הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה אדומה בבורסה; מדד הבנייה צמצם את הירידה, קבוצת דלק צנחה

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.3%, ת"א 125 בכמעט 1%, ות"א 90 ב-1.8% • מדד הבנקים סיים בירוק, מדד הקנאביס צנח • וול סטריט נפתחה באדום, וגם באירופה המגמה שלילית • הדולר נסחר סביב 3.43 שקלים • מחזור המסחר הסתכם ביותר מ-5 מיליארד שקל בשל עדכון מדדים

הבורסה נצבעת באדום / צילום: טלי בוגדנובסקי
הבורסה נצבעת באדום / צילום: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:28

הירידות בבורסה התמתנו לקראת הנעילה, ומדדי המניות סיימו את היום בירידות הרבה פחות חדות מאלה שנרשמו לאורך היום. ת"א 35 ירד בכ-1.3%, ת"א 125 בכמעט 1%, ות"א 90 ב-1.8%. מדדי הבנייה  והנדל"ן  שצנחו במהלך המסחר סיימו בירידה של 0.3% ו-1.6% "בלבד", מדד הביומד  נפל ב-2.8% ומדד הקנאביס  עם הירידה החדה מכולן, כ-3.8%. מדד הבנקים  הצליח להתאושש וננעל בעלייה של כ-0.4%.

מחזור המסחר היה גבוה במיוחד בשל עדכון המדדים והסתכם בכ-5.1 מיליארד שקל. את המחזור הגבוה ביותר ריכזה מניית טבע (יותר מ-430 מיליון שקל) ואחריה הבנקים לאומי , פועלים  ודיסקונט .

ירידות חדות במיוחד נרשמו במניות אלקטריאון , יעקב פיננסים, קבוצת דלק , האב , קבוצת לוזון, אקרשטיין, חג'ג' אירופה, אריקה בי-קיור, בראק אן וי ועוד רבות. בתחתית ת"א 35 לייבפרסון  שמחקה 5.8% (בהמשך לצניחה של כמעט 15% אתמול).

16:00

האווירה בבורסה ממשיכה להתמתן, מדד הבנייה צמצם את הירידה ל-2.5% ומדד הבנקים אף עבר לעלייה של 0.3%. ת"א 35 יורד ב-0.6%.

במקביל נרשמת התמתנות גם במגמה השלילית באירופה ובחוזים, אם כי החוזים על נאסד"ק עדיין נסוגים בשיעור חד של כ-2%.

15:45

הירידות בבורסה מתמתנות, כאשר מדד ת"א 35 צמצם את הירידה ל-1% "בלבד", ובראשו שטראוס  שמתחזקת ביותר מ-2%.

ת"א 90 נסוג ב-2.4%, עם ירידות חדות לאלקטריאון  ולחברות הנדל"ן, בהן לוינשטין נכסים , דמרי , אלקטרה נדלן , נכסים ובנין  ואאורה . בהתאם, מדד הנדל"ן יורד ב-2.6% ומדד הבנייה נופל ב-3.5%.

מחזור המסחר גבוה ומסתכם עד כה ב-2.45 מיליארד שקל. בנעילת המסחר יתקיים עדכון המדדים, לאחר שנדחה בשל חופשת יום העצמאות ביום חמישי האחרון.

14:00

עוד יום של ירידות חדות בבורסה. מדד ת"א 35 צונח ב-2.6% ומדד מניות הבנייה נופל בעוד 5.3%. מדד ת"א 90 נסוג ב-3.3% במקביל לירידות חדות בבורסות אירופה ובמסחר בחוזים על מדדי בורסות ארה"ב.

מפולת גם בשוק האג"ח: ירידות של 1.7%-2% נרשמות באג"ח הממשלתיות השקליות לטווחים ארוכים. מדדי התל בונד המרכזיים יורדים בכ-0.3%. 

