"השבוע האחרון היה לא קל עבורנו. אנחנו לא רגילים להיות בסיטואציות כאלו", אמר אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל, במסיבת עיתונאים שכינסה החברה, בה לקחו חלק יו"ר הקבוצה עפרה שטראוס ומנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה. דרור התמקד בדבריו בשלושה כשלים עיקריים שארעו לאחרונה ושהובילו, ככל הנראה, לריקול הענק בשטראוס: הראשון הוא שיפוץ שהתנהל במפעל עלית בנוף הגליל שהתנהל "שלא לפי הנהלים", אירוע בו היו יונים במפעל השוקולד הנוזלי לפני כחודש, ולקוח של החברה שביצע בדיקה עצמאית למוצרים, שמסר לשטראוס שמצא "חריגות קלות".
"המון דברים נזרקים לאוויר בימים האחרונים ואני אנסה לעשות סדר", אמר דרור. "האתר בנוף הגליל הוא למעשה שני מפעלים שיש ביניהם מרחק הליכה של כמה דקות. בצד אחד של הכביש יש בניין גדול בן 7 קומות בו מייצרים שוקולד נוזלי, שממנו מייצרים חטיפי וטבלאות שוקולד, שמיוצרים במפעל השני.
"אנחנו מבצעים כבר כמה ימים תחקיר, גם לבדיקות יש את הקצב שלהן, אבל יש כמה ליקויים לא קלים ולא פשוטים שחשפנו בפני משרד הבריאות. ליקויים שנצטרך לטפל בהם. אני לא יודע אם הם קשורים לריקול, אבל מבחינתנו זו היתה אחת הסיבות שהחלטנו לעשות מה שעשינו. אני יכול לומר שבשבועות שלפני הגילוי הראשון עשינו שיפוץ במפעל שלא התנהל לפי הנהלים שלנו. יש טעם לפגם בדרך בה זה נעשה, ויש פה רמת סיכון שהשפיעה על העניין כנראה.
"חודש לפני האירוע זוהו יונים במפעל השוקולד הנוזלי. אנחנו עובדים עם חברות הדברה רציניות ולעיתים הדברים האלו קורים ויש נהלי עבודה כשזה קורה, וזה לא התקיים במקרה שלנו.
נקודה נוספת היא שלמרות שאנחנו מבצעים הרבה מאוד בדיקות במעבדות חיצוניות בשגרה שלא גילו בעיה, קיבלנו מאחד הלקוחות פנייה שבבדיקות אינדיקטיביות שהוא ביצע במעבדה הפנימית שלו התגלו חריגות קלות. לא בדקנו את הדברים שוב וזה לא בסדר. היינו צריכים לפעול בצורה שונה".
"פעלנו בתיאום עם משרד הבריאות"
דרור פירט את מהלך האירועים החל מהנקודה בה התגלתה אינדיקציה חיובית לסלמונלה במפעל בחול המועד פסח. "ביום שלישי שעבר קיבלנו תשובה חיובית לסלמונלה מתוך איזה חומר שנמצא במפעל השוקולד הנוזלי בציוד שקשור לאחד המיכלים הגדולים שלנו. קיבלנו תשובה חיובית גם בסביבת אותו האזור ליצאנו לבדיקות רבות כדי לאתר את הבעיה. עדכנו מיידית את משרד הבריאות. ביום חמישי, ערב החג, קיבלנו כמה תשובות החשודות כחיוביות בקו מס' 1, הקו הגדול ביותר. ביום ראשון קיבלנו תשובות חשודות כחיוביות במוצרים במפעל בתקופה הייצור הקרובה לאירוע, שעוד לא יצאו לשיווק. ביום שני יצאנו עם הריקול, חודשיים אחורה מתאריך הייצור של השוקולד. ברביעי בבוקר, לאור הבלבול הגדול, החלטנו לצאת לריקול של כל המוצרים".
