תובעים רוסים פרסמו אזהרות לחברות מערביות ברוסיה, ואיימו לעצור מנהלי חברות המותחים ביקורת על הממשלה או לחלט נכסים של חברות שיצאו מהמדינה, כך אמרו גורמים המכירים את הנושא.
התובעים העבירו את האזהרות בשבוע האחרון לחברות שונות, כולל קוקה-קולה, תאגיד מקדונלד'ס, פרוקטר אנד גמבל, IBM והחברה שהיא בעלת רשת המזון KFC, Yum Brands, כך אמרו הגורמים. לדבריהם, השיחות, המכתבים והביקורים כללו איומים לתבוע את החברות ולהשתלט על נכסים כולל סימנים רשומים.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הביע תמיכה בשבוע שעבר בחוק להלאמת נכסי חברות זרות שעזבו את המדינה עקב פלישתה לאוקראינה. אזהרות התובעים כוונו לחברות בכל התחומים, כולל טכנולוגיה, מזון, לבוש ובנקאות, כך אמרו האנשים המכירים את הנושא.
האזהרות גרמו לפחות לחלק מהחברות שקיבלו אותן לצמצם את התקשורת בין המחלקה הרוסית בחברה ושאר מחלקותיה, מתוך הנחה שהרוסים עלולים לצותת להודעות טקסט או דואר אלקטרוני בין קולגות, כך אמרו חלק מהגורמים.
חברות אחרות פעלו להעביר מנהלים מרוסיה למקומות אחרים, כך אמרו אנשים אחרים המכירים את הנושא.
דוברים של קוקה-קולה, IBM, פרוקטר אנד גמבל ומקדונלד'ס סירבו להגיב. דוברת של Yum סירבה להגיב מעבר להצהרות שהוציאה חברת המסעדות בעבר לגבי החלטתה להפסיק פעילות סניפי KFC ופיצה האט ברוסיה.
יותר מ־350 חברות אמרו שיעזבו או ישהו זמנית את פעילותן ברוסיה
בסוף יום ראשון, לאחר פרסום המאמר הזה, השגרירות הרוסית בוושינגטון צייצה אותו, והדביקה לו תווית של "פייק ניוז". "ההחלטה אם להמשיך בפעילות יזמית במדינה שלנו תלויה לגמרי באמריקאים", נכתב בציוץ. "וכן הזכות להתעלם מההיסטריה הרוסופובית המעודדת חברות זרות לספוג הפסדי ענק על מנת לפגוע ברוסיה".
סדרת חברות הכריזה על תוכניות להשהות או לצמצם את פעילותן ברוסיה לאחר פלישתו של פוטין לאוקראינה והסנקציות שהוטלו על ידי ממשלות המערב.
חברות רבות, בייחוד כאלה העוסקות במכירה וייצור, אמרו שהחלטתן להפסיק את פעילותן היא זמנית. חלק אמרו שהיו צריכות להשהות פעילות בגלל הפרעות שהסנקציות גרמו לשרשראות האספקה. אחרות אמרו שיעזבו לתמיד.
בנוסף, החברות מעריכות את מחלקותיהן ברוסיה בדרך שונה בהתחשב באי היציבות הכלכלית והציפיות שהתנאים יהיו הפכפכים לתקופה מסוימת, כך אמרו אנשים שתודרכו על הנושא. על אף אזהרות התובעים, ישנן כמה חברות שאין להן כוונה לשנות את ההחלטה לצאת מרוסיה או להפסיק לפעול בה, אמרו האנשים. כמו כן יהיה קשה לחברות להחליק מעבר של הפעילות לרוסיה אם הממשלה תנסה לכפות מנהלים מטעמה, אמר אחד האנשים.
משרד התובע הכללי של רוסיה אמר ביום שישי שיוודא שחברות שאמרו שהן מפסיקות בפעילות או יוצאות ממנה יצייתו לכללי ההעסקה במדינה. יותר מ־350 חברות זרות אמרו שהן עוזבות או משהות פעילות ברוסיה באופן זמני, על פי ביה"ס לניהול של אוניברסיטת ייל.