בפעילים ניהול תיקי השקעות מציינים כי "שוק האג"ח הממשלתיות, במיוחד בארה"ב, נותן את הטון העיקרי בשווקים הפיננסיים בימים אלה. בולטת במיוחד העלייה בתשואה השנתית לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים בשבוע האחרון, מ-2.93% ל-3.13%. רק לפני חודש, תשואה זאת, המהווה סמן ( benchmark ) חשוב לשווקים, עמדה על 1.73% לשנה. אין ספק שהשווקים עוברים תהליך התאמה, לריביות הבנקים המרכזיים ותשואות אג"ח "נורמליות" יותר מהעבר, והדבר כמובן מעיב על מדדי המניות בטווח הקצר. בכל מקרה, אי-הוודאות והתנודתיות בשווקים צפויות להישאר ברמות גבוהות בתקופה הקרובה. אנו סבורים שהעלייה בתשואות יוצרת הזדמנויות השקעה באג"ח לטווח הבינוני והארוך".

13:10

מדד ת"א 35 יורד כעת בכ-1.1%, ומדד ת"א 90 נסוג ב-2.6%. מדד מניות הבנייה צונח בעוד 4.5%. מחזור המסחר מסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל.

ירידות חדות של יותר מ-5% רושמות חנן מור, תדיראן , אלקטריאון, אזורים , דמרי , ישראל קנדה  וסאמיט.

רפי גוזלן, הכלכלן ראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, מציין בסקירתו השבועית כי העלייה בפרמיית הסיכון בשוק איגרות החוב בארה"ב לוותה בעלייה קלה בציפיות להעלאת הריבית. הציפיות הנוכחיות משקפות העלאות נוספות של 50 נ"ב ב-3 ההחלטות הבאות, כ-2% במצטבר עד לסוף השנה, וסיום ההעלאות בריבית של 3.50%-3.25%. "תהליך העלייה בתשואות מלווה כצפוי במגמת עלייה בתשואות הריאליות, אם כי רמת הציפיות לאינפלציה עדיין גבוהה ,כך שהלחץ לעלייה בריביות הריאליות צפוי להימשך להערכתנו".

"למרות החששות הגוברים להאטה בהמשך השנה, שקיבלו ביטוי בהפחתת תחזית צמיחה רוחבית לכלכלות המובילות בעולם במהלך החודשים האחרונים, תחזיות הרווח בקרב מדדי המניות המובילים, למעט בסין, לא עודכנו כלפי מטה. הסבירות לעדכון זה גבוהה למדיי, בוודאי בהנחה ולא יחול שיפור במצב הגיאו-פוליטי שמקרין לשלילה על הצמיחה ומקשה על הורדת האינפלציה. בחינת פרמיית הסיכון, הנשענת כאמור עדיין על תחזיות רווח אופטימיות יחסית, מעלה כי השוק האמריקאי ממשיך להתאפיין בפרמיית סיכון נמוכה יחסית, למרות הירידות במדד מתחילת השנה, וזאת כתוצאה מעליית התשואות המהירה. לפיכך, התמחור הנוכחי לא כולל מרווח ביטחון מפני זעזועים, דווקא בעת של ריסון מוניטארי וחשש מפני הידרדרות בפעילות, ומציב את השוק האמריקאי עם תמחור לא אטרקטיבי, במיוחד עם תחילת צמצום המאזן של הפד. ביתר המדדים המובילים באסיה ובאירופה הפרמייה גבוהה באופן ניכר מאשר בארה"ב, על אף שלחצי הריסון המוניטארי במדינות אלו נמוכים, כך שהתמחור בהם ממשיך להיות נוח יותר מאשר בארה"ב", כותב גוזלן.

11:10

מגמה שלילית בבורסה כעת. מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5% , מדד ת"א 90 נסוג ב-1.5%, ומדד מניות הבנייה צונח בעוד 3% ומשלים ירידה של כ-18% מ-20 באפריל. 

ירידות בולטות רושמות אשטרום, אלקטרה נדלן , אלקטריאון , אאורה , נכסים ובנין, פתאל, דלתא  ואפריקה מגורים.

