנה באופן חלקי ירידה במימון מחדש, שנפלה לממוצע של 2.3 טריליון דולר ב־2021 לעומת 2.6 טריליון דולר שנה קודם לכן. סך כל התחלות ההלוואות ירדו לבערך 3.9 טריליון דולר לעומת השיא של 4.1 טריליון דולר שנקבע ב־2020.
העלייה בשיעורי המשכנתאות האטה את גל המימון מחדש שהניע את הפריחה בהלוואת משכנתאות מאז אביב 2020. כששיעורי הריבית עולים, פחות בעלי בתים יכולים להוריד את התשלומים החודשיים על ידי מימון מחדש. הפדרל ריזרב צפוי להעלות את שיעורי הריבית שלוש פעמים ב־2022, מה שיעזור לדחוף את הריבית על משכנתאות אפילו עוד.
כ־59% מתוך 3.9 טריליון דולר במשכנתאות שהונפקו ב־2021 היו מימונים מחדש, ירידה לעומת 64% ב־2020. שיעור המימון מחדש צפוי לרדת ל־27% עד 2023, והנפח צפוי לרדת לכ־63% ב־2022.
כלכלנים לא צופים שהעלאת הריבית תרתיע רוכשי בתים פוטנציאליים. הריבית הממוצעת למשכנתא של 30 שנה עדיין נעה סביב 3%, נמוך על פי הסטנדרט ההיסטורי.
עדיין, העלייה במחירי הבתים הייתה גדולה מהעלייה במשכורות ושיעורי האינפלציה הנמוכים והוציאה את הבעלות על בית מחוץ להישג ידם של אמריקאים רבים.
המשכנתאות הן פחות בנות השגה ביחס למשכורות לעומת כל פעם אחרת מאז 2008, על פי הפדרל ריזרב של אטלנטה. בתחילת 2021, אמריקאים נזקקו לכ־29% מההכנסה על מנת לכסות תשלום משכנתה על בית במחיר החציוני, כך העריכו בפד של אטלנטה. באוקטובר נתון זה עלה ל־33%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.