בהמשך ציין דרור כי "אני לא חושב שהיה מקום להודיע על זה בחול המועד וליצור פאניקה, וכמובן שעשינו זאת בתיאום עם משרד הבריאות. תמיד ניסינו להקדים ולהחמיר מול הנהלים ויצאנו לריקול הראשון והחלטנו בסופו של דבר להחזיר את כל המוצרים".
בהתייחסו להודעת משרד הבריאות מהבוקר על התליית הרישיון של המפעל בנוף הגליל לשלושה חודשים, אמר דרור "היום משרד הבריאות החליט להפסיק את הרישיון שלנו, ונעשה הכל כדי לחזור לייצר כמה שיותר מהר, אבל כמו בכל דבר שעשינו בשבוע האחרון לא נתפשר כהוא זה. לא סיימנו את הבדיקה ואם נגלה עוד דברים נטפל גם בהם. מבחינתנו האירוע עוד לא הסתיים. אנחנו ממוקדים ושמים את כל המשאבים כדי לאסוף את המוצרים מביתם של הצרכנים וגם מהחנויות. נמשיך ונעשה את זה עד שנסיים את התהליך הזה.
"אנחנו משתדלים לתת תשובה לאלפי האנשים שפונים ומפצים את כל מי שקנה את המוצרים שלנו ונאלץ לזרוק אותם או שנגרמה לו עוגמת נפש. נמשיך את התהליך ומיום ראשון נתחיל בתהליך של החזרת המפעל לשגרה, לא נעזוב את התחקיר עד שנבין את הדברים עד הסוף".
עפרה שטראוס: "מצטערת על עוגמת הנפש שאתם עוברים בגללנו"
"אני רוצה לומר בשם החברה בקול ברור, אני מסתכלת בעיניים שלכם, בעיני כל אזרחי המדינה וכל מי שנפגע אני מתנצלת שאכזבנו אתכם", אמרה עפרה שטראוס יו"ר קבוצת שטראוס במסיבת העיתונאים. "אני מצטערת על כל עוגמת הנפש שאתם עוברים בגללנו. שטראוס קיימת למעלה מ-80 שנה ועלית למעלה מ-100 שנה. המצוינות והאיכות הם פשוט הבסיס לכל מה שאנחנו עושים.
"חלקכם זכה לשמוע את אבי מיכאל ז"ל מדבר על איכות המוצרים כערך עליון של החברה. הוא תמיד אמר שנמכור רק מוצרים שאותם נאכיל את הילדים שלנו. אז הוא וכל אנשי שטראוס לדודותיהם הנחילו בנו את המחויבות הזו.
"התקלה במפעל הממתקים היא קשה ואנחנו לוקחים אחריות ומתחייבים שנחזיר את המוצרים לבתי הלקוחות ולמדפים כמה שיותר מהר, אבל זאת רק כשנהיה בטוחים שהם יהיו כל מה שאנחנו רוצים שהם יהיו ושנתקן כל מה שצריך תיקון. כל מי שנמצא בענף המזון יודע דבר אחד - על בטיחות המזון לא מתפשרים.
"ההחלטה מיום שני בבוקר, שלה משמעותיות כבדות תדמיתית וכספית, הייתה מאוד קל לקבל. אירוע בסדר גודל כזה לא עברנו מעולם וזה הריקול הכי גדול שהיה לנו. נפיק מסקנות, נתקן מה שצריך ונפתח את שערי המפעל רק כשנעמוד בסטנדרטים המאוד גבוהים, ואפילו הגבוהים יותר, שנעמיד לעצמנו.