בשוק המט"ח, הדולר מתחזק כעת בכ-0.3% ונסחר סביב 3.43 שקלים, והאירו מתחזק ב-0.6% ונסחר סביב 3.61 שקלים. יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, מציין כי "ירידות השערים החדות, בארה"ב ובאירופה, הגיעו עם החזרה מחופשת החג גם לתל אביב, מהלך הנתמך בהערכה כי הגורמים לירידות נותרו תקפים. להערכתנו, על רקע ההערכה כי הבנק המרכזי האירופאי, צפוי להצטרף לצעדי הבנקים המרכזיים בארה"ב, באנגליה ובמדינות נוספות ולהעלות את הריבית כבר בקיץ הקרוב, מהלך אשר צפוי למתן את הפעילות הכלכלית ולתמוך בחולשת שוק המניות. פעילות הבנקים המרכזיים, הצפויים לבצע העלאות ריבית חדות השנה, או כבר השנה, עשויים לפגוע בשוקי המניות, דבר הגורר לפעילות מצד הגופים המוסדיים בישראל, הפועלים לצמצום החשיפה המטבעית שברשותם עם הירידה בשווי ההחזקות".

"להתייצבות הדולר מעל לרמת 3.44 שקלים בימים של היצע מט"ח משמעותי לתשלומי שכר ומסים, מלמד על עוצמת והיקף הביקוש למט"ח. בטווח הקצר כל זמן שהסכין נופלת. היצעי מט"ח משמעותיים צפויים סביב רמת 3.5 שקלים", הוסיף פריימן.

10:10

מגמה מעורבת עם נטייה לעליות בתל אביב. מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.2%, ומדד ת"א 90 עולה בשיעור דומה.

עליות בולטות רושמות נטו אחזקות , פוקס , נאוויטס וליבנטל.

10:00

יום המסחר בבורסה נפתח בירידות קלות במדדי המניות המרכזיים. מדד ת"א 35 נסוג בכ-0.6%, ומדד ת"א 90 יורד ב-0.4%.

ירידות חדות רושמות אנרג'יאן, תורפז, אלקטריאון , מבנה  וישראכרט.

09:35

חברת אנרג'יאן  עדכנה הבוקר (ב') על גילוי גז בכמות מסחרית בקידוח שבוצע בבאר "אתנה" שבבלוק 12. הגילוי באתנה כולל כמות גז המוערכת בכ-8 מיליארד מטר מעוקב (BCM) גז טבעי, ולדברי החברה הוא מגדיל באופן משמעותי את הוודאות להימצאותם של 50 BCM נוספים בכלל אזור "אולימפוס" הנמצא תחת זיכיונה של החברה (כולל את בלוק 12 ואת החלקים שטרם נקדחו בפרוספקט תנין). סה"כ מעריכה החברה כי מדובר בכ-58 BCM של גז לשימוש מסחרי (כ-9% מהיקף הגז הטבעי שהתגלה במאגר לוויתן). 

08:55

בשוק המט"ח, השקל נחלש הבוקר מול הדולר על רקע התחזקות הדולר בעולם ומחסור בדולרים בשוק המקומי בהמשך לירידות החדות בשווקים בניו יורק. הדולר מתחזק כעת בכ-0.2% ונסחר סביב 3.425 שקלים לאחר שזינק בקרוב ל-2% מול השקל ביום שישי, והאירו מתחזק ב-0.3% ונסחר סביב 3.60 שקלים. 

07:40

5 דברים שכדאי לדעת לפני פתיחת המסחר בבורסה בת"א

1. צפי לפתיחה שלילית

יום המסחר בבורסה צפוי להיפתח, כפי הנראה, תוך המשך המגמה השלילית. זאת לאחר שאתמול ננעל המסחר בירידות חדות. מדד ת"א 35 ננעל בירידה של כ-2.9%, מדד 90 צנח בכ-2.4%, מדד מניות הבנייה נסוג בעוד 5%, ומנגד מדד הנפט והגז קפץ ב-2.8%. מחזור המסחר הסתכם בכ-1.62 מיליארד שקל.

