מניית חברת הטכנולוגיה הישראלית גלובל-אי צנחה בפתיחת המסחר ביום ג' השבוע בשיעור חד, לאחר שהחברה הפחיתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה. את הערב סיימה לבסוף בזינוק של כ-17%, לאחר שהאנליסטים של נידהאם וריימונד ג'יימס המשיכו בהמלצת קנייה למניה וסיפקו תקווה למשקיעים. המניה עדיין רחוקה ביותר מ-70% מהשיא שלה.
גלובל-אי, שמספקת פתרונות טכנולוגיה למסחר מקוון חוצה-גבולות, הונפקה לראשונה בנאסד"ק לפני שנה, במאי 2021, לפי מחיר של 25 דולר למניה, ששיקף לחברה שווי של 3.6 מיליארד דולר; בשיא, בתחילת ספטמבר, נסק מחיר המניה ל-81.7 דולר, מחיר המשקף שווי חברה של למעלה מ-11 מיליארד דולר.
במשך תקופה ארוכה נחשבה גלובל-אי לאחת מהנפקות הטכנולוגיה הישראליות הטובות יותר של 2021, אך לאחרונה גם היא, כמו כל שאר החברות שהגיעו לשוק הציבורי בשנה שעברה, ירדה אל מתחת למחיר ההנפקה. בתחילת המסחר אתמול התרסקה המניה עד ל-15 דולר, אך כאמור המלצות האנליסטים הרגיעו את המשקיעים והיא זינקה ל-22.5 דולר, כך ששוויה מסתכם ב-3.7 מיליארד דולר. במילים אחרות, המניה עלתה ב-227% תוך פחות מארבעה חודשים, ומאז איבדה 72% משוויה.
בין המפסידים "על הנייר" מהנפילה החדה במניה ניתן לציין בעיקר את שלושת מייסדי החברה: המנכ"ל אמיר שלכט, מנהל התפעול שחר תמרי ומנהל השיווק ניר דבי, שנכון למועד הדיווח האחרון בחודש מרץ, החזיקו כל אחד ב-3.7%-3.8% מהון המניות.
שווי המניות שבידי השלושה עומד כעת על כ-100 מיליון דולר לכל אחד, לעומת שווי כ480 מיליון דולר לכל אחד בשיא.
עם זאת, יש לזכור שהשלושה ניצלו את העליות במניה בקיץ שעבר לממש חלק מההחזקות שלהם בהנפקה משנית, שבוצעה לפי מחיר של 64 דולר למניית גלובל-אי: שלכט ותמרי מכרו אז מניות תמורת 33.9 מיליון דולר כל אחד, ודבי מכר מניות תמורת 35.3 מיליון דולר.
השקעה לא אופיינית לקרנות כמו AMI
עוד גוף שמכר מניות בהנפקה המשנית היה קרן ההשקעות AMI מקבוצת קרנות אייפקס, בהובלת זהבית כהן. הקרן, שמתמקדת חברות בינוניות בגודלן בישראל נכנסה להשקעה בגלובל-אי עוד לפני ההנפקה בוול סטריט, כשהשקיעה בחברה סכום של 20 מיליון דולר בלבד - השקעה לא אופיינית לקרנות פרייבט אקוויטי מסוגה, התואמת יותר קרנות הון סיכון דווקא.
בדיעבד זו הייתה כנראה "השקעת חייה" של הקרן, שהניבה לה רווחים חסרי תקדים בתעשייה. לאחר הנפקת גלובל-אי עמד שווי החזקותיה של AMI (קרוב ל-11% מהמניות) על 346 מיליון דולר. בספטמבר שעבר, שווי ההחזקה הגיע כבר ליותר ממיליארד דולר - פי 50 על ההשקעה.
באותו חודש מימשה הקרן מניות תמורת 129 מיליון דולר במסגרת הצעת מכר שלאחריה נותרה עם 7.9% ממניות גלובל-אי. עם זאת, בדוח המורחב שפורסם בחודש מרץ האחרון, הקרן כבר לא הופיעה כבעלת עניין, כלומר היא מחזיקה כיום פחות מ-5% מהון המניות של גלובל-אי. ככל הידוע מדובר על החזקה נוכחית של פחות מ-2% מהמניות.
המשמעות היא ש-AMI מכרה את רוב המניות שהיו לה בגלובל-אי בתקופה שבין ספטמבר למרץ, תקופה שבה המניה נסחרה מעל מחיר ההנפקה ובממוצע בכ-52 דולר - משמעותית מעל מחיר המניה כעת. כך שנראה ש-AMI מכרה בזמן את רוב ההחזקה שלה במניית הטכנולוגיה שהתרסקה השבוע והיא מסכמת את ההשקעה בגלובל-אי עם רווח של קרוב ל-700 מיליון דולר.
