מהחיטה ועד הנפט: מלחמה באוקראינה תגיע לכיס של כולנו

רוסיה ואוקראינה אחראיות על 30% מאספקת החיטה בעולם, ומתגבר החשש מעלייה מיידית של מחירי המזון בעקבות התייקרות מחירי הסחורות • גם הנפט מזנק לרמת שיא של שבע שנים בעקבות המתיחות בין המדינות • קבינט המומחים של ליברמן ידון הערב במשבר • באיזה אופן תשפיע התגובה הצבאית הרוסית על הכלכלה ביבשת, והאם סנקציות על משטר פוטין יתדלקו עוד את האינפלציה

מלחמה באוקראינה תזניק את מחירי החיטה והנפט / צילום: Shutterstock
מלחמה באוקראינה תזניק את מחירי החיטה והנפט / צילום: Shutterstock

העימות בין רוסיה לאוקראינה, שהגיע לשיא בעקבות החלטת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להכיר במובלעות הפרו-רוסיות במזרח אוקראינה, מזעזע את השווקים ואת תחום הסחורות, ועלול להביא להתייקרויות נוספות בעולם שחלקו חווה אינפלציה מואצת.
מחירי הנפט הגולמי בדרך לשבור שיא של שבע שנים, וישנו חשש מהשפעה של זינוק במחירי החיטה והדשנים על מוצרי המזון. גם הבורסות באירופה מגיבות - אלו נצבעו באדום בשל ההשפעות של מחירי הגז המאמירים והסנקציות הכלכליות האפשריות (בעקיפין) על הכלכלה האירופית.

אנרגיה: מחירי הגז והנפט בעולם מזנקים

עליית מחירי הנפט החלה עוד לפני העימות באוקראינה. אלא שמאז הודעת ארצות-הברית לפני יותר מחודשיים כי רוסיה נערכת לבצע פלישה צבאית לאוקראינה - הערכה שהולכת ומתממשת במציאות - זינקו המחירים בשיעור חד יותר. ביום שלישי השבוע נסחרה חבית נפט גולמי מסוג ברנט בקרוב ל-100 דולר, שיא שלא נרשם מאז ספטמבר 2014, אז פלשה רוסיה לאוקראינה וסיפחה את קרים. אנליסטים העריכו בעבר כי במקרה של פלישה קרקעית ומלחמה בשטח בין רוסיה לאוקראינה, מחיר הנפט יזנק עד ל-120 דולר לחבית.

הישראלים צפויים להרגיש את עליית מחיר הנפט בכיס כבר בתדלוק הבא של המכונית בעוד שבוע. אם מחיר חבית נפט יישאר סביב 100 דולר בסוף החודש, המשמעות תהיה התייקרות של ליטר בנזין למחיר מרבי של כ-7 שקלים - שתשקף עליית מחירים של כ-10% לצרכן מתחילת 2022.

מחיר הדלק בחודש מרץ ייקבע לפי שווי חבית נפט בימי המסחר בשבוע הנוכחי. עם זאת, מרבית עלות הדלק היא עדיין מסים למדינה, ולכן המחירים בתחנות הדלק בארץ צומחים בשיעור נמוך יותר מעליות מחירי הנפט.

במקביל, החלו להתברר הסנקציות הכלכליות שהמערב מתכנן להטיל על רוסיה, בשל מה שהגדיר כ"הפרה בוטה של החוק הבינלאומי" בהכרה בדונצק ובלוהאנסק, וגם בשליחת כוחות צבאיים במסווה של "כוחות לשמירת שלום" לשטח המובלעות שמוגדרות כעת על ידי רוסיה כ"רפובליקות עממיות". הפתעה נרשמה כאשר גרמניה החליטה למשוך את האישור שהעניקה בנובמבר של השנה שעברה לצינור הגז "נורד סטרים 2" - הצעד החריף ביותר שגרמניה יכלה לנקוט בארסנל המצומצם שלה מול רוסיה.

ההחלטה צפויה לשלוח את מחירי הגז האירופיים לעליות חדות, משום שהתעשייה חיכתה להקלה שתגיע משדות הגז בצפון רוסיה, כאשר הצינור יתחיל להזרים 55 מיליארד קוב של גז טבעי בשנה, כפול מהכמות שגרמניה מייבאת כרגע. מדובר בפרויקט אסטרטגי רוסי, בו הושקעו עד כה יותר מעשרה מיליארד אירו. נשיא רוסיה פוטין אמר בעבר כי כל בעיות האנרגיה והמחירים הגבוהים ביבשת "יכולים להסתיים יום אחרי שייתנו אישור שימוש לנורד סטרים 2".

 
  

לעליית מחירי האנרגיה באירופה, בעקבות מצוקת הגז הטבעי המסתמנת, עלולה להיות השלכה על עלויות ייצור ביבשת. חלק מחברות הדשנים והכימיקלים כבר צימצמו ייצור בחודשים האחרונים, מה שמשליך על גידול מזון וחקלאות.

עלייה נוספת במחירי הגז עלולה גם לגרום לאינפלציה נוספת בתחום עלויות המזון. מחירי החוזים העתידיים לגז באירופה זינקו ב-13% ביממה שאחרי ההודעה הרוסית על ההכרה בדונצק ובלוהנסק. מחיר מגה-וואט שעה עלה ב-6% בבורסה של אמסטרדם. שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק, שעומד מאחורי המהלך להקפיא את פרויקט נורד סטרים 2, אמר כי המחירים עלולים לעלות בגרמניה, אך כי "האספקה הנוכחית מובטחת".