ירידות בולטות רשמו טבע , לייבפרסון, אלקטריאון, תדיראן, פריון, אופקו, אאורה, נובולוג ונכסים ובנין.

2. מגמה מעורבת באסיה, ירידות בחוזים על מדדי וול סטריט

בבורסות אסיה נפתח שבוע המסחר במגמה מעורבת עם נטייה לירידות. הבורסות בסין עברו לעליות קלות לאחר שקודם לכן רשמו ירידות, ואילו בטוקיו רושם מדד הניקיי ירידה של יותר מ-2%.

במסחר בחוזים על מדדי בורסות ארה"ב נרשמות ירידות של 0.7%-1% והתשואה על אג"ח הממשל האמריקאי ל-10 שנים עולה קלות ל-3.14%. 

3. עליות קלות בחוזים על הנפט

בזירת המסחר בסחורות נרשמות עליות קלות בחוזים על הנפט. זאת לאחר שבסוף השבוע נפט מסוג ברנט קפץ למחיר של 113 דולר לחבית ונפט אמריקאי מסוג WTI עלה ל-109.7 דולר לחבית. מדובר בהתייקרות שבועית של 5.5% ו-4.8% בהתאמה.

מחיר הזהב רושם ירידה קלה לרמה של 1,875 דולר לאונקיה. הביטקוין ממשיך לאבד גובה ויורד ל-33,800 דולר.

4. דוחות: לייבפרסון ולמונייד

עונת הדוחות בוול סטריט נמשכת, כאשר השבוע צפויות לפרסם תוצאות, בין השאר, דיסני, עליבאבא, ביונטק, פלוטון, רובלוקס, קוינבייס, ריביאן, ביונד מיט, ועוד. גם כ-20 חברות ישראליות צפויות לפרסם את דוחות הרבעון הראשון, בהן גם דואליות וגם חברות שאינן נסחרות בת"א.

היום ידווחו בין השאר לייבפרסון  ולמונייד, ביום שלישי ראדא, פלייטיקה וסימילרווב, ביום רביעי איי.סי.אל, פייבר וקורנית, ביום חמישי נייס, קמטק, נובה ואורמד.

5. הפועלים: צופים ריבית של כ-2% בעוד שנה

ולסיום, כלכלני בנק הפועלים מציינים בסקירתם השבועית כי הפיחות בשער השקל ועלייה נוספת במחיר הנפט "מביאים אותנו לעדכן שוב את תחזית האינפלציה. אנו מעלים את תחזית האינפלציה לשנה קדימה ל-3.2%, תוך עדכון כלפי מעלה של מדדי שלושת החודשים הקרובים. מחיר חבית ברנט עלה ל-113 דולר לחבית, ומחיר הדלק צפוי לעלות ביוני בכ-3% (בהנחה של יציבות בנפט ובדולר). הפיחות צפוי להשפיע גם על סעיפים נוספים כמו נסיעות לחו"ל ומחירי מוצרי היבוא".

"בנק ישראל ילך בעקבות הפד ויעלה את הריבית בכל החלטה, אם כי בקצב איטי יותר - כרבע אחוז בכל החלטה (עם סיכוי ל-0.4% בהחלטה הקרובה). אנו צופים ריבית של כ-2% שנה מהיום. פער הריביות בין השקל לדולר צפוי להתרחב בחודשים הקרובים. הבנקים המרכזיים בעולם מיישמים עתה קו נחוש יותר במאבק באינפלציה. גובה הריבית נמוך באופן ניכר מרמת האינפלציה, ולכן ההתאמה בחודשים הקרובים תהיה מהירה. שוק הנגזרים מגלם העלאת ריבית לרמה של כ-2.5% בעוד שנה, הערכה שמעט גבוהה מהתחזית שלנו", הם מציינים.