התראה טרם הגשת עתירה לבג"ץ שוגרה לראש הממשלה, לשר הבריאות ולמנכ"ל משרד הבריאות בשם קבוצת אנשי עסקים ואנשים פרטיים על ידי עורך הדין טל שחר. עו"ד שחר מגדיר את בדיקות הקורונה שמחויבים כלל הנכנסים לישראל לבצע כ"נטל בלתי סביר" וכתקנה שראוי לבטל, "ויפה שעה אחת קודם".
נזכיר כי כל הנכנסים לישראל מחויבים לבצע בדיקות קורונה - בנתב"ג או במעברים היבשתיים. ישראל היא בין המדינות הבודדות שדורשות ביצוע של בדיקות קורונה לאחר הכניסה למדינה וזאת מכל הנכנסים אליה (במדינות אחרות דוגמת ארה"ב הכניסה אפשרית למחוסנים בלבד, שם נדרשים הבאים להציג בדיקות קורונה שנעשות יממה לפני ההמראה).
במשרד הבריאות דנו לאחרונה באפשרות לבטל או לשנות את המתווה המחייב את כלל הנוסעים לבדיקות האמורות - אלא שבשלב זה המצב נותר ללא שינוי (למעט הוזלה במחיר הבדיקה מאז ה-1 באפריל). הנימוק שמספק משרד הבריאות לחובת הבדיקות נעוץ ביכולת לבצע ריצוף גנטי לבדיקות שתוצאותיהן חיוביות במטרה לאתר וריאנטים. תיירים שנכנסים לישראל מחויבים בנוסף לבדיקה זו לבצע בדיקת PCR גם 72 שעות לפני ההמראה. הנוסעים הם אלה שמממנים את הבדיקות. 63.2 שקל בנתב"ג (בתשלום מראש) ו-80 שקל במעברים היבשתיים. הסכום הזה מצטבר לעשרות מיליוני שקלים בחודש. מי שמבצעת את הבדיקות בנתב"ג היא חברת פמי פרימיום ובמעברים היבשתיים מבצעת את הבדיקות חברת טרם.
במשרד הבריאות מבינים שיידרש שינוי במתווה החובה הזה גם לנוכח הלחץ הציבורי, ונבחנות כמה אפשרויות בכללן ביטול בדיקת הקורונה שמחויבים תיירים לבצע לפני המראה, ביצוע של בדיקות על פי מדינות, ויתור על חובת הבידוד עד לקבלת התשובה ועוד. עד שייושם מתווה כזה או אחר דורש עו"ד שחר במכתב להיפרד מהבדיקה כפי שעשו מדינות אחרות וזאת באופן מיידי.
"אפשר להסתפק בבדיקות מדגמיות על חשבון המדינה"
"בשבועות האחרונים נשמעים קולות רבים של מומחים בישראל הקובעים כי הגיע השעה לבטל את הבדיקות האמורות, קולות אלה מבהירים כי במצב התחלואה השולי הקיים במדינה אין עוד טעם בביצוע הבדיקות". עוד נטען כי שיעור הנכנסים לישראל המאומתים לקורונה הוא נמוך ביותר "ואינו מצדיק בעת הזו המשך החובה החוקית לבצע בדיקות כאמור". באשר לטענה כי מטרת הבדיקות היא לאתר וריאנטים נטען כי "ברור כי אפשר להסתפק בבדיקות מדגמיות על חשבון המדינה, מה שיחסוך לנכנסים למדינה עשרות מיליוני שקלים, ימנע עוגמת נפש, בזבוז משאבים, הטרחת הציבור, פגיעה מיותרת בחופש התנועה ובזכות האדם על גופו".
במכתב מזכירים כי ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם המחייבת בחוק ביצוע בדיקות קורונה בכניסה לשעריה, כולל מול מדינות אי דוגמת אוסטרליה שיישמה הקלות במדיניות הכניסה אליה.
ֿ"נראה שהגיעה השעה לומר 'די, מספיק ודי'", כך מצוין במכתב. "עם כל הכבוד הראוי הגיע הזמן להפנים כי 'שעת חירום' כבר נגמרה כאן ובעולם כולו ואי אפשר להחזיק מדינה ב'כוננות ספיגה' רק כדי שאולי ביום מן הימים יתגלה כאן וריאנט כלשהו שלא ברור מהו, אם בכלל יתגלה כזה, כשמנגד עומדות זכויות חוקתיות בעלות משקל עצום". במכתב מזכירים למקבלי ההחלטות כי בג"ץ כבר קבע כי יש לכבד זכויות אדם, גם בשעת חירום, וכי לא יהססו לפנות לערכאה המשפטית גם במקרה הזה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.