תוספת הכנסות במחיר נמוך יותר: השותפים במאגר הגז הטבעי תמר חתמו על תיקון לחוזה אספקת גז טבעי לחברת החשמל. בהסכם המחודש השיגה חברת החשמל הנחה של 29% על המחיר ששילמה למאגר עד כה, כך שכעת יעמוד המחיר ליחידת חום בכמות הבסיס על 4.5 דולרים, עם גידור ההצמדה של עליית המדד האמריקאי בטווח שבין 2.25% ל-3.75%.
בד בבד, תקופת ההסכם המקורי הוארכה בשנתיים וחצי נוספות, ותסתיים ב-31 בדצמבר 2030, במקום ב-30 ביוני 2028. על פי הערכת השותפים במאגר תמר, יגדיל התיקון להסכם את סך ההכנסות המצטברות (ברוטו) של כלל השותפים ממכירת גז לחברת החשמל ב-2.2 מיליארד דולר, ל-5.8 מיליארד דולר, החל מ-1 ביולי 2021 ועד 31 בדצמבר 2030.
תמר הוא שדה גז טבעי הנמצא בים התיכון, כ-90 ק"מ מערבית לעיר חיפה. בעלי המניות במאגר הגז תמר כוללים בעיקר את חברת שברון האמריקאית (25%), שגם מפעילה את המאגר; שותפות ישראמקו (28.75%), חברת מובאדלה פטרוליום מאבו דאבי, שרכשה לאחרונה את החזקות דלק קידוחים (22%) וחברת תמר פטרוליום (16.75%).
המחיר יכול להשתנות שוב ב-2024
בחוזה המקורי בין שותפי תמר לחברת החשמל משנת 2021 נקבע כי מחיר הגז ייפתח לעדכון פעמיים. בפעם הראשונה בשנת 2021 ובפעם השנייה בשנת 2024, כאשר בנקודת העדכון הראשונה ניתן יהיה לשנות את מחיר הגז בעד 25% (למעלה או למטה) בהתאם למחירים שיהיו מקובלים באותה שנה בשוק.
בשנת 2024 ניתן יהיה לשנות את המחיר בעד 10% נוספים (למעלה או למטה). בנוסף הסכימה חברת החשמל לדחייה של חצי שנה במועד העדכון הבא של מחיר הגז מיולי 2024 לדצמבר 2024 - דחייה שמשמעותה הכספית יכולה להגיע לעשרות מיליוני דולרים נוספים לטובת שותפות תמר.
מאחר שמאז חתימת ההסכם חלה ירידה משמעותית במחירי הגז בהסכמים ארוכי-טווח, דרשה חברת החשמל לקבל את מלוא ההוזלה האפשרית, בסך 25%. כעת היא הצליחה להשיג הוזלה גדולה אף יותר של עד 29%, זאת בתמורה לכך שהתחייבה לרכוש מתמר בעתיד ללא מכרז כמות גז נוספת בסך 16 BCM (מיליארד מ"ק) במחיר נמוך מ-4 דולרים ליחידת חום.
החוזה המקורי זכה לביקורת רבה
החוזה המקורי שנחתם בשנת 2012 זכה לביקורת רבה בשל מספר סעיפים חריגים. ראשית, מחיר הגז צמוד למדד המחירים האמריקאי, ולא למחירי הנפט כמקובל בעולם. כתוצאה מנוסחת ההצמדה הייחודית, לא רק שהמחיר לא ירד בשנים האחרונות, הוא אף עלה, ועמד ביולי 2021 על 6.36 דולרים ליחידת חום. אם לא די בכך, באותה נוסחה נקבע כי ללא קשר למדד, המחיר יעלה ב-1% נוסף בכל שנה בשבע השנים הראשונות, ולאחר מכן יירד ב-1% במשך שבע שנים. נוסחה זו זכתה לביקורת אפילו ממבקר המדינה.
מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך מסר, כי "מחיר הגז שאותו תשלם חברת החשמל לספק בתמהיל הייצור הכולל שלה מספק יציבות במחיר טוב, ומשקף תוצאה של משא ומתן עיקש ואיכותי".
ג'ף יואינג, מנהל שברון מזרח הים התיכון, מסר: "ההסכם שאליו הגיעו הצדדים הוא דוגמה נוספת למחויבות של שברון לבנות מערכות יחסים המבוססות על אמון ותועלת הדדית באמצעות שיתוף פעולה עם הציבור, הממשלה, לקוחות, ספקים ושותפים עסקיים נוספים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.