גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסור להוריד מסים אם לא נקצץ בהוצאות הממשלה בהתאם

הורדת מסים לא יכולה להיעשות כבמטה קסם ללא הפחתה תואמת בהוצאות הממשלה, שהלכו ותפחו בשנים האחרונות

ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

משרד האוצר נתפס לא מוכן לסערה בנושא עליית מחירי המזון ושלף "אקדח קפצונים", וזאת בשעה שעומדים לרשותו - הן בתחום עליית המחירים (אינפלציה) והן בתחום יוקר המחיה - "תותחים" רבי-עוצמה.

"התותח" הראשון שמשום מה נשכח הוא הכלי המקרו כלכלי המקובל לטיפול באינפלציה - המדיניות המוניטרית, שאמור להפעיל בנק ישראל כאשר האינפלציה מרימה ראש. בפעם האחרונה שהממשלה קבעה יעד אינפלציה לבנק ישראל (1%-3%) היה זה בשנת 2003. שנה קודם לכן עמדה האינפלציה בישראל על 6.5%, כך שהיעד שנקבע על-ידי הממשלה ב-2003 היה סביר. אלא שמאז חלפו כ-20 שנה, הציבור התרגל לאינפלציה אפסית ללא תוספות יוקר בשכר, והציבור, ונראה שגם הממשלה, מוטרדים מהאינפלציה הנוכחית - 2.8% שהולכת ומתעצמת. במצב זה היה על הממשלה להפעיל את סמכותה על-פי חוק בנק ישראל לאחר כ-20 שנה ולקבוע יעד אינפלציה נמוך יותר: נניח 0%-2% ואולי אף 0%-1.5%.

החלטה כזו תחייב את בנק ישראל להעלות ריבית ולהפסיק לרכוש כאחוזי תזזית מאות מיליארדי דולרים כדי להעלות מלאכותית את שער החליפין ואת מחירי מוצרי היבוא, ואלה יובילו בהכרח לריסון עליות המחירים, לרבות מחירי הנדל"ן מרקיעי השחקים - כבר בטווח הקצר.

התותח השני

"התותח" השני שבידי הממשלה יעיל להורדת יוקר המחיה בישראל, והפעלתו מחייבת הסרת כל חסמי היבוא (כולל מכסים, מכסות הייצור ותקינה בלתי נחוצה), שיובילו לתחרות והורדת מחירים (לרבות בתחומי המזון), הפחתת רגולציה מיותרת ומכבידת עלויות (מיידית, ולא בהקמת רשות נוספת שרק תגביר הסרבול), הפעלת התחרות בנמלים ושינויים נוספים להגברת התחרות במשק.

"התותח" השלישי שבידי הממשלה הוא הגדלת כוח הקנייה שבידי הציבור בדרך של הורדת מסים, כפי שנראה שהממשלה רוצה כעת. אלא שהורדת מסים לא יכולה להיעשות כבמטה קסם ללא הפחתה מתאימה בהוצאות הממשלה, שהלכו ותפחו בשנים האחרונות באופן חריג לכל תקופה אחרת בעבר (גם בניכוי הוצאות הקורונה). אז ורק אז - ניתן יהיה להמיר את החיסכון בהפחתת מסים.

בהקשר זה יש עדיפות להפחתת מסי הצריכה כגון מע"מ, שהוא מס רגרסיבי, והפחתתו תתבטא באופן טבעי בירידת מחירי המוצרים - ולא בהפחתת מס הכנסה ברמות ההכנסה הנמוכות, שכבר כיום הוא נמוך מדי גם יחסית לעולם.

עיסוק בהסטת הביקורת

במקום להפעיל "תותחים" רבי-עוצמה אלה, משרד האוצר עוסק בהכוונת הביקורת הציבורית לחברות המזון, זאת בשעה שאגף הכלכלה של המשרד יודע שגם בתחרות מושלמת, עלייה חדה במחירי חומרי הגלם בעולם מובילה לעליית מחירי הסחורות שמושפעות מכך.

האגף יודע גם יודע שהכנסת מוצרים לפיקוח מחירים מלווה בהגדרת נוסחת הצמדת מחירים, שתחייב את שרי האוצר והכלכלה לחתום על צווים להעלאת מחירים בשיעור כפול ומכופל מזה שביקשו היצרנים והיבואנים, כי לא ניתן להתעלם מעליות של עשרות אחוזים במחירי החיטה, תירס, סוכר, וכו'.

אגף הכלכלה יודע שרשות התחרות בודקת כל העת, גם ללא מכתב פנייה מצידם, את רמת התחרות, היעדר הקרטלים ומניעת כוח מונופוליסטי ככל שזה קיים. אני מניח שכלכלני האוצר גם יודעים שעדכון המחירים בוא יבוא, בעיתוי אחר, בצורה אחרת, ויכול שגם יתבטא באי-הורדת מחירים כאשר מחירי הסחורות בעולם יירדו.

ולסיום, תמוה בעיניי עד מאוד שכחלק מהסטת האש לכיוון חברות המזון, אגף הכלכלה במשרד האוצר עושה שימוש ומוציא לידיעת הציבור, בעיתוי שאינו מקרי, נתונים שנמסרו על-ידי יבואני המזון לרשות מס הכנסה לצורך תשלומי מס בלבד. פקודת מס הכנסה קובעת במפורש כי הממלא תפקיד רשמי בביצוע הפקודה, מחויב בסודיות מוחלטת של הנתונים שנמסרו לו, אך ורק לצורך קביעת השומה. והנה נגלה כעת כי אגף הכלכלה במשרד האוצר "שואב" נתוני חברות חסויים מרשות המסים ומציג אותם לציבור. אומנם נעשה ניסיון למצע הנתונים ולא לנקוב בשמות עשרת היבואנים הגדולים ביותר בענף המזון, אך הכול יודעים מי אלה, וגם הכוונה שעומדת מאחורי "המחקר" גלויה ולכאורה היא בניגוד לפקודת מס הכנסה - לתשומת-לב מנהל רשות המסים.