בנקים מוול סטריט כמו גולדמן סאקס, חברות מוצרי צריכה כמו קוקה-קולה, קמעונאיות כמו ליוויס וענקיות טכנולוגיה כמו אפל כולם הכריזו על תוכניות לצאת. ענקיות אנרגיה כמו BP, אקסון מוביל אמרו שייצאו מהפעילות ברוסיה.
בדרך להלאמה?
פוטין אימץ תוכנית שהציף שבוע שעבר חבר בכיר במפלגת רוסיה המאוחדת שלו, להלאים את הפעילות של חברות מערביות שעוזבות את המדינה. צעד כזה ימנע פיטורים המוניים וישמור על יכולתה של רוסיה לייצר מוצרים באופן מקומי, אמר אנדריי טורצ'ק, מזכ"ל המועצה של מפלגת רוסיה המאוחדת.
וושינגטון הזהירה נגד כל ניסיון להלאים חברה כלשהי.
"כל החלטה פורעת חוק מצד רוסיה לחלט נכסים של החברות האלה תביא בסופו של דבר אפילו יותר כאב כלכלי לרוסיה", ועלולה לזמן לה פעולה משפטית, כתבה בציוץ דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי ביום חמישי.
לשכת המסחר של ארה"ב מנטרת דיווחים שהממשלה הרוסית עלולה לחלט נכסים של חברות מערביות גדולות, כך אמר ניל ברדלי, מנהל המדיניות הראשי בלשכה. "צעד כזה רק יוסיף לבידוד הגובר של רוסיה, יראה את חוסר ההתחשבות שלה בשלטון החוק ובסופו של דבר יגרום לעם הרוסי ליותר כאב", כתב בהודעה.
בשבוע שעבר הודיעה חברת קוקה-קולה שהיא משהה את פעילותה ברוסיה. העסקים של קוקה-קולה ברוסיה ובאוקראינה היו אחראים לבין 1% ל־2% מההכנסות התפעוליות של החברה ב־2021. לחברה נתח של כ־21% בחברה Coca-Cola HBC, שותפה המבקבקת ומפיצה את המשקה באיזור, נכון ל־31 בדצמבר.
חברת המסעדות Yum אמרה בשבוע שעבר שהיא סוגרת באופן זמני את 70 סניפי KFC של החברה וחותמת על הסכם עם הזכיינית פיצה האט לעצור את הפעילות ב־50 סניפים אחרים. החברה גם השהתה את כל תוכניות ההשקעה ופיתוח מסעדות ברוסיה, כך נמסר ממנה.
החברה "ממוקדת בבטיחות אנשינו באיזור ותמשיך לתמוך בצוותים שלנו באוקראינה כשהיא מעריכה דרכים בהן Yum Brands יכולה להשפיע באיזור באופן חיובי", אמרה דוברת.
יו"ר ומנכ"ל IBM ארבינד קרישנה כתב בבלוג בשבוע שעבר שהחברה הפסיקה את כל הפעילות שלה ברוסיה. "הבטיחות וההגנה על עובדי IBM ומשפחותיהם בכל האיזורים המושפעים מהמשבר הזה נותרה העדיפות העליונה שלנו", כתב.
בשבוע שעבר הודיעה מקדונלד'ס שהיא סוגרת באופן זמני כ־850 מסעדות במדינה ותמשיך לשלם שכר ל־62 אלף עובדיה ברוסיה. החברה אמרה שהיא לא יכולה לקבוע עדיין מתי תוכל לפתוח מחדש את הסניפים ברוסיה והיא שוקלת אם עשויים להיות נחוצים צעדים נוספים.
סגירת המסעדות צפויה לעלות לחברה כ־50 מיליון דולר בחודש בשכר, חוזים, שרשראות אספקה ועלויות אחרות, כך נמסר ממקדונלד'ס.
פרוקטר אנד גמבל, יצרנית חיתולי פמפרס ומשחת השיניים קרסט, אמרה שתפסיק להוציא כסף על השקעות הון ברוסיה, פרסום וקידום ותמכור במדינה רק מוצרים המיועדים לבריאות בסיסית, היגיינה וטיפול אישי. בחברה אמרו שרוסיה ואוקראינה יחד אחראיות לפחות מ־2% מההכנסות השנתיות. החברה אמרה שהיא מעסיקה ברוסיה 2,500 עובדים.
- שרון טרלפ השתתפה בהכנת הכתבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.