יוזמה חדשה מבקשת להעביר סכסוכי ענק משפחתיים מבית המשפט לענייני משפחה למחלקות הכלכליות בבתי המשפט המחוזיים, תוך שמירה על ניהול הדיונים בדלתיים סגורות. מי שיזמו את המהלך ופנו לשר המשפטים גדעון סער הם עורך הדין רם כספי, ראש משרד כספי ושות', ועו"ד שלום הרשקוביץ, שותף וראש מחלקת לקוחות פרטיים, העברות בין-דוריות וניהול הון משפחתי במשרד פישר (FBC & Co).
במסגרת היוזמה, מבקשים עורכי הדין כספי והרשקוביץ "לשכפל" את ההצלחה של בתי המשפט הכלכליים בתיקים אלה. המהלך דרוש שינוי בחוק בתי המשפט להסמיך את המחלקות הכלכליות - ולכן הדרך עוד ארוכה. מלשכתו של סער נמסר כי הפנייה התקבלה, והיא תיבחן.
■ דעה: המשק זקוק לכך: להקים בית משפט כלכלי לענייני משפחה | עורכי הדין רם כספי ושלום הרשקוביץ
שר המשפטים גדעון סער / צילום: ניב קנטור
לגלובס נודע כי לעמדת הנהלת בתי המשפט, הדרך להתמודד עם הסוגיה היא הכשרת שופטי משפחה שידונו בתיקים אלה ולא בהעברת התיקים לבית המשפט הכלכלי.
הרקע לבקשה הוא ריבוי תיקים המגיעים לפתחו של בתי המשפט למשפחה הנוגעים לחברות ציבוריות ופרטיות ומערבים מחלוקות על מאות מיליוני שקלים, ונדרשים לפתור סוגיות בתחום המשפט התאגידי, חוזים, בינלאומי ומסים. זאת, כאשר שופטי המשפחה הם שופטי שלום שבערכאה הרגילה מוגבלים לדון עד סכום של 2.5 מיליון שקל, ולרוב הם נעדרי ניסיון או מומחיות פיננסית.
שופטי המשפחה אינם מוגבלים לנושא או להיקף התביעה, ובלבד שמדובר בסכסוך בין בני משפחה, אשר תרם "תרומה משמעותית" לסכסוך.
יש לציין כי בשנה האחרונה הורחבו סמכויות בתי המשפט הכלכליים, כך שמעבר לתיקי חברות, ניירות ערך וסכסוכים אזרחיים תאגידיים הם עוסקים כיום גם בתיקי פשיעה כלכלית - הלבנת הון ומס מורכבים.
הסכסוכים: ממשפחת עופר ועד אייזנברג
בין הסכסוכים המדווחים בתקשורת עד היום שהגיעו לבית המשפט למשפחה זכור התיק שהתנהל לאחר פטירתו של יולי עופר ז"ל, בין ליאורה עופר לדורון עופר בנוגע לצוואתו. הסכסוך חייב התייחסות לנכסי המשפחה שהוערכו במיליארדי שקלים בהם ההחזקות בעופר השקעות.
ליאורה עופר / צילום: ענבל מרמרי
גם פטירתו של איש העסקים שאול אייזנברג ז"ל הביאה לסכסוך בנוגע לעיזבונו שהוערך במיליארד וחצי דולרים. הסכסוך עירב זכויות בתאגידים והסתיים בהסכם חלוקה בין האחים לאם. במקרה של חברת המזרנים עמינח הנמצאת בבעלות משפחת שוורץ התגלע סכסוך משפחתי מורכב וסבוך שהשפיע על מאות ואלפי עובדים.
אחת הדוגמאות המובהקות הוא מקרה של אדם שתבע בן משפחה בעקבות סכסוך בינו לבין אשתו שהוביל להליך גירושין. הוא טען שהוא בעל זכויות בשורת חברות של המשפחה. לב המחלוקת נוגעת לנאמנות הנמצאת באיי הבתולה הבריטיים, המחזיקה בנכסי נדל"ן וחברות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ומעלה שאלות משפטיות בדיני נאמנות, חוזים משפטיים ומשפט בינלאומי פרטי.
