יושב הראש של הפדרל ריזרב ג'רום פאוול אומר שאל לאנשים להטיל ספק במידת הנחרצות של הבנק המרכזי בבואו להילחם באינפלציה, שהיא הגבוהה ביותר מזה 40 שנה, אפילו אם זה ייעשה במחיר של עלייה במספר המובטלים.
"החזרת יציבות המחירים היא צורך שלא ניתן לערוך עליו דיון. זה משהו שאנחנו חייבים לעשות", אמר פאוול בריאיון אמש במסגרת כנס של הוול סטריט ג'ורנל. "זה עלול לגרום למידה מסוימת של כאב".
פאוול אמר שהוא מקווה שהפד יוריד את האינפלציה בזמן שישמור על שוק תעסוקה חזק, אבל הוסיף שזה עלול לגרום לשיעור המובטלים - שבאפריל עמד על 3.6%, שפל של חצי מאה - לעלות מעט. "אולי שוק התעסוקה לא יהיה מושלם", אמר פאוול.
הפד צפוי להעלות את הריבית גם בפגישות הקרובות
הבנק המרכזי מעלה את שיעורי הריבית כחלק ממאמץ אגרסיבי כפי שלא נעשה כבר שנים לעצור את עליות המחירים. ביום שלישי רמז פאוול שהבנק צפוי להמשיך להעלות את הריבית בפגישות המדיניות של יוני ויולי. בינתיים הריבית הועלתה בחצי אחוז מוקדם יותר החודש ובהמשך צפויה להגיע לטווח שבין 0.75% ל־1%. עד החודש, לא העלה הפדרל ריזרב את הריבית בקצב כל כך מהיר מאז שנת 2000.
בשנה שעברה ניהל הפד תוכנית סיוע אגרסיבית על מנת לעודד שיקום של שוק התעסוקה. פאוול אמר אתמול שייתכן שהפרעות המגפה השפיעו על שוק העבודה באופן שהפך את הרמה הנוכחית של האבטלה ללא תואמת את יעד האינפלציה של הפד, שעומד על 2%.
הוא אמר שנראה שרמת האבטלה שהולכת יד ביד עם אינפלציה יציבה "היא כנראה הרבה יותר מ־3.6%".
יושב הראש של הפדרל ריזרב חזר על תקוותו שהבנק המרכזי יצליח לבלום את האינפלציה הגבוהה בלי לגרום לעלייה משמעותית במספר המובטלים, אבל הוסיף שהניסיון הכלכלי של התקופה המודרנית מספק מעט דוגמאות לכך שניתן להשיג זאת. "אם אתה בודק בספר ההיסטוריה ומוצא את זה - לא, בעצם אין דוגמאות", אמר. "אני חושב שאנחנו נמצאים בתחום הדברים שקורים לראשונה אי פעם".
וולס פארגו: "כל מיתון שיהיה, אם יהיה, יהיה קצר ולא עמוק"
מנכ"ל וולס פארגו צ'רלי שארף, שנשא דברים באותו כנס אתמול, אמר שיהיה קשה להימנע ממיתון אבל ציין שצרכנים ועסקים נותרו יציבים מבחינה פיננסית. "העובדה שכולם נכנסים לזה במצב התחלתי חזק צריכה, בשאיפה, לספק ריכוך, כך שכל מיתון שיהיה, אם יהיה, יהיה קצר ולא כל כך עמוק", אמר.
פאוול אמר שאין לו ויכוח עם מי שמאמינים שצפויה לפדרל ריזרב דרך קשה להשגת מה שמוכר כ"נחיתה רכה", שבה הצמיחה מאטה מספיק כדי שהאינפלציה תרד מבלי לגרום למיתון. "הייתי אומר שאין באמת ויכוח. זו משימה מאתגרת, שנעשתה יותר מאתגרת בחודשיים האחרונים בגלל האירועים בעולם", אמר. "זה מאתגר בגלל שהאבטלה כבר מאוד נמוכה ובגלל שהאינפלציה מאוד גבוהה".
בשנה שעברה תיארו פקידי הבנק את האינפלציה הגבוהה כ"זמנית". הם הפסיקו לתאר אותה כך בסתיו, כששוק התעסוקה התאושש מהר והלחצים על המחירים התרחבו.
ובכל זאת, עוד בינואר, הפדרל ריזרב ציפה שהאינפלציה תרד באביב כשצווארי הבקבוק בשרשראות האספקה יתרחבו. הפלישה הרוסית לאוקראינה בסוף פברואר והמשך הסגרים בסין בגלל הקורונה יצרו מקורות חדשים ללחץ אינפלציוני.
"זה הולך להקשות על האינפלציה לרדת, התווסף עוד קושי למה שכבר היה שוק מאתגר", אמר פאוול.
נקודת הבלימה של הפד בהעלאות הריבית אינה ברורה. אם האינפלציה לא תראה סימנים של ירידה בקרוב, עלולים פקידים בכירים נוספים להגיע למסקנה שצריך להעלות את הריבית קרוב יותר ל־4% ב־12 עד 18 החודשים הקרובים, במקום לרמה של 3% כפי שרובם צפו בפגישת המדיניות של הבנק לפני חודשיים.
"נמשיך עד שנרגיש שאנחנו נמצאים במקום בו אנחנו יכולים לומר, 'כן, הנסיבות הפיננסיות טובות. אנו רואים שהאינפלציה יורדת'", אמר פאוול. "נגיע לנקודה הזו, אין שום היסוס לגבי זה".
בוול סטריט חוזים עלייה מתונה יותר באינפלציה
נתוני האינפלציה הטריים ביותר היו מעורבים. על בסיס חישוב חודשי, מדד המחירים לצרכן של מחירי הליבה - שלא כוללים מזון ואנרגיה - עלה באפריל ב־0.6%, כך נכתב בדו"ח של משרד התעסוקה בשבוע שעבר, וב־12 החודשים האחרונים עלה ב־6.2%.
הפדרל ריזרב משתמש במדד אחר: מדד המחירים של הוצאות לצריכה אישית. נתוני האינפלציה לאפריל מהדו"ח הזה של משרד המסחר יתפרסמו ב־27 במאי. על בסיס הנתונים האחרונים שפורסמו לאחרונה, חוזים בוול סטריט שחישוב המבוסס על מדד זה יצביע על עלייה מתונה יותר באינפלציה.
כלכלנים במורגן סטנלי חושבים שהאינפלציה על הוצאות לצריכה אישית עלתה בפחות מ־0.3% באפריל, והביאה את השינוי בחישוב שנתי ל־4.8%, לעומת חישוב שנתי של 5.2% במרץ.
אבל פאוול אמר ש"זה לא הזמן לניתוח האינפלציה בכלים של ניואנס, אנחנו צריכים לראות שהאינפלציה יורדת באופן משכנע. עד אז, נמשיך להתקדם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.