מזון: מחירי החיטה בידיים של רוסיה ואוקראינה

חשש מיידי יותר בתחום המזון הוא מהתייקרות של מחירי החיטה, בעיקר בגלל בעיות אספקה שייגרמו כתוצאה ממלחמה באוקראינה ומשיבוש התנועה בנמלים בים השחור.
רוסיה היא יצואניות החיטה הגדולה בעולם, אוקראינה היא החמישית. יחד, שתי המדינות אחראיות לכ-30% מהיצוא העולמי של דגן זה. עד כה היה היצוא של החיטה מאוקראינה יציב, אולם אנליסטים הביעו חשש לעליית מחירים בעקבות עימותים אפשריים. מחירי החיטה והתירס גבוהים כיום בכ-20% מאלו שנרשמו בתקופה המקבילה בשנה שעברה. ביממה האחרונה עלה מחיר החיטה ב-3%, ומחיר התירס ב-2.4%.

 
  

"השוק תנודתי מאוד", העריך אנליסט בתחום הסחורות, "יום אחד זה שלום והמחיר יורד, יום אחרי זה חוששים ממלחמה - והמחיר מזנק". המדינות שצפויות להיפגע בצורה החמורה ביותר הן מצרים וטורקיה, שרוב החיטה שלהן מגיעה משתי מדינות אלו.
גם מחירי סחורות אחרות שרוסיה ואוקראינה הן יצרניות מובילות שלהן, כמו ניקל ואלומיניום, עלו ביממה האחרונה, כשהם מעלים את החשש מהתייקרות מוצרים אם המתיחות תימשך או אף תחריף.

גם מחיר הזהב עלה בחדות בימים האחרונים, אולם לא ברורה ההשפעה הישירה של המשבר באוקראינה על התהליך. מחיר המתכת הנדירה עולה בזמן חשש למשבר כלכלי. הוא חצה את רף 1,900 דולר לאונקיה, הגבוה ביותר מזה 14 חודשים.

הפתרון: לסנקציות כלכליות נגד רוסיה יהיה מחיר

כעת ממתינים השווקים לראות אילו סנקציות כלכליות יתווספו להחלטה הגרמנית על עצירת פרויקט נורד סטרים 2. האיחוד האירופי מתכנס כדי לדון אם להטיל על רוסיה "חבילת סנקציות משתקת", הכוללת השעיית יחסים פיננסיים, או להסתפק בשלב זה בסנקציות על אישים בלבד.

 
  

לסנקציות על רוסיה תהיה ללא ספק השפעה גם על הכלכלה האירופית. חברות האנרגיה BP ושל (Shell), למשל, מחזיקות נתחים משמעותיים מחברות דלק ושדות נפט רוסיים. מניעת יצוא דלק וגז טבעי בדרכים שונות ישפיע גם עליהן.

לפי דיווחים ראשוניים, האיחוד האירופי מתכונן להטיל סנקציות אישיות על 400 חברי פרלמנט רוסיים שהצביעו בעד הכרה בעצמאות ה"רפובליקות העממיות". כל נכסיהם באיחוד יוקפאו, וייאסר עליהם להיכנס לשטחו.

צעד נוסף שנשקל הוא איסור על סחר באג"ח רוסי, מה שיגרום בעיה כלכלית לרוסיה אם ברצונה ללוות כסף בשוק הבינלאומי. מדד המניות בבורסה של מוסקבה הוסיף היום ירידה של כ-2% לירידה החדה של 10.5% שנרשמה אתמול. הבנקים הרוסיים העומדים בפני סנקציות אפשריות, וחברות האנרגיה, הובילו את הירידות אתמול.

השווקים: אופי התגובה הרוסית ישפיע על הבורסה

"המתיחות הגיאופוליטית הגואה מגבירה את הצורך להתמקד בסחורות, בהתחשב בהשפעה מרחיקת הלכת של רוסיה על שווקי הסחורות העולמיים", נכתב בניתוח של בנק ג’י.פי מורגן. הבנק העריך כי העלייה הגבוהה ביותר תהיה במחירי הנפט והגז. אנליסטים העריכו כי זינוק במחירי האנרגיה עלול להיתרגם לעלייה נוספת במדד המחירים של כ-2%.

בשלב הנוכחי, המתיחות רחוקה מלשכוך, וישנו חשש ממשי מהתרחבות הפעולה הרוסית באוקראינה. גורמים אמריקאים העריכו גם אחרי הצהרת פוטין על הכרה במובלעות הפרו-רוסיות במזרח אוקראינה, כי "מתקפה רחבה" על אזורים אחרים באוקראינה היא עניין של זמן, והמועצה לביטחון לאומי מסרה כי הדבר ייתכן בתוך ימים. במקביל, רוסיה עדיין לא הגיבה לסבבי הסנקציות שהוכרזו, ואופי תגובתה צפוי גם הוא להשפיע על השווקים.

קבינט המומחים של ליברמן ידון הערב במשבר באוקראינה

קבינט המומחים של שר האוצר, אביגדור ליברמן, יתכנס הערב (ד') לדון בשורה של נושאים כלכליים וביניהם השלכות המשבר בין רוסיה לאוקראינה. הקבינט, בראשות הנגיד לשעבר פרופ' יעקב פרנקל, יסקור את השפעות האירוע הגיאו-פוליטי על הסחורות המיובאות לישראל. עוד יעסקו חברי הוועדה ביוקר המחיה, האינפלציה ומצב המשק.

אורן דורי