קרן AMI גייסה ב-2015 כחצי מיליארד דולר מגופים מוסדיים מישראל ומהעולם. לפי נתוני הרבעון השלישי של 2021 שהציגה הקרן, היא השקיעה בסך-הכול 361 מיליון דולר עד אז, וחילקה למשקיעים דיבידנדים וסכומים ממימושי החזקות בסכום של 372 מיליון דולר. באותה עת הציגה הקרן למשקיעים רווחים מצטברים של יותר ממיליארד דולר על השקעותיה.
אחרי שבמשך כמה שנים מאז הקמתה לא הצליחה AMI לספק למשקיעים הצלחות משמעותיות, היא רשמה בשנים האחרונות שלושה אקזיטים מרשימים, אשר כללו נוסף על גלובל-אי גם את הנפקת רשת המוצרים המוזלים לבית מקס סטוק בבורסה בת"א ואת מכירת קבוצת אתרי האינטרנט זאפ לידי חברת פורמולה מערכות.
מייסדי גלובל-אי. מימין: אמיר שלכט, שחר תמרי וניר דבי / צילום: רותם ברק
בעלי מניות שנותרו להחזיק בגלובל-אי
מלבד קרן AMI, בעלי מניות בולטים שנותרו להחזיק במניות גלובל-אי הם Red Dot Capital עם החזקה של 9.5% מהמניות, דויטשה פוסט עם החזקה של 13.8%, Cross Ship עם 14%, Shopify עם 9.3% ופידליטי עם 5.6%.
בימים ובשבועות האחרונים, על רקע העצבנות הגדולה בשווקים, חברות שמפספסות תחזיות או מפחיתות תחזיות לעתיד "נענשות" מיידית ובאופן חד על-ידי המשקיעים, עם ירידות חדות בשיעור דו-ספרתי במחירי המניות. כך היה בשבוע שעבר עם חברות הטכנולוגיה הישראליות קורנית דיגיטל, פייבר, אאוטבריין ואיירון סורס.
במקרה של גלובל-אי, הנפילה במסגרת המסחר המוקדם אתמול (שנבלמה כשבתי השקעות הביעו תקווה במניה) הגיעה לאחר הפחתת תחזית הכנסות שנתית: החברה מצפה להכנסות של 383-403 מיליון דולר, לעומת תחזית קודמת של 411-421 מיליון דולר, כלומר הפחתה של 5.5%. התחזית המעודכנת עדיין משקפת צמיחה מכובדת של 60% ביחס להכנסות ב-2021.
תחזית ה-GMV, היקף העסקאות שיבוצעו באמצעות הפלטפורמה שמספקת החברה, הופחתה בשיעור דומה ל-2.28-2.4 מיליארד דולר, וזאת בהשוואה ל-1.45 מיליארד דולר ב-2021. למרות הפחתת התחזית בשורת ההכנסות, אין שינוי בתחזית ה-EBITDA השנתי (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) והוא יסתכם ב-38-42 מיליון דולר, לעומת 32.4 מיליון דולר ב-2021.
הנפקת Global E בנאסד''ק / צילום: ספייס קאט
בינתיים ברבעון הראשון של השנה, ה-GMV צמח ב-71% ל-455 מיליון דולר, וההכנסות גדלו ב-65% ל-76.3 מיליון דולר, גבוה מתחזיות השוק. 37% מההכנסות הגיעו מבריטניה, 37% מארה"ב ו-25% מהאיחוד האירופי.
ההפסד הנקי לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP) זינק מ-1.7 מיליון דולר ברבעון המקביל ל-53.6 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2022, על רקע עלייה גדולה בהוצאות התפעוליות. גלובל-אי רשמה תזרים שלילי מפעילות בסך 6.9 מיליון דולר ובסיום הרבעון היו לה מזומנים והשקעות לטווח קצר וארוך בהיקף של מעל 277 מיליון דולר, לאחר שרכשה לאחרונה את חברת Flow תמורת עד חצי מיליארד דולר.
"החוזק של המודל העסקי שלנו, כמו גם פוטנציאל השוק הענק שאנו רואים, משתקפים בתוצאות הרבעוניות החזקות שדיווחנו היום", אמר שלכט. הוא הוסיף שהביצועים העסקיים טובים בכל הפרמטרים והזכיר השקות עסקיות חדשות של החברה, בהן עם אדידס שבחרה בגלובל-אי לתמוך בתוכנית הגלובלית שלה לפנות ישירות לצרכן.
"למרות רוחות נגדיות מאקרו-כלכליות וגיאופוליטיות בטווח הקצר, אנחנו נרגשים מההזדמנויות שלפנינו ומאמינים שאנחנו נמצאים בעמדה טובה להמשיך בצמיחה מהירה גם בעתיד", הוסיף שלכט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.