המחלוקת על מניות מלון אטלס
הקשיים בניהול התיקים המשפחתיים ניכרים גם בכפל הליכים ופגיעה ביעילות הדיונית. בתיקים אלה יש עניין לבעלי מניות ונושים, אולם הם אינם חשופים להליך המתנהל בדלתיים סגורות בבית המשפט למשפחה. הם צריכים לשכנע את בית המשפט לענייני משפחה להפעיל את סמכותו ולהתיר את צירופם להליך.
אפשרות אחרת היא לפתוח הליך נפרד בבית המשפט, מצב שמביא לכך שמנוהלים באותו עניין או בעניינים קרובים שני הליכים שונים, שמבזבזים זמן ופוגעים ביעילות.
כך קרה במחלוקת על מניות רשת מלונות אטלס המונה כ-17 מלונות בוטיק. שלושה שותפים החזיקו באטלס - לסלי אדלר, דני ליפמן שמשמש כמנכ"ל הרשת ועמוס מנור, ראש השב"כ לשעבר. מנור נפטר בשנת 2007 ואשתו ציפורה ב-2009. לפי צוואת אשתו 16% מהמניות יועברו לבית החולים איכילוב אם בנם היחיד אודי מנור ילך לעולמו, זאת בנסיבות מסוימות. בשנת 2019 נפטר הבן ואז התגלה כי כמה שנים לפני כן חתם על צוואה לפיה הוא מוריש את המניות לידיד המשפחה שגם ניהל את העזבון.
המחלוקת האם הבן היה יכול להעביר את המניות הובילה לבית המשפט לענייני משפחה. אדלר וליפמן הגישו תביעה בבית המשפט הכלכלי בתל אביב נגד בית החולים בטענה שיש להם זכות סירוב ראשונה לרכוש את המניות. הדיון עוכב על מנת להמתין להכרעת בית המשפחה לענייני משפחה שנאלץ להכריע בדיני נאמנות ובהערכת שווי של מניות.
"כשל זועק לשמיים, שיש לפתור"
לדברי עו"ד הרשקוביץ, "לאותן המשפחות ישנה זכות לפגוש בבתי המשפט מותב בעל ניסיון וידע מתאימים על מנת לנהל ולהכריע בסכסוך". לדבריו, "זהו כשל שזועק לשמיים והגיעה העת לפתור אותו, גם עבור המשפחות, גם עבור העסקים ואלה התלויים בהם, וגם עבור שופטי בית המשפט לענייני משפחה שמהלך כזה יפנה אצלם משאבי זמן יקרים".
עו''ד שלום הרשקוביץ / צילום: כפיר זיו
עו"ד כספי מדגיש כי אין כוונה לגרוע ממעמדם של בתי המשפט לענייני משפחה. לדבריו, "קיים הבדל משמעותי בין סכסוך שעילותיו העיקריות מצויות בתחום הכלכלי והמסחרי לבין סכסוך שעילותיו העיקריות מצויות בתחום המשפחתי. אם קיים סכסוך בין בני זוג או בין אחים או הורים לילדים על שליטה בחברה עסקית קל וחומר בחברה ציבורית - זהו סכסוך עסקי מובהק".
בנימוק ליוזמה שהוגשה לשר המשפטים, ניתנת סיבה נוספת: בעת דיון בבית משפט לענייני משפחה הצדדים מפסידים בחלק גדול מהמקרים את הזכות להגיש ערעור לבית המשפט העליון. "לעתים בסכסוכים שהיקפם הכספי הינו מאות מיליוני שקלים הצדדים ‘מפסידים' את ערכאת השיפוט העליונה", נכתב בבקשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.