יהיה זה מפתיע במיוחד אם בנק ישראל לא יעלה מחר את הריבית, לראשונה מאז 2018, שכן נתוני המשק החזקים והחריגה של האינפלציה מתחום היעד זה החודש השני ברציפות לא מותירים לבנק ישראל הרבה ברירות.
הצמיחה אשתקד הגיעה ל-8.2% וברבעון קצב הצמיחה היה הגבוה במערב, שוק העבודה הציג שיפור מהיר חזרה לימי טרום המגפה בניגוד לתחזיות ה-OECD שצפה כי שוק העבודה הישראלי יהיה האחרון להתאושש, מחירי הדיור לא עוצרים, ובעיקר - האינפלציה בישראל חורגת מתחום היעד של בנק ישראל.
עד כה בנק ישראל החזיק בעמדה כי האינפלציה נמוכה באופן יחסי לעולם, וזה עדיין נכון בהתחשב ששעור האינפלציה בפברואר היה 3.5% לעומת 7.9% בארה"ב ו-7.7% בגוש האירו. אלא שהאטת קצב עליות המחירים גם בעולם לא נראית באופק בצל הזינוק במחירי הסחורות בשל המלחמה באוקראינה, ופה בישראל הצפי הוא שהאינפלציה תעבור את ה-4% בקרוב.
שוק ההון מתמחר העלאה אגרסיבית של הריבית ל-0.5%, אלא שלא סביר שבנק ישראל ינקוט בצעד כזה מחר, אחרת זה יפגע באמינות הבנק. בראיון לגלובס בתחילת בפברואר אמר המשנה לנגיד כי גם אם האינפלציה תחרוג מהיעד בבנק לא ימהרו להעלות ריבית, אך שמאז התמונה בכלכלה העולמית השתנתה.
העלאה של הריבית תייקר את עלות הכסף, תביא להתייקרות החזרי המשכנתאות, תאט את פעילות המשק ותביא לעלייה באבטלה שנמצאת כעת בשפל של 3.2% לעומת 3.5% לפני משבר הקורונה. שוק עבודה הדוק תומך בלחצי שכר ומבחינת בנק ישראל זה תומך בהעלאת ריבית. השאלה שעומדת למבחן היא בדומה לזו שבארה"ב ובכלל בכלכלות העולם - האם המלחמה באינפלציה תצליח גם במחיר של האטה בפעילות הכלכלית.
יהיה זה מפתיע במיוחד אם בנק ישראל כלל לא יעלה ריבית, שכן הבנקים המרכזיים בעולם כבר החלו להעלות ריבית על מנת לרסן את האינפלציה בעולם ובנק ישראל נותר מאחור באמתלה כי האינפלציה בישראל נמוכה בהשוואה לעולם. אמנם האינפלציה בישראל עודנה נמוכה ביחס לעולם אלא שהיא חורגת מעבר לתחום היעד של הבנק (3%-1%) זה חודש שני ברציפות.
מעבר לכך, בשוק מעריכים כי תהיה העלאה של הריבית בישראל בכל אחת מההודעות הבאות השנה, בדומה לארה"ב, שם הבנק המרכזי כבר העלה ריבית וצפוי להגביר את קצב העלאות בהמשך השנה על מנת לרסן את האינפלציה שנושקת שם ל-8%. בארה"ב הבנק המרכזי כבר החל להעלות את הריבית ואותת על המשך מסע העלאות. אלא ששוק האג"ח שם מתמחר מיתון שיאלץ את הבנק למתן את קצב העלאות אם לא להוריד ריבית. לעת עתה בבנק המרכזי האמריקאי מתעלמים מסימנים אלו של שוק האג"ח.
בשורה התחתונה, העלאה של הריבית בישראל מחר נראית כמו עובדה מוגמרת. כל הודעה אחרת תהיה מפתיעה למדי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.