הכותב הוא הממונה על התקציבים לשעבר

עוד כתבות

מגדל ויתניה בדרום תל אביב / צילום: איל יצהר

רמי אונגר לא עוצר בויתניה: קונה מניות גם מהאחים חממה

יבואן הרכב הוותיק מגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן המניב למעל 50% מההון, בהשקעה כוללת של כ-700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

אחרי שנים של הפסדים: קרפור עברה לרווח, ומניית אלקטרה צריכה מזנקת

מגזר המזון של אלקטרה צריכה רשם לראשונה רווח מגזרי קטן של 820 אלף שקל, לאחר שהפסיד של 23 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה ● נרשם שיפור גם בפעילות מוצרי החשמל

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; אסיה ננעלה בעיקר בעליות, הניקיי קפץ בכ-1.1%

הדאקס עולה בכ-0.6% ● ג'יי.די. ספורטס פאשן עולה בכ-5.5%, קומרצבנק יורדת בשיעור דומה ● המסחר בחוזים העתידיים על המדדים המרכזיים בוול סטריט מתנהל בעליות ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בירידות שערים ● הדולר נחלש מול המטבעות הזרים ● מחירי הנפט רושמים ירידות

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי רשם זינוק של 36% ברווח הנקי ל-620 מיליון שקל

העלייה החריגה ברווח הנקי הושפעה מהוצאות גבוהות להפסדי אשראי שנרשמו ברבעון המקביל ● התשואה על ההון שהציג הבנק הבינלאומי עמדה בתום הרבעון על 19.4%, מהגבוהות במערכת הבנקאית

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

פרויקט ''שריקי הילס'' ביישוב צופים. ''פעם ראשונה שעושים בנייה רוויה ביישוב'' / הדמיה: סנפשוט הדמיות

יזם הנדל"ן שמתחת לרדאר: "העובדים מהודו משתלבים לא רע באתרי הבנייה"

חי שריקי, אחיו של עודד שריקי בעלי חברת "ארזי הנגב", הוא בעליה של חברת נדל"ן משלו שמתמקדת באזור השרון ● על הפרויקט שהוא בונה מעבר לקו הירוק הוא אומר: "יש פער של מיליון וחצי שקל לעומת כפר סבא"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עוד מינויים מעוררי מחלוקת למערכת הבריאות האמריקאית: את מי מינה טראמפ לראשות ה-FDA וה-CDC?

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ המשיך במהלך סוף השבוע במינויים אנטגוניסטיים למערכת הבריאות: הוא מינה את ד"ר מרטין מקארי לראש ה-FDA ואת דייב וולדון לראש ה-CDC - שתי בחירות המעוררות חשש בקהילות הרפואה והביומד

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בדונלד טראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר שר אוצר חדש, מאחורי הקלעים התרחשה דרמה של ממש. כל הפרטים

המשקיע הוותיק סקוט בסנט ובעלי בריתו השיקו קמפיין יחסי ציבור כדי לבסס אותו כמועמד המוביל לתפקיד שר האוצר בארה"ב ● הבחירה חתמה דרמה מותחת, משחקי כס של מאחורי הקלעים, שהיו מלאי חשדנות, איבה אישית ופניות פרסה של הרגע האחרון ● ומה הקשר לאילון מאסק?

קריאה להגדיל השקעות בבורסת תל אביב ובמשק הישראלי / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל קטנה על המוסדיים: למה הקריאה להגדיל השקעות בשוק המקומי לא רצינית

בעת האחרונה נקראים המשקיעים המוסדיים הגדולים להשקיע יותר בבורסה ובמשק הישראלי, מטעמים פטריוטיים בעיקר ● האם הטיעון הזה לגיטימי או ציני, ומה אפשרויות התשואה המיטביות של המוסדיים בשוק המקומי, ששוויו מהווה 7% משוויה של מניית אפל לדוגמה?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליון שקל מכספי חוסכים נעלמו כך

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר ● אירועים ומינויים

מוצרי חברת סברה בסופרמרקט בקליפורניה / צילום: ap, Monica Escamilla

נתח השוק של סברה צנח בחצי אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס

בשוק אהבו את עסקת המכירה של יצרנית החומוס והסלטים המובילה בארה"ב לפפסיקו, שתניב לשטראוס רווח של יותר מ־300 מיליון שקל ● לידר שוקי הון: "המהלך מתכתב עם האסטרטגיה של שטראוס להתמקד בפעילויות ליבה צומחות ורווחיות, מאפיינים בהם סברה לא עמדה"

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי: ניתן לבטל צווי מעצר רק אם תהיה חקירה ישראלית באותם חשדות

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מבהיר, כי הוא חוקר ומעמיד לדין ראשי מדינות רק במקרים בהם מערכות החוק של המדינות הרלוונטיות אינן מבצעות חקירות אמינות של הפשעים, לכאורה ● דובר בית הדין מסביר כעת מה נדרש כדי לבטל את אותם צווי המעצר