"ולמדנו משהו בשנתיים של הקורונה. אני יו"ר החברה מזה 22 שנים, שותפה לכל ההחלטות שהתקבלו בשבוע האחרון יחד עם ההנהלה, הדירקטוריון וכל אנשי ונשות שטראוס. בשבוע האחרון כולם עובדים לילות כימים במפעלים, במרכזים הלוגיסטיים, במכירות, בשירות הלקוחות ובמטה הקבוצה. ואני אומרת ומציינת כמה הם עובדים קשה כי בשנתיים האחרונות, כאשר הרבה מאיתנו ישבו בבתים, המערכת הזו יצאו יום יום לעבודה כרגיל. ולכן גם להם מגיעה סליחה, כי הם עובדים כפל כפליים לתקן את הטעות שעשינו. אני רוצה לסיים בהבטחה פשוטה שאנחנו נעשה הכל כדי לא לאכזב אתכם ולהחזיר את הדברים לתיקונם".
גיורא בר דעה: "חלק מהדברים עשינו לא טוב"
גיורא בר דעה, נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס: "בשבילנו, אנשים שנמצאים פה עשרות שנים, לראות היום בבוקר את המפעל שומם כשהמכונות לא עובדות, לעבור בחנות ולראות את המדפים ריקים, קשה מאוד. צריכים להבין כמה זה חשוב לנו מפסק הזמן הקטן עד העובד במפעל, אלו ימים לא פשוטים. אנחנו חברה של הרבה מאוד שנים, אבל רגע האמת כשמגיע החלטות מהסוג הזה, לקבל את ההחלטות שלקחנו השבוע, את האחריות למותגים ולצרכנים, אלו החלטות חסרות תקדים ממה שאנחנו מכירים. בחלק מהדברים עשינו לא טוב. יש גם יום המחרת. יכול להיות שזה יפגע לנו בתוצאות הכספיות, אבל אנחנו רוצים שימשיכו לאהוב את המוצר, שיתנו לילדים את פסק הזמן שלנו בצורה הכי בטוחה שיש. זו משימה ענקית ואנחנו בטוחים שנעמוד בה. היה סוג של כשל בחלק מהתהליכים, ואין לנו עדיין את התשובות הסופיות".
כשנשאל על האירוע בסברה לפני מספר חודשים, ציין בר דעה כי "בסברה לא היה ריקול. בסברה בביקורת בחודש דצמבר נמצאו ליקויים תשתיות בצנרת ובחלק מהביובים, ולא בתהליכי העבודה. לכן, למראית עין יש קשר אבל המרחק בין וירג'יניה לנוף הגליל הוא רחוק. אנחנו פועלים מולם בצורה הכי הדוקה שיש. זה קורה באותה תקופה אבל אין קשר בין הדברים לחלוטין.
"בגלל המקריות הזו החלטנו לעשות בדיקות בכל העולם, בכל מדינה אחראית לכך חברה מקומית, והחלטנו לצאת לבדיקות. זה ייקח כמה חודשים אבל אנחנו בודקים את עצמנו עד הסוף. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה ייקח והופכים את העולם ונעשה כל מאמץ לחזור להיות על המדפים".
לא צפויים פיטורים בחברה ובמפעל
ניתנה התייחסות גם לפרשת הריקול של שוקולד קינדר באירופה, כאשר נאמר שהחברה לומדת את המקרה. "כנראה גם שם המקור הוא לא פולי קקאו. אנחנו מנסים להבין מה מקור החיידק הספציפי שנמצא אצלנו. זה לוקח 3-6 שבועות. כשנדע נשתף", אמר פרופ' אייל שמעוני, סמנכ"ל טכנולוגיה בשטראוס.
שטראוס נשאלה האם צפויים פיטורים בחברה ובמפעל, וענתה "לגבי האם אנחנו מסיקים מסקנות לגבי אנשים, האם נקצץ בשכר או בכל דרך אחרת - באנשים האלה שיושבים פה או במקום אחר, התשובה היא ממש לא. אנחנו כרגע עושים הכל כדי לחזור לייצור. האנשים שעבדו בתהליכים האלו של ייצור השוקולד הם אותם אנשים שעובדים ב-10 השנים האחרונות ומייצרים את המוצרים שלנו, מוכרים, מפיצים ואחראים על התוצאות שלנו. ולכן, התפקיד שלנו בתקופה זו היא לתמוך בהם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.